Μελάνωμα: Ποιος φοβάται τις ελιές;

14.07.2013
Έχεις στο δέρμα μια ελιά που προσφάτως άλλαξε σχήμα, χρώμα ή μέγεθος; Πραγματοποίησε επίσκεψη χωρίς καθυστέρηση στο δερματολόγο καθώς η έγκαιρη διάγνωση είναι το Α και το Ω για την αντιμετώπιση κάθε μορφής δερματικού καρκίνου.

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο έρχονται αντιμέτωποι με τη θλιβερή διαπίστωση ότι «εκείνη η ελιά» έχει από καιρό - δυστυχώς- μετατραπεί σε μελάνωμα. Kαι βέβαια, η καταλληλότερη λύση για την αποφυγή μιας τέτοιας επικίνδυνης εξέλιξης είναι η προληπτική εξέταση του δέρματος, καθώς το 90% των μελανωμάτων που εντοπίζονται εγκαίρως θεραπεύονται. Τα παραπάνω τόνισαν ακόμα μια φορά, με αφορμή την «Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος», ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μελανώματος, καθηγητής Ανδρέας Κατσάμπας, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), καθηγητής Δημήτρης Ρηγόπουλος. «Σε ετήσια βάση καταγράφονται περισσότερα από 130.000 νέα κρούσματα μελανώματος παγκοσμίως και περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο. Ιδιαίτερα ανησυχητικό μάλιστα», όπως είπαν οι επιστήμονες, «είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας παρατηρείται αύξηση 3-7% στις διαγνώσεις κακοήθους μελανώματος».

Αποκαλυπτική η εξέταση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, η εξέταση είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική, καθώς:

- Tο 46,43% του συνόλου των εξεταζομένων έχουν υποστεί κάποιο έγκαυμα κατά την παιδική τους ηλικία.

- Το 4,87% ανήκουν στο φωτότυπο Ι (δέρμα που δεν μαυρίζει ποτέ), το 34,48% στο φωτότυπο ΙΙ (επιδερμίδα που καίγεται και μαυρίζει ελάχιστα), το 46,81% στο φωτότυπο ΙΙΙ (ελαφρώς μελαψή επιδερμίδα που μαυρίζει εύκολα, αλλά στην αρχή καίγεται) και το 11,83% στο φωτότυπο IV (δεν καίγεται ποτέ, πάντα μαυρίζει).

- Το 40% των ατόμων που εξετάζονται είναι άντρες και το 60% γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 43 χρόνια.

Πώς θα αναγνωρίσω εγκαίρως την «ύποπτη» βλάβη;

Υπάρχουν αρκετά σημάδια τα οποία θα σας βοηθήσουν να «δείτε» αν η ελιά ή σπίλος (κατά το επιστημονικότερο) που σας προβληματίζει είναι μια καλοήθης, συνηθισμένη δερματική βλάβη ή μια ύποπτη, δηλαδή μια βλάβη που θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω από το δερματολόγο. Σύμφωνα με τους ειδικούς:

Είναι η ελιά συμμετρική; Οι καλοήθεις βλάβες του δέρματος συνήθως είναι συμμετρικές (π.χ. εάν ζωγραφίσουμε ένα σταυρό πάνω από τη βλάβη, η τελευταία χωρίζεται σε τέσσερα ίσα τεταρτημόρια. Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, η βλάβη ονομάζεται «ασύμμετρη» και μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιας μορφής δερματικού καρκίνου).

Παρατήρησε το χρώμα της. Αν το χρώμα μιας ελιάς δεν είναι το γνωστό ομοιογενές καφετί, αλλά αρχίζει να αποκτά διάφορες αποχρώσεις (του καφέ, του κόκκινου, του μαύρου) ή κάποια δερματική βλάβη τείνει να σκληραίνει, να μεγαλώνει ή να αιμορραγεί, υποδηλώνει τα πρώτα επικίνδυνα σημάδια.

Δώσε προσοχή στις άκρες. Οι άκρες μιας ελιάς ή κάποιας σκούρας κηλίδας πάνω στο δέρμα όταν εξελίσσονται σε μελάνωμα γίνονται συνήθως τραχιές και παίρνουν ακαθόριστο σχήμα. Παράλληλα, τα μελανώματα τείνουν να μεγαλώνουν σε όγκο περισσότερο από τις συνηθισμένες ελιές.

Προσοχή: Η αντιμετώπιση του μελανώματος εξαρτάται από το κλινικό στάδιό του. Αυτό καθορίζεται από το μικροσκοπικό πάχος της δερματικής βλάβης, που μετράται σε mm (δείκτης Breslow), και την ενδεχόμενη ύπαρξη μεταστάσεων σε λεμφαδένες ή άλλα όργανα, οι οποίες ανιχνεύονται με κλινικές και ακτινολογικές εξετάσεις.

Να θυμάσαι

Το δέρμα έχει την ικανότητα να δημιουργεί τους πιο επιθετικούς όγκους (μελάνωμα) αλλά και τους λιγότερο επιθετικούς (βασικοκυτταρικό καρκίνωμα). Η συχνότητα εμφάνισής τους αυξάνεται προοδευτικά. Η διάγνωση σε αρχικό στάδιο και η έγκαιρη χειρουργική αφαίρεσή τους αποτελούν, την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης.

Όλα τα άτομα που έχουν προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, ιστορικό παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο κατά την παιδική ηλικία και μεγάλο αριθμό σπίλων θα πρέπει να προσέχουν κάθε ύποπτο σημάδι (πρόσφατες αλλαγές στις ήδη υπάρχουσες ελιές αλλά και μελαγχρωματικές βλάβες που «φαγουρίζουν», αιμορραγούν ή έχουν κάνει πρόσφατα την εμφάνισή τους).

Στην Ελλάδα διαπιστώνονται περισσότερα από 500 κρούσματα μελανώματος σε ετήσια βάση και 20.000 περιπτώσεις καρκίνων του δέρματος.

Το μελάνωμα εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες όμως το ποσοστό επιβίωσης των αντρών είναι μικρότερο απ’ αυτό των γυναικών καθώς παραμελούν την υγεία τους.

Ιnfo
Μπείτε στο site www.myskincheck.gr και χαρτογραφήστε τα ύποπτα σημάδια και τις ελιές σας γρήγορα και απλά. Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε πρόσφατα από την Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