Γιατί κάποιος μας κάνει… κλικ; Η ψυχολογία της στιγμιαίας σύνδεσης με ένα άτομο

07.02.2025
Γιατί κάποιος μας κάνει… κλικ; Η ψυχολογία της στιγμιαίας σύνδεσης με ένα άτομο
Photo by Bewakoof.com Official on Unsplash

Μερικές φορές συναντάτε για πρώτη φορά κάποιον και απλά ξέρετε με τη μία ότι μπορείτε να επικοινωνήσετε αμέσως μαζί του σαν να τον γνωρίζατε από παλιά. Συμβαίνει να πείτε ένα γεια σε έναν νέο συνάδελφο και να νιώσετε ότι κάτι σας έκανε… κλικ!

Πιθανότατα, να νιώσατε αυτό το συναίσθημα με τους πιο στενούς σας φίλους ή τους ερωτικούς σας συντρόφους από την πρώτη κιόλας φορά που συναντηθήκατε. Αυτό το κλικ λοιπόν μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς εξηγείται από την επιστήμη της ψυχολογίας.

Τι είναι λοιπόν αυτό που μας κάνει κλικ στους άλλους;

Συντονίζονται οι εγκέφαλοί σας

Ονομάζεται «νευρωνικός συγχρονισμός» και καταδεικνύει ότι οι νευροβιολογικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο στην εξέλιξη μιας γνωριμίας. Σε μια μελέτη του 2018 που διεξήχθη στο Dartmouth College, 42 εθελοντές παρακολούθησαν σύντομα βίντεοκλιπ, ενώ οι επιστήμονες μέτρησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους χρησιμοποιώντας fMRI. Αποδείχτηκε ότι τα άτομα με στενές κοινωνικές σχέσεις εμφάνισαν παρόμοια εγκεφαλική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που εμπλέκονται στην επεξεργασία συναισθημάτων και την επιλεκτική προσοχή, ακόμη και σε περιοχές στον κατώτερο βρεγματικό λοβό που έχουν συνδεθεί με την αντίληψη των ψυχικών καταστάσεων των άλλων.

Ο νευρωνικός συγχρονισμός που εντοπίζεται σε αγνώστους μπορεί να προβλέψει την επιθυμία για μελλοντική επαφή και στα δύο μέρη. Αυτό το εύρημα μπορεί επίσης να σχετίζεται με προηγούμενη έρευνα που υποδηλώνει ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν τις ίδιες χειρονομίες τείνουν να κάνουν «κλικ». Ο ρυθμός του νευρωνικού συγχρονισμού τους καθώς και ο συγχρονισμός συμπεριφοράς τους μπορεί επίσης να αυξηθεί όσο περισσότερο παραμένουν σε επαφή μεταξύ τους.

Μιλάτε την ίδια γλώσσα… κυριολεκτικά

Ο τρόπος που μιλάμε μπορεί επίσης μας πει αν θα κάνουμε «κλικ» με κάποιον. Η έρευνα για την αντιστοίχιση γλωσσικού στυλ (LSM) δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν το ίδιο γλωσσικό στυλ αισθάνονται μεγαλύτερη αίσθηση σύνδεσης, ακόμη και στις πρώτες τους αλληλεπιδράσεις. Το LSM δεν έχει να κάνει με το τι λέμε, αλλά με το πώς το λέμε και συγκεκριμένα πώς χρησιμοποιούμε λέξεις όπως: και, το, αυτό, να.

Μια μελέτη για τα λεγόμενα speed dates διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια με υψηλό LSM ήταν πολύ πιο πιθανό να εκφράσουν αμοιβαίο ρομαντικό ενδιαφέρον από εκείνα με χαμηλότερο LSM. Ακόμη και όταν οι άνθρωποι προέρχονται από διαφορετικό υπόβαθρο αλλά έχουν κοινά γλωσσικά μοτίβα είναι πιο πιθανό να παραμείνουν σε επαφή. Έτσι, αν έχετε συναντήσει ποτέ κάποιον και αισθανθήκατε αμέσως ότι η συζήτηση ρέει απλώς, η επιστήμη δηλώνει ότι μπορεί να μην είναι τυχαίο - μπορεί να είναι τα λόγια σας που συγχρονίζονται με τρόπους που δεν καταλαβαίνετε καν.

Μας κάνουν κλικ άνθρωποι όταν είμαστε ευάλωτοι

Μερικές φορές αν συναντήσουμε κάποιον σε μια ευάλωτη φάση της ζωής μας που είναι στην ίδια φάση ψυχολογικά, αυτή η κατάσταση μας κάνει να νιώθουμε περισσότερη ασφάλεια, ότι υπάρχει κατανόηση και σύνδεση. Οπότε οι κοινές εμπειρίες και συνήθως οι δυσάρεστες είναι ένας λόγος που κάποιος μας κάνει κλικ.

Το χιούμορ μας φέρνει κοντά

Το να σας κάνει να γελάσετε ένας άνθρωπος από την πρώτη στιγμή που τον συναντάτε αυτό είναι ένα σημαντικό κλικ για την εξέλιξη της γνωριμίας. Υποσυνείδητα, το να έχουμε το ίδιο χιούμορ με κάποιον σημαίνει ότι υπάρχει κοινός κώδικας στο πώς βλέπουμε τον κόσμο.



Τελευταία τροποποίηση στις 07.02.2025 - 11:57