Τι μπορεί να σου προσφέρει ένας ψυχολόγος; Έχει αποτέλεσμα η ψυχοθεραπεία; Πόσο θα διαρκέσει και εντέλει αξίζει τον κόπο; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μας δίνει η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια κ. Όλγα Μουλάκη.
Οι άνθρωποι συχνά νιώθουν την ανάγκη να μιλήσουν σ' έναν ψυχολόγο, ν ανοίξουν την καρδιά τους, να μοιραστούν τα βαθύτερα συναισθήματά τους. Ίσως κι όλα αυτά που χρόνια αποφεύγουν να ομολογήσουν στον ίδιο τους τον εαυτό. Πόσοι το αποφασίζουν όμως; Συχνά πρέπει να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο για να καθίσουν απέναντι από ένα θεραπευτή. Επειδή όμως ακόμη και γι αυτούς που θα το αποφασίσουν η επιλογή του κατάλληλου θεραπευτή δεν είναι εύκολη υπόθεση, εμείς ρωτήσαμε για όλα αυτά που θα ήθελες να κουβεντιάσεις με έναν ψυχολόγο. Η απόφαση, πλέον, είναι δική σου...
Ψυχίατρος, ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής: Σε τι διαφέρουν;
Με απλά λόγια, ψυχίατρος είναι αυτός που έχει τελειώσει την ιατρική και έχει κάνει ειδίκευση στην ψυχιατρική και την ψυχοπαθολογία. Κάνει διαγνώσεις και έχει το δικαίωμα να συνταγογραφεί. Ο ψυχολόγος έχει ολοκληρώσει σπουδές στην ψυχολογία και μετά μπορεί να ειδικευτεί σε κάποιον τομέα, όπως π.χ. στην κλινική ψυχολογία, στην παιδαγωγική, στην ψυχολογία της υγείας κ.λπ. Για να γίνει κάποιος ψυχοθεραπευτής χρειάζεται, αφού πρώτα κάνει σπουδές στην ψυχιατρική ή την ψυχολογία, να ειδικευτεί επιπλέον στην ψυχοθεραπεία που έχει κι αυτή τις σχολές της. Όμως, όταν οι άνθρωποι λένε «ψάχνω έναν ψυχολόγο», στην ουσία αναζητούν έναν ειδικευμένο ψυχοθεραπευτή.
Τι προσφέρει η ψυχοθεραπεία;
Πολλοί άνθρωποι δεν είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους όπως είναι, τους ενδιαφέρει να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους ή τον τρόπο που σχετίζονται με τους άλλους. Η ατομική ή ομαδική ψυχοθεραπεία προσφέρει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να μιλήσει άμεσα για τα συναισθήματά του, να ξεδιπλώσει με ειλικρίνεια τις σκέψεις, τους φόβους, τους προβληματισμούς, τις ελπίδες του και να έχει έναν ενεργητικό ακροατή και συμμετέχοντα συνομιλητή. Ο θεραπευτής μπορεί να τον βοηθήσει να καταλάβει καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, να κατανοήσει βαθύτερα τα μοτίβα των σχέσεών του. Μπορεί να δεχτεί υποστήριξη, αποδοχή, να βελτιώσει την εικόνα του εαυτού του και την αυτοεκτίμησή του. Μέσα από μια ολοκληρωμένη ψυχοθεραπευτική πορεία μπορεί να πετύχει την προσωπική αλλαγή σε επίπεδο συναισθημάτων και διάθεσης, να επιλύσει σημαντικά προβλήματα και να δημιουργήσει ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις.
Πώς να διαλέξω θεραπευτή;
Συχνά φτάνουμε σ' ένα θεραπευτή μέσω φίλων ή γνωστών. Όμως η προσωπική επαφή μαζί του, η αίσθηση που μας δίνει, είναι ένα πρώτο βασικό κριτήριο, χωρίς να είναι το μόνο. Χρειάζεται να μας εμπνέει εμπιστοσύνη και να νιώθουμε ασφάλεια για ν ανοιχτούμε.
Υπάρχουν κακοί θεραπευτές;
Ένας θεραπευτής πρέπει να τηρεί και να σέβεται τους κώδικες δεοντολογίας και ηθικής της ειδικότητάς του. Είναι βέβαια πιθανό να κρίνουμε ένα θεραπευτή ως «κακό» ενώ απλά δεν είναι κατάλληλος για μας. Η σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι από μόνη της πολύ σημαντική στην αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας.
Μήπως είναι η ώρα μου;
Όποτε νιώσεις την ανάγκη. Η ψυχοθεραπεία είναι ένα δώρο στον εαυτό μας ή και αναγκαιότητα όταν τα πράγματα στη ζωή μας έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής μας. Συχνά οι άνθρωποι περιμένουν να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να κάνουν κάτι. Δυστυχώς έτσι ταλαιπωρούμε τον εαυτό μας και τους άλλους περισσότερο. Δυσκολευόμαστε να παραδεχτούμε από την αρχή ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, ελπίζοντας να λυθούν τα θέματά μας με το χρόνο, από μόνα τους ή ως διά μαγείας.
Μήπως είναι αργά;
Υπάρχουν διαφορές στον τρόπο προσέγγισης και συνεργασίας μεταξύ ενός μικρού παιδιού και ενός ενηλίκου. Ωστόσο, δεν υπάρχει πραγματικά κανένα όριο ηλικίας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική και ευεργετική σε κάθε ηλικία. Η ουσία είναι στη θέληση και τη βαθιά επιθυμία να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του καλύτερα, να εκφράσει και να λύσει αυτά που τον απασχολούν, να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους άλλους και να αντλεί ικανοποίηση από τη ζωή του.
Πόσο μπορεί κρατάει;
Εξαρτάται από το είδος της ψυχοθεραπείας, το θέμα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε και πόσο βαθιά θέλουμε να προχωρήσουμε. Υπάρχουν θεραπείες με συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών ή διάρκεια που προσδιορίζονται από το είδος του θέματός μας και από τον τρόπο δουλειάς του συγκεκριμένου θεραπευτή. Συνήθως μέσα σε μερικούς μήνες από την έναρξη της ψυχοθεραπείας οι άνθρωποι βιώνουν ήδη θετικές αλλαγές στα συναισθήματά τους, στις σχέσεις τους με τους άλλους και στην ποιότητα της ζωής τους. Ένας ολοκληρωμένος θεραπευτικός κύκλος μπορεί να διαρκέσει τρία χρόνια ή και πολύ περισσότερο. Ο θεραπευόμενος αποφασίζει πόσο θέλει να προχωρήσει και να σταθεροποιήσει τις αλλαγές στη ζωή του. Αυτό που χρειάζεται είναι θέληση. Μετά ο χρόνος κυλά υπέρ μας, όσος κι αν είναι!
Ποιά είναι η Όλγα Μουλάκη;
Η κ.Όλγα Μουλάκη είναι ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, με ειδίκευση στην ατομική θεραπεία και τη θεραπεία οικογένειας - ζεύγους. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο στις Πολιτισμικές Σπουδές και την Ανθρώπινη Επικοινωνία. Παρακολουθεί και συμμετέχει σε επιστημονικά προγράμματα ειδίκευσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διοργανώνει και συντονίζει σεμινάρια αυτογνωσίας, αυτοανάπτυξης, επικοινωνίας και σχέσεων, με στόχο οι συμμετέχοντες να βρουν απαντήσεις σε προσωπικά ερωτήματα, να γνωρίσουν και να ξεδιπλώσουν τις πραγματικές τους δυνατότητες.