Μήπως φοβάσαι και τη σκιά σου; Ποιές εμπειρίες σε οδήγησαν στην ανάπτυξη των φόβων και φοβιών που έχεις; Και πώς θα ξεχωρίσεις έναν φόβο από μια φοβία;Πάρε όλες τις απαντήσεις που ζητάς παρακάτω.
Σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας οι φοβίες ξεκινούν από ένα δυσάρεστο συμβάν, από μία τραυματική εμπειρία την οποία συνήθως έχουμε βιώσει σε παιδική ηλικία οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου διογκώνονται κάνοντας πολλές φορές την ζωή μας δύσκολη.
Για τον Ζίγκμουντ Φρόιντ, θεμελιωτή της ψυχολογίας ο φόβος είναι ένα τέχνασμα της ψυχής να εξωτερικεύσει το άγχος που κρύβεται μέσα μας. Αυτό εκφράζεται με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι αρνούνται να μπουν σε κλειστούς χώρους ιδίως στο ασανσέρ, άλλοι πάλι τρέμουν στην ιδέα να βρεθούν μέσα σε πολύ κόσμο ή παραλύουν μπροστά σε ένα αεροπλάνο ή ένα έντομο.
Φόβος ή φοβία;
Ο φόβος, είναι το όπλο που μας έχει χαρίσει η φύση για να προστατευόμαστε από εξωτερικούς κινδύνους. Συνδέεται έμμεσα με την επιβίωση μας γιατί μας αποτρέπει από το να εμπλακούμε σε καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μας. Όταν όμως ο φόβος δεν έχει λογική τότε έχουμε να κάνουμε με φοβία, η οποία θέλει άμεση αντιμετώπιση με ψυχανάλυση. Όσοι βασανίζονται από φοβίες νιώθουν ντροπή για την αντίδραση τους. Το άγχος τους μπροστά στο αντικείμενο του πόθου τους είναι τόσο μεγάλο που φτάνουν στο σημείο να διαμορφώνουν τη ζωή σύμφωνα με τις φοβίες αυτές.
Κρίση πανικού
Συμπτώματα: ταχυκαρδία, πόνος δύσπνοια. Μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά και κορυφώνεται συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά. Όσοι έχουν βιώσει παρόμοια κρίση περιγράφουν την εμπειρία αυτή ως άκρως τρομακτική καθώς ένιωθαν ότι θα πέθαιναν. Τα άτομα που πάσχουν από κρίσεις πανικού είναι άτομα συνήθως τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικά και έχουν συσσωρεύσει πολύ πόνο και μεγάλη θλίψη από την παιδική τους ηλικία. Μπορεί να είναι και παιδιά τα οποία δεν έχουν ζήσει σε ένα σταθερό οικογενειακό περιβάλλον και δεν έχουν νιώσει ασφάλεια.
Με βάση τις στατιστικές οι πιο συχνές φοβίες είναι:
Αγοραφοβία
Οι αγοραφοβικοί άνθρωποι προτιμούν να μένουν σπίτι γιατί οι φοβία τους να βρεθούν μέσα σε πολύ κόσμο τους προκαλεί τρομερό άγχος και ανασφάλεια. Αρκετοί ψυχολόγοι αποδίδουν την συγκεκριμένη φοβία στην υπερπροστατευτική συμπεριφορά των γονέων απέναντι στο παιδί κατά την διαδικασία του απογαλακτισμού.
Κλειστοφοβία
Τα κλειστοφοβικά άτομα δεν μπαίνουν σε καμία περίπτωση σε κλειστούς, μικρούς χώρους γιατί φοβούνται ότι δεν θα μπορούν να φύγουν γρήγορα. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που κάνουν όταν μπαίνουν μέσα σε ένα χώρο είναι να κάθονται κοντά στην έξοδο για να μπορούν να «διαφύγουν» όποτε το επιθυμήσουν. Οι κλειστοφοβικοί δεν χρησιμοποιούν τρένο ή μετρό, ασανσέρ, ενώ μερικοί απ’ αυτούς νιώθουν κλειστοφοβία ακόμη και όταν οδηγούν σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους επειδή νομίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να βγουν από το δρόμο όποτε εκείνοι το θελήσουν.
Κοινωνική φοβία
Άτομα με κοινωνική φοβία τρέμουν στην ιδέα ότι πρέπει να κάνουν κάτι μπροστά σε κοινό ακόμη και αν αυτό είναι κάτι απλό όπως το να φάνε το φαγητό τους. Αισθάνονται ότι κρίνονται συνεχώς για κάθε τους κίνηση και το άγχος τους φτάνει στα ύψη. Ταυτόχρονα νιώθουν ζαλάδα, τάση για εμετό, έντονη εφίδρωση ακόμη και ταχυκαρδία. Η κοινωνική φοβία συνήθως είναι αποτέλεσμα χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Πώς θα νικήσεις τις φοβίες;
Δυστυχώς στις μέρες μας λίγοι είναι εκείνοι που θα ζητήσουν την βοήθεια ενός ειδικού γιατί φοβούνται να εκτεθούν στον κίνδυνο και να τον αντιμετωπίσουν κατάματα. Όμως δεν υπάρχει περίπτωση να απαλλαχθούν από τις φοβίες αυτές και να απολαύσουν την ζωή τους χωρίς την καθοδήγηση ενός ειδικού.