Ίσως είσαι πιο ευτυχισμένη απ' όσο νομίζεις...

05.10.2010
Νομίζεις ότι η ζωή σου είναι χάλια, πως όλα πάνε στραβά και δεν έχεις όρεξη για τίποτα! Βρες μπας και είσαι πιο ευτυχισμένη απ' όσο νομίζεις; Η επιστήμη βρίσκεται στο πλευρό σου και αναλαμβάνει να σου ανοίξει τα μάτια!

Νομίζεις ότι η ζωή σου είναι χάλια, πως όλα πάνε στραβά και δεν έχεις όρεξη για τίποτα! Βρες μπας και είσαι πιο ευτυχισμένη απ' όσο νομίζεις; Η επιστήμη βρίσκεται στο πλευρό σου και αναλαμβάνει να σου ανοίξει τα μάτια!

Είσαι πιο ευτυχισμένη απ' όσο νομίζεις εάν:

1.Στο πανεπιστήμιο ήσουν μια χαρωπή φοιτητριούλα: για ψάξε λίγο το φοιτητικό σου άλμπουμ! Μήπως ποζάρεις παντού με το χαμόγελο στα χείλη; Ερευνητές του Πανεπιστημίου ''DePauw'' διαπίστωσαν πως τα άτομα που εμφανίζονται γελαστά στις φωτογραφίες του πανεπιστημίου είχαν 5 φορές λιγότερες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο ή να βιώσουν μια κακή συναισθηματική ζωή, ακόμα και αρκετές δεκαετίες μετά την απόκτηση ου πτυχίου τους, σε σχέση με τους πιο σκυθρωπούς φοιτητές. Όπως υποστηρίζουν, ένας χαμογελαστός και ευδιάθετος άνθρωπος ειδικά στο κομβικό σημείο της φοιτητικής ζωής του μπορεί να έλξει κοντά του χαρούμενα άτομα και γιατί όχι έναν ιδανικό σύντροφο.

2. Έχεις μια αδερφή: άτομα που είχαν τουλάχιστον μια αδερφούλα, μαρτυρούν πως βιώνουν μια πιο κοινωνική ζωή, είναι πιο αισιόδοξα και τα καταφέρνουν καλύτερα στις δοκιμασίες που περνούν, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε ετήσια συνέλευση της "British Psychological Society". Οι αδερφές φαίνεται πως ενθαρρύνουν τ' αδέρφια τους (μικρότερα ή μεγαλύτερα) σε ζητήματα επικοινωνίας και οικογενειακής συνοχής.

3. Δεν είσαι κολλημένη μπροστά στην τηλεόραση: οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι περνούν λιγότερο από το 30% του χρόνου τους μπροστά στην τηλεόραση, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου "Maryland" στην οποία αναλύθηκαν πληροφορίες 34 ετών από 45,000Αμερικανούς. Οι πιο ευτυχείς ήταν εκείνοι που αξιοποιούσαν το χρόνο τους σε βόλτες και διάβασμα.

4.Κρατάς τα σουβενίρ των διακοπών σε εμφανές σημείο: άνθρωποι που χρησιμοποιούν ενθύμια ή φωτογραφίες για να θυμίζουν στον εαυτό τους τις ευτυχισμένες στιγμές της ζωής τους, είναι πολύ πιθανότερο να εκτιμούν τη ζωή τους και να μην το βάζουν κάτω ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές. Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον η Sonja Lyubomirsky, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο ''Riverside'' της Καλιφόρνια. Όπως φαίνεται, οι ευτυχισμένες και καλές αναμνήσεις σου θυμίζουν ότι η πιθανότητα της ευτυχίας είναι πραγματική και αργά ή γρήγορα θα την κατακτήσεις.

5. Κάνεις τη γυμναστική και άσκηση προτεραιότητά σου: τα άτομα που γυμνάζονται περισσότερο, υποφέρουν από λιγότερο στρες και αισθάνονται μεγαλύτερη πληρότητα στη ζωή τους, βάσει έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη Δανία. Σε σύγκριση με τα άτομα που προτιμούν να μην αθλούνται, τα άτομα που αγαπούν τη γυμναστική και το τρέξιμο έχουν 70% χαμηλότερα ποσοστά άγχους στη ζωή τους. Αν ξεκινήσεις με 17 έως 34 λεπτά άσκησης καθημερινά, θα δεις πως θα νιώσεις άμεσα πιο ευτυχισμένη.

6. Η ερωτική ζωή σου "τα σπάει": κάτι ήξερε η Σαμάνθα του "Sex and the City" αφού μια καλή ερωτική ζωή μπορεί ν' αποτελέσει τον παράγοντα κλειδί στην ευτυχία σου! Όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου το ''Warwick'', οι παντρεμένοι άνθρωποι μαρτυρούν πως κάνουν 30% περισσότερο σεξ σε σχέση με τους ελεύθερους και αυτός φαίνεται να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι πρώτοι δήλωσαν και πιο ευτυχισμένοι (στην εν λόγω έρευνα).

7. Κάνεις παρέα με χαρούμενους ανθρώπους: η συντροφιά με χαρούμενα άτομα (ακόμα και το να έχεις χαρούμενους γείτονες), αυξάνεις τις πιθανότητες να γίνεις κι εσύ εξίσου χαρούμενη, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Βέβαια, σπουδαίο ρόλο παίζει το πόσο χρόνο περνάς κοντά στα χαρούμενα άτομα και όχι μόνο το εάν τα γνωρίζεις. Για παράδειγμα, αν οι χαρούμενοι φίλοι σου μένουν κοντά στο 1,6 χιλιόμετρα από σένα, είναι πιθανό να είσαι 42% πιο χαρούμενη κι εσύ. Αν πάλι, η απόσταση μεταξύ σας ξεπερνά τα 3 χιλιόμετρα, οι πιθανότητες χαρούμενης ζωής πέφτουν στο 22% (πιθανότατα γιατί η απόσταση αυτή σας κάνει να βλέπεστε λιγότερο).

8. Έχεις δύο κολλητές φίλες: μην υποτιμάς τη δύναμη της φιλίας! Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 654 ατόμων, εκείνα που είχαν 2 ή περισσότερους κολλητούς φίλους (για τις γυναίκες μιλάμε για κολλητές φίλες), έδειξαν να έχουν καλύτερη πνευματική και ψυχική ηρεμία. Οι περισσότερες των 2 κολλητών φιλενάδων δεν έδειξαν να φέρνουν μεγαλύτερη ευτυχία στα άτομα που συμμετείχαν.

Από την Κατερίνα Π.