Όπου σταθείς κι όπου βρεθείς η φυσική σου ανάγκη σε καλεί με αποτέλεσμα η τουαλέτα να γίνει το... αγαπημένο σου στέκι; Τα "υδραυλικά" σου κάνουν νερά ενώ δε σε αφήνουν ήσυχη ούτε κατά την διάρκεια της νύχτας; Μάθε τι δείχνουν συχνές καταστάσεις που σε φέρνουν σε δύσκολη θέση και πως θα τις αντιμετωπίσεις.
* Ζητάς συνεχώς απεγνωσμένα να πας στην τουαλέτα;
Τι μπορεί να είναι: Μια μόλυνση, ή σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.
Εάν τα συμπτώματα αυτά δεν υπήρχαν στο παρελθόν αλλά εμφανίστηκαν ξαφνικά τότε πιθανότατα να πρόκειται για κάποια μόλυνση ή ουρολοίμωξη. Ωστόσο, αν οι εξετάσεις σου είναι φυσιολογικές και από μικρό κοριτσάκι θυμάσαι τον εαυτό σου να τρέχει να βρει την τουαλέτα, τότε ίσως απλά έχεις υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη κάτι που προκαλεί συχνουρία.
Πώς να το αντιμετωπίσεις: Αν πρόκειται για κάποια ουρολοίμωξη ο γιατρός θα σου συστήσει την κατάλληλη αγωγή για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αν πάλι έχεις το σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης τότε σε πρώτη φάση ίσως θα έπρεπε να βάλεις στο πρόγραμμα μερικές εύκολες ασκησούλες για την εκγύμναση της κύστης σου.
Μην πηγαίνεις στην τουαλέτα με το παραμικρό και προσπάθησε να γεμίζει η κύστη σου σε σημείο που να νιώθεις πως δεν μπορείς να κρατηθείς άλλο. Με τον τρόπο αυτό εκπαιδεύεις την κύστη σου να σε καλεί όταν γεμίζει και όχι από τη στιγμή που θα είναι μισογεμάτη. Για να τα καταφέρεις προσπάθησε να αποσπάς την προσοχή και την σκέψη σου σε κάτι άλλο μέχρι να μην μπορείς να κρατηθείς. Στη συνέχεια κι ενώ είσαι στη λεκάνη της τουαλέτας κάτσε άνετα και μη σηκωθείς πριν βεβαιωθείς ότι η κύστη σου είναι εντελώς άδεια.
Φυσικά, αν το πρόβλημα επιμένει καλό θα ήταν να μην υποφέρεις σιωπηλά αλλά να επισκεφτείς ένα γιατρό και να συζητήσεις μαζί του το πρόβλημα.
* Εχεις πολλά ούρα κάθε φορά που πας τουαλέτα
Τι μπορεί να είναι: Διαβήτης, καρδιακή ανεπάρκεια ή απλά ήπιες μεγάλη ποσότητα υγρών
Ένα από τα συμπτώματα του διαβήτη είναι η πολυουρία, η μεγάλη δηλαδή ποσότητα ούρων που οφείλεται στην μεγάλη συγκέντρωση ζαχάρου στο αίμα. Αυτό διαφεύγει και στα ούρα παρασύροντας και νερό. Η πολυουρία μπορεί επίσης να είναι σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως μην φοβάσαι με το παραμικρό και μη φέρνεις την καταστροφή διότι πολύ απλά αν ήπιες λιγάκι παραπάνω αλκοόλ ή αύξησες την ποσότητα νερού και ροφημάτων που καταναλώνεις σε ημερήσια βάση, η αύξηση της ποσότητας των ούρων είναι κάτι το φυσιολογικό!
Πώς να το αντιμετωπίσεις: Αν δεν έχεις καταναλώσει μεγάλη ποσότητα υγρών και τα ούρα σου έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε ποσότητα, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να κλείσεις ραντεβού με το γιατρό σου και να κάνεις μια εξέταση αίματος.
* Νιώθεις κάψιμο ή τσούξιμο την ώρα της ούρησης;
Τι μπορεί να είναι: Κυστίτιδα ή λοίμωξη στα νεφρά
Η Κυστίτιδα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη της ουροδόχου κύστης πιο κοινή σε γυναίκες. Ανάμεσα στα συμπτώματά της εκτός από τη συχνουρία, την αιματοουρία και τη δυσάρεστη οσμή των ούρων συγκαταλέγεται και το τσούξιμο κατά την ούρηση. Η ενόχληση μπορεί να είναι από ήπια έως επώδυνη και διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.
