Τι είναι τo σύνδρομο του εγκλεισμού και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις

09.04.2020
Τι είναι τo σύνδρομο του εγκλεισμού και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις
To σύνδρομο του εγκλεισμού συνδέεται συχνά με το να περιοριζόμαστε σπίτι σε ένα βροχερό Σαββατοκύριακο ή να αποκλειόμαστε σε ένα χωριό μετά από μια χειμερινή χιονοθύελλα. Στην πραγματικότητα, όμως, μπορεί να συμβεί όποτε αισθανόμαστε απομονωμένοι ή αποσυνδεδεμένοι από τον έξω κόσμο.

Στην ουσία το σύνδρομο του εγκλεισμού είναι μια σειρά από συναισθήματα ή συμπτώματα που οι άνθρωποι βιώνουν όταν περιορίζονται στα σπίτια τους για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ποικίλες περιστάσεις, όπως φυσική καταστροφή, έλλειψη μεταφορικών μέσων ή ακόμα και κοινωνική αποστασιοποίηση για πανδημίες όπως ο COVID-19.

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων του συνδρόμου του εγκλεισμού και η εξεύρεση τρόπων χειρισμού του μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της απομόνωσης. Παρακάτω μπορείς να μάθεις περισσότερα σχετικά με το πώς να το καταφέρεις αυτό.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του συνδρόμου του εγκλεισμού ξεπερνούν την αίσθηση του «βαριέμαι» ή του «έχω κολλήσει στο σπίτι». Σχετίζονται με ένα έντονο συναίσθημα απομόνωσης και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ανησυχία-νευρικότητα
  • μειωμένο κίνητρο για δραστηριότητα
  • ευερέθιστη συμπεριφορά
  • απελπισία-απόγνωση
  • δυσκολία συγκέντρωσης
  • ακανόνιστους τρόπους ύπνου, όπως υπνηλία ή αϋπνία
  • δυσκολία στο ξύπνημα
  • λήθαργος
  • δυσπιστία για τους ανθρώπους γύρω σου
  • έλλειψη υπομονής
  • επίμονη θλίψη ή κατάθλιψη

Η προσωπικότητά σου και η φυσική σου ιδιοσυγκρασία παίζουν σημαντικό ρόλο ως προς τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο σε επηρεάζει το σύνδρομο του εγκλεισμού.

Τι μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις το σύνδρομο του εγκλεισμού

Επειδή το σύνδρομο του εγκλεισμού δεν είναι αναγνωρισμένη ψυχολογική κατάσταση, δεν υπάρχει καθιερωμένη «θεραπεία». Ωστόσο, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας αναγνωρίζουν ότι τα συμπτώματα είναι πολύ αληθινά.

Οι παρακάτω ιδέες του healthline είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις, σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις τα συμπτώματα.

Πέρασε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους

Έρευνες δείχνουν ότι ο χρόνος που αφιερώνεται στη φύση μπορεί να βοηθήσει στην ψυχική υγεία.

Στην περίπτωση κοινωνικής αποστασιοποίησης όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους, μπορείς να δοκιμάσεις πράγματα όπως:

  • Άνοιξε τα παράθυρά σου για να αφήσεις να μπει το αεράκι μέσα
  • Τοποθέτησε μια ταΐστρα πτηνών έξω από το παράθυρό σου για να φέρει τα πουλιά πιο κοντά στο χώρο σου
  • Παράγγειλε ή αγόρασε αρωματικά και φρέσκα λουλούδια και τοποθέτησε τα εκεί όπου μπορείς να τα δεις και να τα μυρίσεις όλη μέρα
  • Φύτεψε βότανα ή μικρά φυτά σε παράθυρο, αίθριο ή μπαλκόνι

Καθιέρωσε μια ρουτίνα για την καθημερινότητα σου

Ανεξάρτητα από το αν δουλεύεις ή όχι στο σπίτι, αυτή η έλλειψη ρουτίνας μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην κατανάλωση φαγητού, στον ύπνο και στη δραστηριότητα.

Για να διατηρήσεις μια αίσθηση δομής στην καθημερινότητα σου, προσπάθησε να δημιουργήσεις μια καθημερινή ρουτίνα που να αποτελείται από δουλειές στο σπίτι, ώρες γευμάτων, χρόνο γυμναστικής και ακόμη και χρόνο που να μην κάνεις τίποτα.

Διατήρησε μια κοινωνική ζωή

Σίγουρα αυτόν τον καιρό δεν μπορείς να πας σινεμά ή να συναντήσεις τους φίλους σου για δείπνο. Αλλά μπορείτε ακόμα να «συναντηθείς» μαζί τους με διαφορετικό τρόπο.

Χρησιμοποίησε υπηρεσίες streaming σε πραγματικό χρόνο, όπως το FaceTime, το Zoom ή το Skype, για να συζητήσεις με τους φίλους, τους συναδέλφους και τους αγαπημένους σου. Ο χρόνος συνομιλίας πρόσωπο με πρόσωπο μπορεί να σε κρατήσει σε επαφή με τον «έξω κόσμο» και να κάνει το μικρό σου σπίτι να φανεί πολύ μεγαλύτερο.

Προσπάθησε να εκφράσεις τη δημιουργική σου πλευρά

Μήπως ήσουν μέλος σχολικής μπάντας; Μήπως κάποτε ενδιαφερόσουν για τη ζωγραφική; Έχεις στοίβες φωτογραφιών διακοπών που κάποια στιγμή υποσχέθηκες στον εαυτό σου ότι θα τις βάλεις σε λεύκωμα; Υπάρχει κάποια συνταγή που πάντα ήθελες να δοκιμάσεις, αλλά ποτέ δεν είχες το χρόνο να τη φτιάξεις;

Χρησιμοποίησε το χρόνο σου για να ασχοληθείς και πάλι με τις δημιουργικές δραστηριότητες τις οποίες πάντα ανέβαλες, επειδή η ζωή σου ήταν πολύ απασχολημένη. Το να ξοδεύεις χρόνο για δημιουργικές δραστηριότητες, κρατάει το μυαλό σου απασχολημένο.

Κάνε γυμναστική

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά είναι λιγότερο επιρρεπείς στο άγχος από ότι οι άνθρωποι που δεν ασκούνται. Αυτό συμβαίνει επειδή η σωματική δραστηριότητα μειώνει τις ορμόνες του στρες του σώματός σου, όπως η κορτιζόλη.

Ταυτόχρονα, η άσκηση προκαλεί στον εγκέφαλό σου την απελευθέρωση ενδορφινών. Αυτά τα νευροχημικά μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεσή σου και το γενικό αίσθημα ευεξίας.

Εάν δεν μπορείς να βγεις έξω, μπορείς να ασκηθείς εύκολα στο σπίτι, ακολουθώντας προγράμματα προπόνησης που μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο.