Τα μυστικά της επιτυχημένης επίσκεψης στον γυναικολόγο

10.01.2011
Μήπως η επίσκεψη στο γυναικολόγο σου προκαλεί πανικό, στρες και υπερβολικό άγχος; Ήρθε η ώρα να ακολουθήσεις τις συμβουλές μας και να κάνεις την επίσκεψη στον γυναικολόγο, έναν ευχάριστο "περίπατο". Το σημαντικό στην υπόθεση αυτή, είναι να αξιοποιήσεις το ραντεβού στο γιατρό στο έπακρο!

Μήπως η επίσκεψη στο γυναικολόγο σου προκαλεί πανικό, στρες και υπερβολικό άγχος; Ήρθε η ώρα να ακολουθήσεις τις συμβουλές μας και να κάνεις την επίσκεψη στον γυναικολόγο, έναν ευχάριστο "περίπατο". Το σημαντικό στην υπόθεση αυτή, είναι να αξιοποιήσεις το ραντεβού στο γιατρό στο έπακρο!

Μυστικό Πρώτο: Προτίμησε το γυναικολόγο που σου αρέσει και σου ταιριάζει

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως τουλάχιστον το 40% των γυναικών, αναγκάζονται να αλλάξουν γυναικολόγο για μια σειρά παραγόντων: ο γιατρός ήταν επικριτικός, δεν ήταν φιλικός, δύσκολα εύρισκες ραντεβού, περίμενες πολλές ώρες μέχρι να μπεις! Αρχικά, θα πρέπει να αποφασίσεις το φύλο του γυναικολόγου που θα σε παρακολουθεί. Πολλές γυναίκες προτιμούν γυναικολόγους γένους θηλυκού από ντροπή και φόβο για τους άντρες γιατρούς. Το φύλο όμως δεν θα πρέπει να κρίνει την επιλογή σου.

Ο γυναικολόγος δεν πρέπει ποτέ να σε φέρνει σε δύσκολη θέση και να αισθάνεσαι ενοχές για τις σεξουαλικές σου επιλογές. Δουλειά του είναι να εκφράζει την ανησυχία για τα πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν την γονιμότητα και σεξουαλική υγεία σου όπως το κάπνισμα και το σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό να έχεις την ίδια φιλοσοφία περί υγείας με το γυναικολόγο σου. Κάποιοι γιατροί σε φέρνουν στο γραφείο τους για το οτιδήποτε, κάποιοι δίνουν οδηγίες από το τηλέφωνο, κάποιοι δρουν προληπτικά κάνοντας περεταίρω εξετάσεις ή μικροεπεμβάσεις και κάποιοι εκτελούν κατά γράμμα τη βιβλιογραφία.

Μυστικό Δεύτερο: φιξάρισε το ετήσιο ραντεβού με το γυναικολόγο σου
Τουλάχιστον 20% των γυναικών παγκοσμίως αμελούν τον ετήσιο γυναικολογικό τους έλεγχο! Μην κάνεις το ίδιο. Δεν είναι ευθύνη του γιατρού να σου τραβήξει το αυτί και να κλείσει ραντεβού μαζί σου. Εσύ πρέπει να ενδιαφερθείς γι' αυτό, ειδικά από τη στιγμή που το τελευταίο Παπ τεστ που έκανες, ζητούσε επανεξέταση εντός εξαμήνου. Αφού κλείσεις το ραντεβού σου, πήγαινε προετοιμασμένη. Κατάγραψε την τελευταία περίοδό σου, αλλαγές σε αυτή, ενοχλήσεις που μπορεί να είχες και πήγαινε διαβασμένη στο γιατρό.

Μυστικό Τρίτο: μάθε όσα πρέπει για το Παπ τεστ
Τουλάχιστον το 705 των γυναικών που επισκέπτονται τον γυναικολόγο, δεν έχουν καμία ιδέα για το τι δείχνει το τεστ ΠΑΠ. Η πιο πρόσφατη τεχνική λήψης δείγματος, βασίζεται σε μια εξέταση υγρού που φιλτράρει το αίμα και άλλα υγρά και έτσι είναι πιο εύκολο να εξεταστούν τα δείγματα κυττάρων που πάρθηκαν. Στο εξωτερικό η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται κατά 80% όμως στην Ελλάδα, υπάρχει ακόμα το κλασικό τεστ ΠΑΠ στο οποίο πρέπει το δείγμα να παρθεί πριν την περίοδο και όχι κατά τη διάρκειά της ή αμέσως μετά γιατί το αίμα μπορεί να διαβρώσει το αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, απόφυγε και την σεξουαλική επαφή το βράδυ πριν την επίσκεψη στο γυναικολόγο!

Μυστικό Τέταρτο: μίλα ανοιχτά στο γιατρό για τη σεξουαλική σου ζωή

Τουλάχιστον το 40% των γυναικών παραδέχονται πως δεν είναι απόλυτα ειλικρινείς με το γυναικολόγο τους, ειδικά στο θέμα της χρήσης προφυλακτικού στις ερωτικές τους συνευρέσεις. Σίγουρα είναι δύσκολο να παραδεχτείς πως κάνεις έρωτα χωρίς προφυλάξεις στο γυναικολόγο σου αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει για να σου κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για όλα τα ΣΜΝ, ειδικά αν στη ζωή σου υπάρχει ένας νέος ερωτικός σύντροφός ή απλά δεν διατηρείς μια μονογαμική ζωή. Aν ντρέπεσαι, ακολούθησε την εξής τακτική:

Μίλα για όλα τα δύσκολα ζητήματα με το που μπεις στο γραφείο του γιατρού. Όσο περνάει ο χρόνος, ο εκνευρισμός και το στρες σου μεγαλώνει και δυσκολεύεσαι ακόμα περισσότερο να μιλήσεις για όσα σε απασχολούν.

Ταυτόχρονα, φρόντισε να είσαι ακριβής στην περιγραφή των συμπτωμάτων που σε ταλαιπωρούν και μην βάζεις το γιατρό να στα βγάλει με το τσιγκέλι! Τσούξιμο, κνησμός, κηλίδες αίματος; Ό,τι κι αν σε ταλαιπωρεί, περιέγραψέ το επακριβώς!

Κατερίνα Π.