Αγοράκι ή κοριτσάκι; Μάθε τι θα γεννήσεις

17.12.2016
Σερνικοβότανο για τον υιό πρότειναν οι γιαγιάδες και σύλληψη σε πανσέληνο αν θες να κάνεις κοριτσάκι. Οι επιστήμονες από την πλευρά τους τονίζουν πως το φύλο το καθορίζει ο πατέρας καθώς εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το σπερματοζωάριο που γονιμοποίησε το ωάριο. Κι όμως νέα έρευνα ισχυρίζεται πως και η μητέρα ή για την ακρίβεια τα συναισθήματά της κατά την περίοδο της σύλληψης διαδραματίζουν κι αυτά το ρόλο τους!

Οι γυναίκες που αγχώνονται και στρεσάρονται στην καθημερινότητά τους είναι πιο πιθανό να γεννήσουν κοριτσάκια σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Αν λοιπόν συνηθίζεις να στρεσάρεσαι συχνά για το οτιδήποτε, όπως για παράδειγμα για το σπίτι, τη δουλειά αλλά και τα ερωτικά σου, αν πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό κι πελαγώνεις με το παραμικρό αποχαιρέτα το γιο και καλοδέξου μια γλυκιά κορούλα!

Η κρίση θέλει κοριτσάκια

Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τους ερευνητές που σε περιόδους κρίσης γεννιούνται λιγότερα αγόρια. Μάλιστα, οι μελετητές παραθέτουν και δημογραφικά στοιχεία που επαληθεύουν τα λεγόμενα.

Για παράδειγμα, το οικονομικό χάος μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου ή ακόμη και το πλήγμα που δέχτηκε η Αμερική μετά το χτύπημα στους δίδυμους πύργους αύξησε τις γεννήσεις κοριτσιών, μεγαλώνοντας την ψαλίδα ανάμεσα στα δύο φύλα!

Τα στοιχεία της έρευνας

Στην έρευνα συμμετείχαν εθελοντικά 338 γυναίκες από το Ηνωμένο Βασίλειο που προσπαθούσαν να μείνουν έγκυες. Οι γυναίκες κράτησαν ημερολόγιο όπου εκτός από τις σεξουαλικές τους επαφές κατέγραφαν πως ένιωθαν και τι αισθάνονταν κάθε ημέρα. Η χαρά, το άγχος, η λύπη ακόμη και η ένταση καταγράφονταν μέσα στις σελίδες του ημερολογίου δίπλα από τη συχνότητα των ερωτικών επαφών.

Όταν η σύλληψη επιτεύχθηκε έγιναν μετρήσεις των λεγόμενων ορμονών του στρες όπως για παράδειγμα η κορτιζόλη. Όπως αποδείχτηκε οι γυναίκες που είχαν υψηλότερα επίπεδα των συγκεκριμένων ορμονών και είχαν καταγράψει στρες και πίεση στο λεύκωμά τους δεν ήταν οι αγορομάνες αλλά στην πλειοψηφία τους, σε ποσοστό 75%, είχαν γεννήσει κοριτσάκια.

Πως εξηγείται η σύνδεση άγχους – φύλου;

Επιστημονικά δεν μπορεί ακόμη να εξηγηθεί γιατί τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης φαίνεται να μειώνουν τις πιθανότητες να γεννηθεί αγόρι καθώς, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα το φύλο του μωρού καθορίζεται από τα χρωμοσώματα στο σπέρμα του πατέρα. Εάν το σπερματοζωάριο που γονιμοποίησε το ωάριο, περιέχει θηλυκό Χ-χρωμόσωμα τότε θα γεννηθεί κοριτσάκι ενώ αν περιέχει αρσενικό Υ-χρωμόσωμα τότε στον κόσμο θα έρθει αγοράκι.

Αυτό βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης να καθιστούν δύσκολη την εμφύτευση του αρσενικού εμβρύου στη μήτρα. Άλλωστε, όπως έχει αποδειχτεί τα αγόρια έχουν πιο "εύθραυστο" οργανισμό οπότε και υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες μιας αποβολής όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλά. Ίσως δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό κοριστσιών που γεννιούνται να είναι απλά θέμα επιβίωσης.

Βέβαια, όπως τονίζουν οι μελετητές, το δείγμα είναι εξαιρετικά μικρό για να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Η εν λόγω μελέτη, όπως και άλλες παρόμοιες μας δίνουν κάποιες ενδείξεις, χρειάζεται όμως περαιτέρω έρευνα και μελέτη επί του ζητήματος.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα