Πότε πρέπει να πας οπωσδήποτε στον γυναικολόγο

09.08.2016
Μήπως είσαι κι εσύ ανάμεσα στο ποσοστό των γυναικών που αμελούν συνεχώς να επισκεφτούν τον γυναικολόγο τους; Γνώριζες πως η τακτική σου αυτή θέτεις σε κίνδυνο την υγεία σου; Μάθε από ποια ηλικία και κάθε πότε πρέπει να επισκέπτεσαι το γυναικολόγο, γιατί το ετήσιο τσεκ απ επιβάλλεται και ποια συμπτώματα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσεις.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Πότε πρέπει να κάνεις την πρώτη επίσκεψη;

Η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο πρέπει να γίνει απαραιτήτως μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή, ανεξάρτητα από την ηλικία που έγινε αυτή. Ακόμη και αν η μητέρα σου σε θεωρεί ακόμη παιδί, λέγοντας πως είσαι ακόμη πολύ μικρή για μια γυναικολογική εξέταση, πιθανότατα να μη γνωρίζει η να μην έχει καταλάβει πως έχεις ήδη σεξουαλικές επαφές. Στην πραγματικότητα όμως – δίχως φυσικά να το καταλαβαίνει – θέτει την υγεία σου σε κίνδυνο.

Μάλιστα, καλό θα ήταν η επίσκεψη στο γυναικολόγο να έχει προηγηθεί από την έναρξη της σεξουαλικής σου ζωής, από τη στιγμή που θα μπεις στην εφηβεία. Η ηλικία των 13-15 ετών είναι η ιδανική χρονική περίοδος μια νεαρής γυναίκας για την παρθενική της επίσκεψη στον γιατρό. Οπότε, αν έχεις περάσει αυτήν την ηλικία, μη διστάζεις άλλο και κλείσε άμεσα ένα ραντεβού.

Γιατί να επισκεφτείς γυναικολόγο ακόμη κι αν δεν έχεις κάνει σεξ;

Η επίσκεψη κατά τακτά διαστήματα στο γυναικολόγο είναι απαραίτητη τόσο για τις κοπέλες που έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή όσο και για τα έφηβα κορίτσια που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές.

Η πρώτη σου επίσκεψη στον γιατρό θα σου λύσει όλες τις απορίες που τυχόν έχεις για το σώμα σου και την ανατομία σου ενώ θα έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις ανοιχτά για όλα τα ζητήματα που η μητέρα σου πιθανότατα να θεωρεί ταμπού.

Ο γιατρός θα σε ενημερώσει για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τους κινδύνους που παραμονεύουν, τις προφυλάξεις που μπορείς να πάρεις αλλά και τους τρόπους αντισύλληψης. Άλλωστε, στην εφηβεία ξεκινά και η έμμηνος ρύση, οπότε και πρέπει να σιγουρευτείς ότι δεν υπάρχει κάποια διαταραχή ή πρόβλημα. Ο γυναικολόγος θα σε ρωτήσει για την περίοδό σου και θα κρίνει αν τυχόν ανωμαλίες είναι φυσιολογικές ή όχι. Ένα κοιλιακό γυναικολογικό υπερηχογράφημα, μια εξέταση εντελώς ανώδυνη, θα δείξει τυχόν γεννητικές ανωμαλίες στη μήτρα και τις ωοθήκες ενώ ακόμη και το τεστ ΠΑΠ δεν προϋποθέτει πρότερη σεξουαλική επαφή.

Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνεις και τι εξετάσεις να κάνεις;

Στις περισσότερες περιπτώσεις μια επίσκεψη ετησίως για ένα γενικό τσεκ άπ όπου ο γυναικολόγος θα σου κάνει τεστ ΠΑΠ και θα εξετάσει τα γεννητικά σου όργανα και το στήθος σου είναι αρκετή.

Ωστόσο, αν παρατηρήσεις οποιαδήποτε ανωμαλία στην περίοδο, κολπικά υγρά διαφορετικού χρώματος και οσμής , επίπονους πόνους ή και άλλα συμπτώματα, που θα παρουσιάσουμε αναλυτικά παρακάτω, ακόμη και αν έχεις ήδη πραγματοποιήσει την καθιερωμένη επίσκεψή σου στο γυναικολόγο, μάλλον θα πρέπει να την επαναλάβεις.

Να θυμάσαι πάντα πως η πρόληψη είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία και σώζει ζωές. Γι΄ αυτό μην υποτιμάς τα συμπτώματα, μάθε να τα αναγνωρίζεις και να ζητάς τη συμβουλή του ειδικού.

Στην επόμενη σελίδα:

Συμπτώματα που πρέπει να σε οδηγήσουν οπωσδήποτε στον γυναικολόγο

Συμπτώματα που πρέπει να σε οδηγήσουν οπωσδήποτε στον γυναικολόγο

Η πρόληψη είναι η καλύτερη άμυνά σου απέναντι σε μελλοντικά προβλήματα υγείας. Επειδή όμως δεν μπορείς πάντα να προβλέψεις το πότε και τι είδους προβλήματα μπορεί να προκύψουν, μάθε τα συμπτώματα που πρέπει να σε οδηγήσουν να κλείσεις ραντεβού με τον γυναικολόγο.

1. Βλέπεις αλλαγές στην περίοδο (συχνότητα και ροή)

Αν παρατηρήσεις οποιαδήποτε ανωμαλία στην περίοδό σου, όπως για παράδειγμα διακοπή, μεγάλη καθυστέρηση, μικρότερη ή μεγαλύτερη ροή από το κανονικό καλό θα ήταν να ενημερώσεις το γυναικολόγο σου.

Αν από μικρή έχεις πολύ μεγάλη ροή αίματος, κάτι που ήδη γνωρίζει και ο γυναικολόγος σου, προφανώς δεν πρόκειται για κατάσταση ανησυχητική. Αλλά αν σε κάποια από τις περιόδους σου παρατηρήσεις αιμορραγία σε σημείο που να αλλάζεις ταμπόν ή σερβιέτα κάθε μια ώρα και η κατάσταση αυτή συνεχιστεί για περισσότερο από 5 ημέρες, αυτό, όπως καταλαβαίνεις είναι κάτι που ο γυναικολόγος θα έπρεπε να γνωρίζει. Ινομυώματα της μήτρας, μια μόλυνση, ή ένα πρόβλημα του θυρεοειδούς μπορεί να έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Η καθυστέρηση της περιόδου από τη άλλη πλευρά είναι το πρώτο σημάδι πιθανής εγκυμοσύνης. Αλλά ακόμη κι αν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, μπορεί να έχει παρουσιαστεί κάποια ορμονική διαταραχή που πρέπει επειγόντως να ρυθμιστεί με φαρμακευτική αγωγή.

2. Έχεις αιμορραγία ενώ δεν είσαι αδιάθετη

Αν παρατηρήσεις αιμορραγία που δε σχετίζεται με την περίοδό σου πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό το συντομότερο δυνατόν. Αν για παράδειγμα μετά από κάποια σεξουαλική επαφή εμφανιστεί αίμα προερχόμενο από τον κόλπο σου, αυτό είναι οιωνός γυναικολογικών προβλημάτων. Η ύπαρξη αίματος μετά τη συνουσία μπορεί αν υποδηλώνει κάποιο τραυματισμό, την ύπαρξη ινομυωμάτων, πολύποδα της μήτρας ή ακόμη και καρκίνο της μήτρας.,

3. Εκανες τεστ εγκυμοσύνης κι έδειξε θετικό

Εκανες το τεστ εγκυμοσύνης κι αυτό βγήκε θετικό! Επειδή όμως αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει σε καμία περίπτωση τις εξετάσεις, επισκέψου κατευθείαν το γυναικολόγο σου. Τα τεστ κυήσεως που θα βρεις στο φαρμακείο δίνουν μια πρώτη απάντηση για το αν είσαι έγκυος ή όχι, δεν είναι όμως πάντα και η σωστή. Η εξέταση αίματος είναι αυτή που θα σιγουρέψει ή θα διαψεύσει το τεστ εγκυμοσύνης.

Άλλωστε, στην περίπτωση που είσαι έγκυος το ραντεβού με τον γιατρό επιβάλλεται ήδη από την αρχή της κύησης ώστε να προλάβεις οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή.

Αλλά ακόμη και αν πρόκειται για ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ο γιατρός είναι ο μόνος που θα μπορέσει να δώσει λύση δίχως να θέσει την υγεία σου σε κίνδυνο.

