Νομίζεις ότι «το ράσο δεν κάνει τον παπά» και ότι ντυνόμαστε μόνο για να προφυλαχτούμε από το κρύο ή τον ήλιο; Κι όμως, το ντύσιμό σου έχει πολλά να μας πει για το ποιά είσαι πραγματικά!
Η πραγματικότητα σήμερα: χιλιάδες ώρες έχουν σπαταληθεί σε ξεφύλλισμα περιοδικών μόδας, σε βόλτες στα μαγαζιά, σε συζητήσεις για τις καινούργιες τάσεις που κυριαρχούν στα ρούχα, για το τι είναι «in» και τι «out», υποτάσσοντας όλους μας σε αυτό που τελικά ονομάστηκε «δικτατορία της μόδας» και παραγκώνισε το προσωπικό στυλ (αυτό που αποτελεί την έκφραση του ποιές είμαστε επί της ουσίας). Στην πραγματικότητα η μόδα και το στυλ έχουν τεράστια διαφορά. Η μόδα αφορά τα ρούχα και τη σχέση τους με το τώρα, ενώ το στυλ τον άνθρωπο και τη σχέση του με τον εαυτό του.
ΜΟΔΑ = haute couture & παχύ πορτοφόλι
Ακολουθώντας την οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων, η μόδα γιγαντώθηκε παραγκωνίζοντας το στυλ. Έγινε έκφραση του «πόσα βγάζω» αλλά και της οικονομικής ευμάρειας. Το στυλ δεν απαιτεί χρήματα, ούτε πιστωτικές κάρτες ενώ αντιθέτως χρειάζεται θάρρος και δημιουργικότητα καθώς αποτελεί ένα μοναδικό μίγμα ουσίας και πνεύματος, μια προσωπική «δήλωση» του ποιά είμαι και τι θέλω. Είναι δηλαδή, μια έκφραση της διαφορετικότητας και μοναδικότητάς μας. Γι’ αυτό έχει εξυμνηθεί τόσο «το μικρό μαύρο φόρεμα» ως απόλυτα σικ, γιατί μπορεί να φορεθεί απ’ όλες τις γυναίκες, σε όλες τις εποχές, και πάλι να είναι διαφορετικό πάνω στην καθεμία ανάλογα με το προσωπικό της γούστο.
ΣΤΥΛ = Εγώ & η μοναδικότητά μου
Η μόδα έχει σχέση με το παροδικό, το προσωρινό, ενώ αντίθετα το στυλ αποκτιέται και εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Είναι κι αυτό ρευστό, αλλά επηρεάζεται από παράγοντες προσωπικούς, όπως η ηλικία, η εργασία, το περιβάλλον, οι συνθήκες της ζωής μας. Ωστόσο, είναι στην ουσία του πιο δημοκρατικό, καθώς όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φυλής ή οικονομικής κατάστασης, ανεξαρτήτως προσωπικότητας και εργασίας, μπορούν να έχουν τη δική τους προσωπική έκφραση. Στην πραγματικότητα το στυλ αποτελεί μια δήλωση ευζωίας, κι αυτό γιατί δεν απαιτεί συγκεκριμένα κιλά ή σωματότυπο για να επιτύχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Αρκεί απλώς το γεγονός ότι είσαι και νιώθεις καλά, είσαι υγιής και έχεις ενδιαφέροντα.
Πως θα βρεις το προσωπικό σου στυλ
1. Γνώρισε τον εαυτό σου. Όχι μόνο πώς είναι το σώμα σου, τι ελαττώματα ή τι αρετές έχει, αλλά ποιά είσαι εσύ και τι ανάγκες έχεις.
2. Βρες ποιά χρώματα σας αρέσουν, ποιά νομίζεις ότι σου πηγαίνουν και υιοθέτησέ τα.
3. Ανακάλυψε τις κρυμμένες πτυχές της προσωπικότητάς σου και φρόντισε να τις εκφράσεις μέσα από το ντύσιμο. Μήπως κρύβεις μέσα σου μια επαναστάτρια ή μια φιλόδοξη businesswoman;
4. Αναρωτήσου γιατί τα αγαπημένα σου κομμάτια είναι τα αγαπημένα σου; Είναι το χρώμα τους, είναι αυτό που εκφράζουν, ή απλά σου πηγαίνουν ωραία;
5. Συνδύασε παλιότερα vintage κομμάτια με σύγχρονα. Το φόρεμα από γκιπούρ δαντέλα μπορεί να άνηκαν στη γιαγιά σου αλλά με τα απαραίτητα αξεσουάρ μπορεί να τα μετατρέψεις σε μια μοναδική, αξέχαστη παρουσία.
6. Το ακριβό δεν είναι απαραίτητα και το καλύτερο. Τα λογότυπα των εταιρειών στα μπλουζάκια και τις τσάντες , σε καθιστούν μια κινούμενη διαφήμιση και όχι έναν άνθρωπο με στυλ.
7. Το ντύσιμό σου θα πρέπει να εκφράζει τη διάθεση που έχεις κάθε στιγμή, τα πιστεύω αλλά τη στάση σου απέναντι στη ζωή. Να είσαι απλώς ο εαυτός σου.
Από τη Χέπμπορν στη Μελίνα
Οι ηθοποιοί που έγραψαν τη δική τους ιστορία στον κινηματογράφο δεν ήταν αυτοί που ακολούθησαν απλώς τις τάσεις της μόδας, αλλά αυτοί που μπόρεσαν να επιβάλουν το προσωπικό τους στυλ, αυτοί που ενσωμάτωσαν στο ντύσιμο και στη συμπεριφορά τους αυτό που πραγματικά ήταν η βαθύτερη ουσία τους. Η Κάθριν Χέπμπορν, που πρώτη φόρεσε παντελόνι, η Γκρέτα Γκάρμπο, που εμφανιζόταν συχνά ντυμένη με αντρικού τύπου κοστούμι και καμπαρντίνα, η Γκρέις Κέλι με την αψεγάδιαστη αριστοκρατικότητα, η Μαντόνα, που συνεχώς μεταλλάσσεται σαν χαμαιλέοντας αλλά και η Μελίνα Μερκούρη, μαχητική και παθιασμένη (όλες δηλαδή γυναίκες που το ντύσιμό τους αντανακλούσε την προσωπικότητά τους και τη βαθύτερη ουσία τους.
Όταν η Κοκό έφερε την επανάσταση
Η Κοκό Σανέλ είναι παράδειγμα του πώς το στυλ μπορεί να κυριαρχήσει στη μόδα, να την αλλάξει, να την καθυποτάξει, να την κάνει πρακτική, άνετη και κομψή, να προβάλει τον ίδιο τον άνθρωπο αντί για το ρούχο, μέσα από απλές, λειτουργικές γραμμές, χωρίς τίποτα το περιττό. Σε αυτήν οφείλουμε το καλοκαιρινό μαύρισμα, τη σπορ γραμμή, τα γυαλιά ηλίου, τα σακάκια «σαφάρι», το μικρό μαύρο φόρεμα, τις πέρλες κομμάτια που επιβίωσαν στο πέρασμα του χρόνου μέχρι και σήμερα και δηλώνουν μια ζωή γεμάτη, δραστήρια, ενθουσιώδη, μια ζωή όπου ζεις την κάθε μέρα της και δεν περιμένεις παθητικά να περάσει. «Η μόδα περνάει», συνήθιζε να λέει, «μόνο το στυλ παραμένει». Για να είναι κάποιος αναντικατάστατος, πρέπει πάντα να είναι διαφορετικός.
Από τη ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