Ποιες είναι οι καλύτερες δραστηριότητες για να βελτιώσεις τη νοητική λειτουργία σου όσο μένεις σπίτι

05.04.2020
Ποιες είναι οι καλύτερες δραστηριότητες για να βελτιώσεις τη νοητική λειτουργία σου όσο μένεις σπίτι
Μια νέα μελέτη έχει αποκαλύψει τις πιο δημοφιλείς καθημερινές δραστηριότητες για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και της μακροζωίας, οι οποίες δεν απαιτούν να φύγεις από το σπίτι σου.

Ενώ βρισκόμαστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια της αυτοαπομόνωσης για τον κορονοϊό, υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας υγιή και ενεργό, συμπεριλαμβανομένης της ζωγραφικής, της μουσικής και της κατανάλωσης νερού.

Τα Audley Villages, μια βρετανική εταιρεία πολυτελών οίκων ευγηρίας, εξέτασαν τις πιο δημοφιλείς και επιστημονικά υποστηριζόμενες δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις στο σπίτι για να διατηρήσεις την υγεία του εγκεφάλου σου, με βάση τον παγκόσμιο όγκο μηνιαίων αναζητήσεων στο ίντερνετ και την έρευνα ψυχολόγων.

Με περισσότερες από 11.500.000 παγκόσμιες μηνιαίες αναζητήσεις, η κατανάλωση νερού αποκαλύπτεται ως η πιο δημοφιλής δραστηριότητα για τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου, ακολουθούμενη από τη ζωγραφική, τον ύπνο και τη σιωπή. Το παιχνίδι με τα κατοικίδια ζώα αυξάνει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, βελτιώνοντας την ενσυναίσθηση, την εμπιστοσύνη και τη μνήμη των κοινωνικών δεξιοτήτων, ενώ το πλέξιμο μπορεί να ενισχύσει τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Η κατανάλωση νερού είναι η πιο δημοφιλής δραστηριότητα για τη βελτίωση της ψυχολογικής υγείας στο σπίτι

Η κατανάλωση νερού δεν είναι απαραίτητη μόνο για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του σώματος, αλλά και για τη βελτίωση της συγκέντρωσης και της διανοητικής σκέψης. Η επαρκής κατανάλωση νερού θα σε βοηθήσει να εξισορροπήσεις τη διάθεση και τα συναισθήματά σου καθώς και να υποστηρίξεις τη λειτουργία της μνήμης σου.

Η ζωγραφική είναι η καλύτερη δημιουργική δραστηριότητα για την ενδυνάμωση της λειτουργίας του εγκεφάλου σε εσωτερικούς χώρους

Είτε έχεις επιδεξιότητα με ένα πινέλο είτε όχι, η ζωγραφική είναι η πιο δημοφιλής δραστηριότητα για την ενίσχυση των δεξιοτήτων της μνήμης, οι οποίες ακονίζουν το μυαλό μέσω της εννοιολογικής απεικόνισης. Οι 7.080.000 παγκόσμιες αναζητήσεις δείχνουν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συχνά δημιουργικά μέσα, όπως ζωγραφική και σκίτσο, έχουν μειωμένη πιθανότητα να αναπτύξουν ασθένειες απώλειας μνήμης στην τρίτη ηλικία.

Η μουσική είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου

Η μουσική είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους ενίσχυσης της εγκεφαλικής υγείας στο σπίτι, με την πλειοψηφία των ανθρώπων να ακούν μουσική για 32,1 ώρες την εβδομάδα. Όταν οι άνθρωποι ακούν ή παίζουν μουσική, ολόκληρος ο εγκέφαλος λειτουργεί με αυξημένη νευρική δραστηριότητα. Εκείνοι που παίζουν τακτικά μουσική μπορούν να αυξήσουν την ανάπτυξη του μεσολόβιου τους, τη σύνδεση, δηλαδή, μεταξύ της αριστεράς και της δεξιάς πλευράς του εγκεφάλου, πράγμα που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος ενός μουσικού μπορεί να έχει μεγαλύτερη ευκινησία για την επίλυση προβλημάτων. Η ακρόαση μουσικής μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, τη διάθεση, την ψυχική εγρήγορση και τη μνήμη, καθώς και να μειώσει το άγχος, την αρτηριακή πίεση και τον πόνο.

Συνέχισε να ασκείσαι για να βοηθήσεις τη μνήμη σου

Το καθημερινό περπάτημα και η μετακίνηση έχει βρεθεί ότι ενισχύουν τα κυκλώματα μνήμης του εγκεφάλου και τη διάθεσή σου και εξασφαλίζουν ότι ο εγκέφαλός σου έχει ισχυρή παροχή αίματος για να βοηθηθεί να λειτουργήσει καλύτερα τώρα και στο μέλλον. Η ψυχολόγος Ruth Cooper-Dickson δήλωσε στο prima.co.uk ότι «κάθε μορφή άσκησης είναι επωφελής για τον ιππόκαμπο, που είναι το τμήμα του εγκεφάλου που δρα σαν φρένο στην απόκριση στο στρες».