ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
Νιώθετε άδειες τις μπαταρίες σας; Μήπως η άνοιξη μπήκε για σας κάπως απότομα; Μην ανησυχείτε, υπάρχουν λύσεις. Δείτε τι σας κλέβει καθημερινά τα αποθέματα της ενέργειάς σας και πάρτε τα μέτρα σας.Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα είναι να το... αναλύσεις. Και στην προκειμένη περίπτωση να αναζητήσεις τον ή τους ενόχους. Τα αίτια της έλλειψης ενέργειας λοιπόν μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
Στην πρώτη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται διάφορες λοιμώξεις, ιώσεις, μολύνσεις, αλλεργικές αντιδράσεις και χρόνιες νοσηρές καταστάσεις, όπως αναιμία, παθήσεις θυρεοειδούς, διαβήτης, γενικότερα τα ορμονικά προβλήματα, υπέρταση ή υπόταση, καρδιοπάθειες, σύνδρομο υπνικής άπνοιας, κατάθλιψη κ.ά. Επίσης, διάφορα φάρμακα.
Στη δεύτερη κατηγορία τα αίτια συσχετίζονται άμεσα με τον τρόπο ζωής: «Τρέχουμε» από το πρωί μέχρι το βράδυ, είμαστε συνεχώς στην πρίζα, αγχωνόμαστε με το παραμικρό, σβήνουμε το ένα τσιγάρο, ανάβουμε το άλλο, «ντοπαριζόμαστε» με καφέδες, διατρεφόμαστε λανθασμένα, ξεχνάμε να πιούμε νερό, χαλαρώνουμε πίνοντας αλκοόλ και όταν έρθει η ώρα του βραδινού ύπνου, δεν μπορούμε να κλείσουμε μάτι.
Μην ξεχνάτε
Η έλλειψη ενέργειας είναι κοινό σύμπτωμα πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχικών. Σχεδόν όμως όλες οι παθήσεις έχουν στενή αλληλεπίδραση με τον τρόπο ζωής, επηρεάζονται από αυτόν και τον επηρεάζουν. Συνεπώς, ο τρόπος ζωής είναι ο καθοριστικός παράγοντας.
Τι πρέπει να κάνω;
Εάν νιώθετε έντονη κατάπτωση που επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να συμβουλευτείτε παθολόγο και να κάνετε τις εξετάσεις που θα προτείνει. Εάν οι εξετάσεις δεν δείξουν κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε πρέπει να ψάξετε τον ένοχο στον τρόπο ζωής σας.
Σας κλέβουν την ενέργεια
1. Κάπνισμα Ο καπνός έχει τοξική δράση, ελαττώνει την οξυγόνωση του αίματος και φθείρει τα ζωτικά όργανα. Λύση: Αναζητήστε επιστημονική βοήθεια για να κόψετε το κάπνισμα. Μέχρι να γίνει αυτό, ελαττώστε τον αριθμό τσιγάρων που καπνίζετε ενώ μπορείτε να τα αποφύγετε (π.χ. ασυναίσθητα). Συγχρόνως, αυξήστε την κατανάλωση εσπεριδοειδών, σκόρδου, κρεμμυδιών και λαχανικών πράσινου χρώματος.
2. Άγχος Το παρατεταμένο άγχος «ρουφάει» από το σώμα μεγάλα ποσά ζωτικής ενέργειας, που δύσκολα αναπληρώνονται. Λύση: Διαλογισμός, γιόγκα, γυμναστική, χορός, σπορ, ασκήσεις χαλάρωσης, βαθιές ανάσες, μουσική, δημιουργικά χόμπι, θετική σκέψη, προγραμματισμός εργασιών βοηθούν διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει!
3. Πάχος Οποιοδήποτε πρόσθετο φορτίο κιλών δυσχεραίνει τις κινήσεις, δυσκολεύει την αναπνοή, καταπονεί την καρδιά και επιβαρύνει ποικιλοτρόπως τον οργανισμό. Λύση: Χάστε κιλά, αλλά σωστά! Συμβουλευτείτε ένα διαιτολόγο, προκειμένου να σχεδιάσει μια ισορροπημένη δίαιτα, σύμφωνα με τις ανάγκες σας.
4. Δίαιτα Η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων στερεί το σώμα από τις εξωγενείς πηγές ενέργειας (τροφές) και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ενδογενή παραγωγή της. Λύση: Καταναλώστε τουλάχιστον 1.200 θερμίδες ημερησίως από ποικιλία τροφίμων. Επιπρόσθετα, αν χρειάζεται, ενισχύστε τη δίαιτά σας με συμπληρώματα διατροφής.
5. Υπνος Ο υπερβολικός ύπνος διαταράσσει το φυσιολογικό βιολογικό ρυθμό και μπορεί να οδηγήσει σε κατάπτωση. Το έλλειμμα ύπνου προκαλεί γενικότερη απορρύθμιση, που εμποδίζει τον οργανισμό να αποκατασταθεί επαρκώς. Λύση: Αν δημιουργήσετε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για έναν ήρεμο βραδινό ύπνο, 7-8 ώρες είναι υπεραρκετές. Μην πιείτε καφέ το απόγευμα, μη φάτε βαρύ δείπνο, αποφύγετε την πολλή τηλεόραση και ξαπλώστε στο κρεβάτι πριν από τα μεσάνυχτα, εξασφαλίζοντας συνθήκες απόλυτου σκότους στο υπνοδωμάτιο.
6. Υδατάνθρακες Η έλλειψη υδατανθράκων μειώνει τα επίπεδα ενέργειας, ενώ η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί απότομες μεταπτώσεις τους. Λύση: Μικρά και συχνά γεύματα, με μέτριους υδατάνθρακες το καθένα. Προτιμήστε ινώδη λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής αλέσεως. Περιορίστε γλυκά, σνακ και ζαχαρούχα ροφήματα.
7. Αφυδάτωση Ακόμη και η ελάχιστη έλλειψη νερού μειώνει τα επίπεδα ενέργειας και υπονομεύει τη φυσική απόδοση. Λύση: Αυξήστε την κατανάλωση νερού και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (γάλα, σούπες, ζωμοί, χυμοί, φρούτα, λαχανικά κ.ά.). Περιορίστε αλκοόλ, αναψυκτικά και καφέδες.
8. Σωματική στάση Η λανθασμένη σωματική στάση αυξάνει τις επιβαρύνσεις που δέχεται το σώμα, το καταπονεί ασύμμετρα, δεν του επιτρέπει να χαλαρώσει και δεν του αφήνει περιθώρια για ξεκούραση. Λύση: Μην καμπουριάζετε! Ο κορμός και το κεφάλι πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα και η σπονδυλική στήλη να δίνει την εικόνα ότι είναι ίσια κι όχι να γέρνει προς τα μπρος, προς τα πίσω ή προς τα πλάγια. Όταν κοιμάστε, προτιμήστε την εμβρυϊκή στάση, με μαξιλαράκι ανάμεσα στα πόδια.
9. Άσκηση Τόσο η υπερβολική άσκηση όσο και η σωματική αδράνεια αυξάνουν την κούραση. Όταν δεν γυμνάζεστε καθόλου, η φυσική κατάσταση χειροτερεύει, η πρόσληψη οξυγόνου περιορίζεται, η δύναμη και η αντοχή μειώνονται. Όταν υπερβαίνετε συνεχώς τα όρια, το σώμα δεν καταφέρνει να αναπληρώσει επιτυχώς τις ενεργειακές του απώλειες και τότε αρχίζει να αντιδρά και να «δηλώνει» συχνότερα κουρασμένο. Λύση: Ασχοληθείτε με ευχάριστες σωματικές δραστηριότητες. Περπατήστε στη φύση, πηγαίνετε γυμναστήριο, γυμναστείτε στο σπίτι, κάντε ήπια σπορ σχεδόν καθημερινά, από 30 έως 60 λεπτά τη φορά. Επίμονα πιασίματα, μικροτραυματισμοί και έλλειψη διάθεσης είναι σημάδια ότι το έχετε παρακάνει αναπαυτείτε λοιπόν!
10. Πολυφαγία Το πολύ φαγητό, ειδικά όταν περιέχει πολλές δύσπεπτες πρωτεϊνες και λιπαρά, δεν παρέχει περισσότερη ενέργεια. Αντίθετα, αυξάνει περαιτέρω το βαθμό κούρασης. Λύση: Εάν είστε κουρασμένες και νιώθετε πεινασμένες, πρώτα χαλαρώστε. Όταν αισθανθείτε κάπως καλύτερα, φάτε κάτι ελαφρύ και αναπαυτείτε, έστω για λίγο.
11. Αλκοόλ Ένα ποτηράκι χαλαρώνει και ίσως να ωφελεί. Περισσότερα, όμως, κουράζουν το νευρικό σύστημα και βλάπτουν γενικότερα. Λύση: Σταδιακή μείωση τα τρία ποτηράκια να γίνουν δύο, τα δύο ένα. Επίσης, αποφύγετε άγνωστης προέλευσης ποτά, ανάμιξη διαφορετικών ειδών, κοκτέιλ και σφηνάκια. Προτιμήστε κρασάκι ή μπίρα, αλλά μην τα πίνετε με άδειο στομάχι.
12. Καφεϊνη Η υπερβολική καφεϊνη διαταράσσει την ισορροπία του νευρικού συστήματος, προκαλεί υπερδιέγερση και παρεμποδίζει τη χαλάρωση. Λύση: Αντικαταστήστε σταδιακά ένα μέρος των καφέδων που πίνετε με φυτικά υποκατάστατα, τσάι ή κακάο. Επίσης, με άλλα είδη καφέ που περιέχουν λιγότερη καφεϊνη ή καθόλου.
Άκου το σώμα σου
Όταν το σώμα ζητάει φαγητό, νερό, χαλάρωση, ξεκούραση ή ύπνο, πρέπει να του τα προσφέρετε. Εάν δεν αντιλαμβάνεστε ή αγνοείτε συστηματικά τα μηνύματα που σας στέλνει και δεν του δίνετε τα μέσα που χρειάζεται για να ανακάμψει, θα νιώθετε συνεχώς κουρασμένες. Και η κατάσταση θα χειροτερεύει διαρκώς, ενδεχομένως μέχρι να εξαντληθείτε εντελώς.