Στο ντιβάνι με τον σεξολόγο

16.05.2015
Οι ερωτήσεις και τα θέματα που αφορούν το sex έχουν πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ξαπλώσαμε λοιπόν στο ντιβάνι, σχήμα λόγου φυσικά, και ρωτήσαμε τον σεξολόγο μας…

Ερωτική επιθυμία

Υπάρχουν διαφορές στην ερωτική επιθυμία αντρών και γυναικών;

Κατά μέσο όρο, άντρες και γυναίκες έχουν τις ίδιες σεξουαλικές ορμές. Οι ορμές, όμως, των αντρών φαίνονται περισσότερες γιατί οι άντρες τείνουν να υπερτονίζουν την ερωτική τους επιθυμία, ενώ οι γυναίκες τείνουν γενικά προς στη συγκάλυψή της. Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα είναι περισσότερο ποιοτικές παρά ποσοτικές και εντοπίζονται κυρίως στη γένεση και στη διατήρηση της ερωτικής επιθυμίας. Για παράδειγμα, στη γένεση της ερωτικής επιθυμίας του άντρα υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή της αίσθησης της όρασης, ενώ στη γυναίκα υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή της όσφρησης, της ακοής και της αφής. Η ερωτική επιθυμία στον άντρα έχει περισσότερο σχέση με την αναμενόμενη ικανοποίηση από την «κατάκτηση» της συντρόφου του, ενώ η ερωτική επιθυμία της γυναίκας έχει περισσότερο σχέση με την αναμενόμενη συναισθηματική της ικανοποίηση.

Τι ακριβώς είναι η ψυχρότητα;

Η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας. Ο όρος και η εννοιολογική του σημασία θεωρείται όμως ξεπερασμένος κι εν πολλοίς κατάλοιπο προηγούμενων δεκαετιών, τότε δηλαδή όπου έπρεπε να βρεθεί μια λέξη «αντίστοιχη» της αντρικής ανικανότητας, αλλά για τις γυναίκες.

Υπάρχουν τροφές που αυξάνουν την ερωτική επιθυμία;

Μέχρι στιγμής έχουμε απλές ενδείξεις κι όχι αποδείξεις ότι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να αυξήσουν τη λίμπιντο. Βέβαια πολλές ιστορίες, ανά τους αιώνες, αποδίδουν σε ορισμένες τροφές αφροδισιακές ιδιότητες. Συνήθως αναφέρονται τα θαλασσινά και ιδιαίτερα τα στρείδια. Μπορεί ο Καζανόβας να μην ήξερε αυτό που ξέρουμε σήμερα, ότι δηλαδή τα θαλασσινά περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά, διμεθυλαμινοαιθανόλη (DMAE) και ψευδάργυρο, αλλά αυτό δεν τον εμπόδιζε να τα καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες.

Ποιες τροφές θεωρούνται αφροδισιακές;

Γενικά οι σπάνιες τροφές, αυτές που δεν καταναλώνουμε συχνά στο σύνηθες διαιτολόγιο μας, οι «απαγορευμένες» λόγω θερμίδων και λιπαρών κι αυτές που έχουν σχήμα που προσομοιάζει προς τα γενετικά μας όργανα ή εξάπτει τη φαντασία μας. Τέτοιες τροφές είναι κυρίως το χαβιάρι και γενικά τα αβγά των ψαριών, τα θαλασσινά, ο φασιανός, η πάπια, τα σαλιγκάρια, τα μανιτάρια τρούφα, τα καυτερά, τα σπάνια μπαχαρικά, τα εξωτικά φρούτα, οι ξηροί καρποί, η σοκολάτα, το μέλι, τα κρασιά παλιάς εσοδείας και η σαμπάνια.