Το έντονο κάψιμο κατά την ούρηση μπορεί επίσης να δείχνει υποκείμενο πρόβλημα στη ουροδόχο κύστη όπως για παράδειγμα κάποια πετρούλα.
Πώς να το αντιμετωπίσεις: Κατ΄αρχήν μη φοβάσαι. Ο γιατρός θα σου δώσει όλες τις απαραίτητες συμβουλές και την φαρμακευτική αγωγή. Η καταπολέμηση του προβλήματος με αντιβιοτικά είναι σίγουρα πολύ αποτελεσματική. Βέβαια, επειδή η πρόληψη είναι πάντοτε καλύτερη διάβασε – πατώντας εδώ - όσα πρέπει να ξέρεις για την κυστίτιδα αλλά και πώς να την προλάβεις!
* Νιώθεις την ανάγκη να πας στην τουαλέτα αλλά δεν έχεις ούρα
Τι μπορεί να είναι: Άγχος ή αντίδραση σε φάρμακα
Ισχυρά παυσίπονα μπορούν να αποδυναμώσουν τους μυς στην ουροδόχο κύστη καθιστώντας την ούρηση δύσκολη
Πώς να το αντιμετωπίσεις: Προσπάθησε να καταπολεμήσεις το στρες και δες αν το πρόβλημα συνεχιστεί και μετά τη διακοπή των φαρμάκων. Αν το πρόβλημα επιμένει συμβουλέψου το γιατρό σου.
* Σου φέυγουν συχνά; Ακράτεια σε μικρή ηλικία;
Τι μπορεί να είναι: Έντονη προσπάθεια
Συνήθως στις γυναίκες η ακράτεια ούρων προκαλείται από έντονη προσπάθεια κι εμφανίζεται λόγω της χαλάρωσης των μυών γύρω από τον αυχένα της κύστης. Έτσι, μια πρόσφατη εγκυμοσύνη ή και αν συντρέχουν άλλοι παράγοντες όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η δυσκοιλιότητα, έντονος βήχας κι άλλες καταστάσεις που προκαλούν πίεση στα όργανα της πυέλου, όπως για παράδειγμα το γέλιο ή απλά το να σηκωθείς από την καρέκλα, μπορεί να οδηγήσουν σε μερική απώλεια ούρων.
Πώς να το αντιμετωπίσεις: Για αρχή προσπάθησε να εκπαιδεύσεις την ουροδόχο κύστη σου κάνοντας ασκήσεις Kegel σε καθημερινή βάση. Για να το κάνεις σφίξε τους πυελικούς μυς και στη συνέχεια χαλάρωνέ τους. Επανέλαβε την άσκηση για αρκετές φορές με μικρές και μεγαλύτερες επαναλήψεις.
Αν δεν παρατηρήσεις βελτίωση, ο γιατρός σου μπορεί να σου δώσει φαρμακευτική αγωγή ενώ αν το πρόβλημα παραμένει παρά την αγωγή υπάρχει και χειρουργική λύση.
* Ξυπνάς συχνά τη νύχτα για να πας στην τουαλέτα;
Τι μπορεί να είναι: Παίρνεις φάρμακα (διουρητικά, κορτικοστεροειδή, κ.α.), ήπιες πολλά υγρά, έχεις άγχος ή απλά μεγάλωσες.
Αν δεν διανύεις την μέση ηλικία αλλά απέχεις αρκετά από αυτή τότε τη νυκτουρία που έχεις πιθανότατα να οφείλεται σε άγχος ή τη λήψη φαρμάκων. Βέβαια, διάφορες άλλες παθήσεις της κύστης ή η κατάχρηση αλκοόλ μπορούν αν δημιουργούν την κατάσταση αυτή.
Πώς να το αντιμετωπίσεις: Όπως σημειώσαμε και παραπάνω μάθε τεχνικές χαλάρωσης και διώξε άγχος και στρες. Αν πάλι έχεις πιεί όλο το Βόσπορο το να σε καλεί η κύστη σου νυχτιάτικα είναι κάτι φυσιολογικό. Σε κάθε περίπτωση πάντως αν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά κι επιμένουν συμβουλέψου ένα γιατρό.
Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα