Γνωστική λειτουργία
Μια νέα έκθεση από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βασιλείας της Ελβετίας και του Πανεπιστημίου Tsukuba στην Ιαπωνία διαπίστωσε ότι τα ομαδικά και τα ανταγωνιστικά αθλήματα, όπως το τένις ή το ποδόσφαιρο, έχουν μεγαλύτερη επίδραση στις γνωστικές ικανότητες από τις σόλο δραστηριότητες γυμναστικής. Η έκθεση ανέλυσε 80 μελέτες που καλύπτουν διάφορους τύπους και πτυχές της άσκησης - όπως προπόνηση δύναμης, προπόνηση αντοχής και ένταση άσκησης - και το πώς επηρεάζουν τη γνωστική απόδοση.
Ενώ όλοι οι τύποι άσκησης βρέθηκαν να αυξάνουν τις γνωστικές ικανότητες, το μεγαλύτερο όφελος προήλθε από τα αθλήματα που συνδύαζαν πολύπλοκα σύνολα κινήσεων και αλληλεπίδραση με άλλους παίκτες. Το αυξημένο όφελος ήρθε με τη μορφή ανάπτυξης νέων εγκεφαλικών κυττάρων και νευρικών συνδέσεων στον μετωπιαίο λοβό.
Ο ερευνητής του πανεπιστημίου της Βασιλείας Sebastian Ludy, ο οποίος είναι από τους συγγραφείς της έκθεσης, λέει στο Health ότι το ομαδικό άθλημα είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για τη γνώση, επειδή αναγκάζει τον εγκέφαλο μας να αντιδρά γρήγορα υπό πίεση στις «κάπως απρόβλεπτες κινήσεις των συμπαίκτων μας ή των αντιπάλων μας».
Η έκθεση αντέκρουσε την αντίληψη ότι όσο περισσότερη άσκηση κάνεις, τόσο πιο υγιής διανοητικά θα γίνεις. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο τύπος άσκησης είναι πιο σημαντικός για τη γνωστική βελτίωση από τη συχνότητα ή τη διάρκεια.
Μνήμη
Η αεροβική άσκηση παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη μνήμη σου, λέει η Wendy Suzuki, PhD, καθηγήτρια νευρωνικών επιστημών και ψυχολογίας στο Κέντρο Νευρωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Όταν ασκείσαι, το σώμα σου αντλεί ένα ευρύ φάσμα νευροχημικών, συμπεριλαμβανομένων παραγόντων ανάπτυξης που διεγείρουν τη γέννηση ολοκαίνουργων εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο. Αυτή είναι η περιοχή του εγκεφάλου που είναι κρίσιμη για την αποθήκευση μακροχρόνιων αναμνήσεων», λέει. «Το χρησιμοποιώ ως προσωπικό κίνητρό μου να συνεχίζω να εργάζομαι κάθε μέρα».
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer Disease, διαπίστωσε βελτίωση κατά 47% στις βαθμολογίες μνήμης μεταξύ της ομάδας που έκανε αερόβια άσκηση για ένα χρόνο έναντι εκείνων που έκαναν μόνο ασκήσεις stretching. Η αερόβια άσκηση αποδείχθηκε ότι αυξάνει τη ροή του αίματος στον ιππόκαμπο, κάτι το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την απώλεια μνήμης για όσους κινδυνεύουν από άνοια ή νόσο του Αλτσχάιμερ.
Διάθεση
Μόνο μια συνεδρία άσκησης μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου, λέει η Suzuki. Κάθε φορά που ασκούμαστε, ενθαρρύνουμε τον εγκέφαλό μας να απελευθερώνει χημικές ουσίες όπως η σεροτονίνη (που ρυθμίζει τη διάθεση, τον ύπνο και την πείνα) και τους φυσικούς μας παράγοντες ανύψωσης διάθεσης, τις ενδορφίνες. Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Preventive Medicine, διαπίστωσε ότι άτομα που έκαναν δυναμική προπόνηση ή αεροβικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο και η ποδηλασία, ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου, κάτι που είναι σημαντικό για την ψυχική υγεία και τη διάθεση. Η σωρευτική άσκηση μπορεί ακόμη και να αλλάξει μόνιμα τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας προς το καλύτερο, λέει η Suzuki.
«Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να κάνουμε μια εύκολη μορφή αυτο-πειραματισμού για να αποφασίσουμε ποιος τύπος κίνησης μας βοηθάει στην καλύτερη διάθεση», λέει. «Για μερικούς, είναι να χορεύουν ένα αγαπημένο τραγούδι στο σαλόνι ενώ για άλλους, είναι μια διαδρομή πέντε χιλιομέτρων στη φύση».