4. Αισθάνεσαι ενόχληση στην ευαίσθητη περιοχή

Εάν αντιμετωπίζεις οποιαδήποτε ενόχληση στην ευαίσθητη περιοχή όπως για παράδειγμα φαγούρα, κάψιμο ή έχεις αυξημένα κολπικά υγρά με οσμή ή και άοσμα,

Μια μικρή αλλαγή στην οσμή αλλά και τη ρευστότητα των κοπλικών υγρών είναι φυσιολογική μέσα στο μήνα. Ωστόσο, αν παρατηρήσεις κιτρινωπά, πρασινωπά ή γκρι υγρά και αν αυτά συνοδεύονται από άσχημη οσμή, είναι ώρα να καλέσεις το γυναικολόγο σου.

Πιθανότατα, τα παραπάνω συμπτώματα να είναι σημάδια λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος όπως για παράδειγμα μια απλή ουρολοίμωξη ή να αποτελούν μήνυμα για την εμφάνιση κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος. Ο γυναικολόγος θα μπορέσει να αξιολογήσει την κατάσταση και να σου δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή τους. Γιατί να υποφέρεις και να βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου ενώ μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα;

5. Έντονος πόνος στην περίοδο

Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν ενοχλήσεις και πόνους κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσης , ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις οι πόνοι αυτοί μπορεί αν είναι ιδιαίτερα επώδυνοι και μη αντιμετωπίσιμοι με τις κοινές μεθόδους και τα παυσίπονα, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά σου.

Ο πόνος αυτός στις περισσότερες περιπτώσεις είναι φυσιολογικός, αν όμως είναι τόσο έντονος ώστε να περιορίζει τη συνήθη δραστηριότητά σου, τότε χρειάζεται ιατρικό έλεγχο. Πιθανότατα να μη συντρέχει κάτι ανησυχητικό, ωστόσο, μην ξεχνάς ότι ο έντονος πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να είναι και σύμπτωμα ενδομητρίωσης, οπότε και πρέπει να λάβεις άμεσα ιατρική συνταγή.

6. Πονάς συχνά στην κοιλιά και έχεις έντονη δυσφορία

Είναι σημαντικό να ενημερώσεις τον γυναικολόγο σου για το είδος του πόνου. Είναι συνεχόμενος ή έρχεται και φεύγει κατά διαστήματα; Για παράδειγμα ένας παροδικός αλλά επαναλαμβανόμενος πόνος ίσως να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για την ύπαρξη μόλυνσης, την εμφάνιση κύστεων στις ωοθήκες ή ακόμη και εξωμήτρια κύηση.

Ένας πιο επίμονος πόνος ή αίσθημα δυσφορίας στην κοιλιά μπορεί για παράδειγμα να είναι ένδειξη εμφάνισης ινομυωμάτων στη μήτρα ή και ενδομητρίωσης, που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε έφηβο ή γυναίκα που έχει περίοδο.

7. Πονάς κατά τη διάρκεια του σεξ

Το σεξ είναι εξαιρετικά επώδυνο ακόμη κι αν έχουν περάσει χρόνια από την πρώτη σου σεξουαλική επαφή; Είναι αυτό φυσιολογικό; Φυσικά και όχι. Μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής δε θα μπορούσε να είναι επώδυνη. Αν λοιπόν νιώθεις πόνο στην πριν ή μετά τη διείσδυση απευθύνσου στο γυναικολόγο σου. Συχνές αιτίες είναι ξηρότητα του κόλπου, λοιμώξεις, ή τα ινομυώματα της μήτρας. Το σίγουρο είναι πως όποια και αν είναι η αιτία, θα μπορέσει να δώσει λύση στο πρόβλημά σου.

Να θυμάσαι:

Όσο νωρίτερα βρεθεί ένα πρόβλημα, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Γι΄ αυτό δώσε προσοχή στα σημάδια που σου δίνει το ίδιο σου το σώμα και σε καμία περίπτωση μην τα αξιολογείς μόνη! Εάν παρατηρήσεις οποιοδήποτε από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, ο μόνος ειδικός που μπορεί να αξιολογήσει το πρόβλημα και να παρέχει θεραπεία είναι ο γυναικολόγος!