Οι Άγγλοι θεωρούνται οι πιο συνεπείς άνθρωποι στα ραντεβού τους αφού καταφέρνουν να μην αργούν στα ραντεβού τους σχεδόν ποτέ. Όσο κατεβαίνουμε στα νότια, τόσο η έννοια του χρόνου μοιάζει να γίνεται πιο ελαστική, και στις μεσογειακές χώρες η χρονική συνέπεια είναι αρκετά χαλαρή. Κι όμως, σε κανέναν δεν αρέσει να περιμένει! Δοκίμασε τις παρακάτω συμβουλές και δεν θα χάσεις κανένα άλλο ραντεβού, από δω και πέρα!
Ενας απλός τρόπος είναι να βάλεις το ρολόι σου δέκα λεπτά μπροστά!
Ακόμα και όταν το συνηθίσεις, υπάρχει κάποια ελπίδα ότι θα καταφέρεις να ακολουθήσεις την ένδειξη της ώρας και να ξεκινήσεις νωρίτερα. Μερικοί άνθρωποι έχουν μια έμφυτη ικανότητα να υπολογίζουν σωστά τον χρόνο που θα χρειαστούν για να φτάσουν κάπου, ενώ άλλοι όχι. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη να τα κάνουν όλα την τελευταία στιγμή, να βιάζονται και να αγχώνονται. Άλλοι πάλι έχουν την τάση να κάνουν τόσο πολλά πράγματα που λογικό είναι να μην προλαβαίνουν. Από δικαιολογίες άλλο τίποτα. Άλλωστε, τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς, οπότε προσπάθησε να δώσεις το καλό παράδειγμα. Είναι επίσης πολιτιστικό ζήτημα. Στο Περού για παράδειγμα, κανείς ποτέ δεν είναι στην ώρα του.
Η λύσεις στο πρόβλημα:
1. Παραδέξου το πρόβλημα και μην τσακώνεσαι με τους φίλους που το επισημαίνουν. Για να τρως τέτοια καζούρα, εκείνες έχουν φάει πολύ στήσιμο από εσένα.
2. Τοποθέτησε ρολόγια σε όλα τα δωμάτια. Μόνο έτσι θα αποκτήσεις μια καλύτερη αίσθηση του χρόνου (ακόμα κι αν ονευρεύεσαι ένα ρολόι να σε κυνηγάει τακτικά).
3. Φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό, ώστε ακόμα και να φτάσεις νωρίτερα σε ένα ραντεβού, να έχεις κάτι που θα σε απασχολεί ώστε να μην νιώσεις ότι χάνεις το χρόνο σου.
4. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου. Αν ξέρεις ότι δεν μπορείς να υπολογίσεις σωστά την ώρα, ξεκίνα αρκετά νωρίτερα.
5. Αν πηγαίνεις κάπου για πρώτη φορά, μελέτησε τον χάρτη προτού να ξεκινήσεις. Έτσι, θ' αποφύγεις καθυστερήσεις του τύπου: ρωτάς ένα περαστικό για οδηγίες, σε στέλνει λάθος, και ψάχνεις άλλη τόση ώρα για το σωστό δρόμο. Εάν διαθέτεις χρήματα, ένα GPS θα σου αλλάξει τη ζωή, γιατί ρωτώντας δεν καταλήγεις στην Πόλη πάντα. 6. Πριν δεχτείτε μια πρόσκληση, σκεφτείτε καλά αν θέλετε να πάτε.
7. Καλύτερα να αρνηθείς μια πρόταση που δεν σε ενθουσιάζει ή δεν χωράει στο πρόγραμμά σου, παρά να καθυστερήσεις να φτάσεις ή να μην φτάσεις ποτέ.
8. Μη φορτώνεις υπερβολικά το πρόγραμμά σου με υποχρεώσεις. Ακόμα κι αν καταφέρεις να φτάσεις στην ώρα σου θα είσαι πτώμα και δεν θα μπορείς να ανταποκριθείς στα ερεθίσματα του ραντεβού 9επαγγελματικό ή διαπροσωπικό).
9. Οργάνωσε τον χρόνο σου αξιοκρατικά. Πολλές φορές, επιλέγουμε να αργήσουμε σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ραντεβού. Αν είμαστε παθιασμένοι με τη δουλειά, στήνουμε φίλους και συγγενείς. Αν έχουμε τις διαπροσωπικές σχέσεις σε προτεραιότητα, τότε αργούμε στις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις. Κάνε μια σωστή διαχείριση του χρόνου και θα πάνε όλα καλύτερα!
Αν εσύ είσαι πάντα στην ώρα σου, αλλά καθυστερούν οι άλλοι:
Α. Εξήγησε τους ευγενικά ότι σε ενοχλεί να περιμένεις.
Β. Θέσε όρους: για παράδειγμα όποιος αργήσει πληρώνει τον καφέ ή το δείπνο!
Γ. Την επόμενη φορά που θα έχεις ραντεβού με κάποια φίλη που συνηθίζει να αργοπορεί, άργησε κι εσύ να φτάσεις για να καταλάβει πόσο δυσάρεστο είναι.
Νέλλη Παρασκευοπούλου, Επιμέλεια: Κατερίνα Πατούλια