Επηρεάζεσαι από τα στερεότυπα; Κάνε το Τεστ! Εμείς την πατήσαμε

14.03.2017
Είσαι υπέρμαχος της διαφορετικότητας κι όπου σταθείς κι όπου βρεθείς πολεμάς στερεότυπα και προκαταλήψεις; Είσαι σίγουρη; Κάνε το τεστ που θα σου δείξει κατά πόσο πέφτεις κι εσύ στην παγίδα των στερεοτύπων. Εμείς την πατήσαμε...

Η κοινωνία μας είναι εγκλωβισμένη σε στερεοτυπικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις που κυριαρχούν τόσο σχετικά με το φύλο όπως πχ το ρόλο της γυναίκας ή και τα χαρακτηριστικά της ή ακόμη και σχετικά με τη φυλή. Και μπορεί τις προγούμενες δεκαετίες οι δομές της κοινωνίας να συντελούσαν στη συντήρηση κι ενίσχυση των στερεοτυπικών μοντέλων με κάθε προσπάθεια ανατροπής τους ν΄αποτυγχάνει παταγωδώς αλλά όπως φάινεται ακόμη και σήμερα - παρότι έχουν σε μεγάλο βαθμό αποδυναμωθεί αυτά είναι βαθιά εμποτισμένα στη συνείδησή μας.

Ας μιλήσουμε όμως πιο συγκεκριμένα:

Πρόσφατα παρπυσιάσαμε ένα ξεκαρδιστικό βίντεο που έγινε viral μέσα σε λίγα μόλις λεπτά για να δέιξουμε πως ακόμη και οι πιο καταξιωμένοι επαγγελματίες κι άνθρωποι του ακαδημαικού χώρου αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα όταν χρειάζεται να εργαστούν σε ένα σπίτι με παιδιά. Ο καθηγητής ήταν σε ζωντανή σύνδεση στην TV όταν τα παιδάκια του μπήκαν στο δωμάτιο κι ότι ακουλούθησε είναι απλά ξεκαρδιστικό.

Θυμήσου τη σκηνή παρακάτω:

Ωραία μέχρι εδώ, αλλά τι σχέση έχουν τα στερεότυπα;

Όπως θα είδες στο παραπάνω βίντεο, μια γυναίκα ασιατικής καταγωγής - πιαθνόττατα Φιλιππινέζα - μπήκε στο δωμάτιο προσπαθώντας με βλέμμα απόγνωσης να βγάλει τα παιδιά από το δωμάτιο και ν΄αφησει τον καθηγητή να συνεχίσει τη δουλειά του. Κι εδώ είναι το σφάλμα στο οποίο υπέπεσε η πλειοψηφία των χρηστών του διαδικτύου, μαζί κι εμείς. Θεωρήσαμε πως η γυναίκα είναι η νταντά των παιδιών - προφανώς εξαιτίας της καταγωγής της - ενώ αρκετοί έκαναν λόγο για πιθανή απόλυσή της μετά το συμβάν. Κανένας βέβαια δε σκεφτηκε πως θα μπορούσε να είναι η σύζυγος και μητέρα, όπως και συμβαίνει.

Ένα λάθος που αρχικά σκόρπισε απίστευτο γέλιο, έγινε ταυτόχρονα και κοινωνικό πείραμα αποδεικνύοντας πως όσο κι αν δε το παραδεχόμαστε να στερεότυπα είναι εδώ για να μας θυμίζουν κάθε φορά πως δε χρειάζεται να βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα.

Προσωπικά την πάτησα & δεν υπέρηφανέυομαι γι΄αυτό. Εσύ;

Από τη Δήμητρα Γκούντρα