Στάσου σωστά να βρεις την υγειά σου!

25.01.2011
Στην πρόσφατη απονομή των "Χρυσών Σφαιρών", είδαμε υπέροχες τουαλέτες, φανταχτερά κοσμήματα, σούπερ σέξι χτενίσματα, υπέροχα γοβάκια αλλά οι διάσημες σταρ απογοήτευσαν σε ένα σημείο: στην κακή στάση του σώματός του.

Στην πρόσφατη απονομή των "Χρυσών Σφαιρών", είδαμε υπέροχες τουαλέτες, φανταχτερά κοσμήματα, σούπερ σέξι χτενίσματα, υπέροχα γοβάκια αλλά οι διάσημες σταρ απογοήτευσαν σε ένα σημείο: στην κακή στάση του σώματός του.

Κι όμως, η κακή στάση όχι μόνο κάνει κακό στην πλάτη και στην διάθεσή σου αλλά μπορεί να σου προκαλέσει μέχρι και κατάθλιιψη!

Ερευνητές του Πανεπιστημίου "North State Dakota" συνδέουν την κακή στάση με την κατάθλιψη ενώ πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως η κακή στάση και το καμπούριασμα μπορεί να ευνοήσει την απόκτηση περιττών κιλών, πονοκεφάλων και καούρες.

Και δεν είναι μόνο οι επώνυμες που στέκονται λάθος στο κόκκινο χαλί. Ένας στους πέντε ανθρώπους στη Βρετανία παραπονιούνται για πόνους στην πλάτη, παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκεί μια αλλαγή στον τρόπο που καθόμαστε ή στεκόμαστε για να απαλλαγούμε από τους πόνους.

Καταλαβαίνουμε ότι μετά το χωρισμό της η Σάντρα Μπούλοκ δικαιολογείται να περπατά με την πλάτη μέσα και την ουρά στα σκέλια, αλλά εσύ, πρέπει να περπατάς και να φυσάς.

Προσπάθησε να κρατάς τους ώμους σου προς τα έξω, αφού έτσι βοηθάς έτσι βοηθάς τους συνδετικούς ιστούς να έχουν χώρο για να ευθυγραμμίζονται σωστά. Όσο πιο σωστά στέκεσαι, τόσο καλύτερα αναπνέεις, η κυκλοφορία του αίματος ευνοείται, οξυγονώνεσαι καλύτερα και βοηθάς την καλυτέρευση της συνολικής σου υγείας.

Ξεκίνα να αλλάζεις τον τρόπο που στέκεσαι, πρώτα σε μυικό επίπεδο. Μην ξεχνάς να γυμνάζεις τους κοιλιακούς και ραχιαίους μυς για να στηρίζεται πιο δυναμικά η σπονδυλική σου στήλη.

Και δεν φταίει μόνο ο τρόπος που στεκόμαστε ή καθόμαστε. Προβλήματα προκαλεί και η δυναμική μας στάση, η στάση που έχει το σώμα μας δηλαδή, όσο κινούμαστε.

Για να βελτιώσεις τη δυναμική σου στάση, ξεκίνα από τα πόδια σου. Όταν περπατάς, το βάρος πρέπει να μοιράζεται σε όλο το πόδι κι όχι μόνο μπροστά ή πίσω. Επίλεξε παπούτσι με μικρό τακούνι που μπορούν να σε βοηθήσουν να μοιράσεις σωστά το βάρος.

Όσες κοπέλες φορούν ψηλοτάκουνα παπούτσια, τείνουν να κλίνουν προς τα πίσω τη λεκάνη τους, με αποτέλεσμα να επεκτείνεται προς τα έξω το τόξο που κάνει η σπονδυλική στήλη στη μέση. Η στάση αυτή που παίρνουμε συνήθως στις φωτογραφικές πόζες (ειδικά οι μεγάλες σταρ) που φέρνεις το ένα πόδι μπροστά από το άλλο με τα χέρια στη μέση, μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι όμορφη αλλά στην πραγματικότητα αναγκάζει το σώμα σου να παίρνει μια στάση που απέχει πολύ από αυτό που θα αποκαλούσαμε ισορροπημένο.

Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν αρκεί μόνο να αλλάξει μόνο η στάση του σώματος. Ειδικοί του "Alchemy Centre" στο Λονδίνο, πιστεύουν πως η κακή στάση του σώματος, συνδέεται και με τη φτωχή διατροφή και τα κιλά μας. Η κακή στάση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το νευρικό σύστημα, ακόμα και την διαδικασία της πέψης. Αν επηρεαστεί η δυνατότητα του σώματος να διασπά την τροφή, καταλαβαίνεις πως μπορεί να επιτρέψεις χωρίς να το ξέρεις να συσσωρεύονται στον οργανισμό σου ένα σωρό τοξίνες.

Κι εδώ μπαίνει το στρες:

Το στρες κάνει τους ανθρώπους να καμπουριάζουν τους ώμους τους. Αυτή είναι μια υποσυνείδητη αντίδραση που έχουμε απέναντι στην πίεση που μας ασκείται.

Τα παιχνίδια του μυαλού:

Τέλος, μην ξεχνάς πόσο μπορεί η καλή στάση του σώματός σου να σε βοηθήσει να ανέβεις και ψυχολογικά. Αν στέκεσαι με θετική διάθεση (το στήθος προς τα έξω, οι ώμοι ανοιχτοί και η σπονδυλική στήλη ευθεία) το μυαλό παίρνει το σήμα πως είμαστε ευτυχείς, παράγει περισσότερες ενδορφίνες κι εσύ νιώθεις απέραντη ευτυχία για περισσότερο.

Πώς θα βοηθήσεις στην καλυτέρευση της στάσης του σώματός σου:

* Βάλε ένα post it στην άκρη της οθόνης του υπολογιστή σου στο οποίο θα υπενθυμίζεις στον εαυτό σου να κρατάς τους ώμους σου ψηλά και όχι καμπουριασμένους όσο κάθεσαι στο γραφείο.

* Χαμογέλασε. Η θετική στάση του προσώπου μπορεί να ανεβάσει την διάθεσή σου γενικά. Σταμάτα να κοιτάς λοιπόν σαν νικημένη προς τα κάτω, σήκωσε το πηγούνι και διεκδίκησε την ευτυχία.

* Κατανάλωσε 200 γραμμάρια λιπαρού ψαριού δύο φορές την εβδομάδα που έχει αντιφλεγμονώδη δράση και θα καταπραΰνει τον πόνο στην μέση ή την πλάτη.

* Θυμήσου να τεντώνεσαι όσο κάθεσαι στο γραφείο. Βάλε τα χέρια πίσω από το κεφάλι και τέντωσε τους αγκώνες προς τα έξω και πίσω μέχρι να καταλάβεις να ανοίγει η πλάτη σου.

* Δείξε αντίσταση. Οι μυς όσο πιο αγύμναστοι είναι, θα σε ωθούν να σκύβεις και καμπουριάζεις όσο κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή. Εσύ οφείλεις να αντισταθείς έστω κι αν ενοχλείσαι αρχικά και όσο αντιστέκεσαι, τόσο βελτιώνεις τη στάση σου και σε ταλαιπωρεί λιγότερο προοδευτικά.

* Κάνε ένα ωραίο μασάζ. Θα σου προκαλέσει ευτυχία και θα πονέσεις λιγότερο κατόπιν.

Κατερίνα Π.