Με ποιον τρόπο οι τροφές αυτές μας «ανεβάζουν» ερωτικά;

Γενικά οι τροφές που λαμβάνονται πριν τη σεξουαλική πράξη με τη προσμονή αφροδισιακού αποτελέσματος, θεωρούνται περισσότερο ως «doping» του μυαλού, παρά του σώματος. Ένα μέρος των αφροδισιακών ιδιοτήτων τους οφείλεται στη δύναμη της αυθυποβολής («μου κάνουν αυτό», «με βοηθούν εκεί») και όχι σε κάποιες άγνωστες ή γνωστές ουσίες που περιέχουν. Εξαίρεση αυτού αποτελούν οι τροφές και οι συνδυασμοί τροφών που επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου.

Τι σχέση έχουν οι νευροδιαβιβαστές με την ερωτική επιθυμία;

Πολλά είδη επιθυμιών, ανάμεσα στα οποία και η σεξουαλική, σχετίζονται με τους εγκεφαλικούς νευροδιαβιβαστές, ουσίες που αφενός μεταφέρουν τα μηνύματα από τον εγκέφαλο και αφετέρου επηρεάζουν την ικανότητα αντίδρασης του σώματος. Οι νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη, οι κατεχολαμίνες και η ακετυλχολίνη, αποτελούνται κυρίως από ουσίες που λαμβάνουμε από τις τροφές, όπως τα αμινοξέα, οπότε η παραγωγή τους εξαρτάται και επηρεάζεται από το περιεχόμενο των τροφών που καταναλώνουμε. Συνεπώς, τροφές με συστατικά που αυξάνουν την παραγωγή, την ευαισθησία και τη δραστικότητα των νευροδιαβιβαστών, όπως τα ψάρια, τα ζυμαρικά και η σοκολάτα, μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη ψυχική διάθεση, την ερωτική επιθυμία και τη σεξουαλική απόλαυση.

Σεξουαλικά προβλήματα

Ποια είναι τα συχνότερα σεξουαλικά προβλήματα;

Στους άντρες η πρόωρη εκσπερμάτιση, η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και οι διάφορες στυτικές δυσλειτουργίες, όπως η έλλειψη στύσης και η αδυναμία διατήρησης επαρκούς στύσης. Στις γυναίκες τα συχνότερα προβλήματα είναι η μείωση της επιθυμίας, η μειωμένη σεξουαλική απόλαυση, η αδυναμία επίτευξης οργασμού και ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία).

Ποια είναι τα συνηθέστερα αίτια των σεξουαλικών προβλημάτων;

Άγχος, στρες, κατάθλιψη, οικονομικά προβλήματα, κακή συζυγική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή, κάπνισμα, αλκοόλ, ανεργία και επαγγελματικά προβλήματα επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και, κατά συνέπεια, τη σεξουαλική ζωή. Ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι διάφορες νευρολογικές παθήσεις και η λήψη κάποιων φαρμάκων οδηγούν επίσης στη δημιουργία σεξουαλικών προβλημάτων.

Πού οφείλεται η αδυναμία στύσης των ανδρών;

Αν εξαιρεθούν τα οργανικά αίτια, όπως είναι ο διαβήτης και η αφαίρεση προστάτη, η αδυναμία στύσης είναι κατά κανόνα παροδική και μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους, σε κούραση ή στο άγχος της σεξουαλικής απόδοσης κατά την επαφή, ειδικά με μία καινούργια ερωτική σύντροφο. Μάλιστα, μέχρι την ηλικία των 25 χρόνων τα προβλήματα είναι σχεδόν αποκλειστικά ψυχολογικά. Ορμονικής αιτιολογίας διαταραχές παρουσιάζονται σε μικρό αριθμό αντρών, ενώ τα αγγειακά αίτια είναι εξαιρετικά σπάνια.

Πρόωρη εκσπερμάτιση

Τι είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση;

Είναι η εκσπερμάτιση μετά από ελάχιστο σεξουαλικό ερεθισμό πριν, ή λίγο μετά τη διείσδυση του πέους στον κόλπο και πριν το θελήσει ο άντρας. Σύμφωνα με έναν άλλο ορισμό, που εστιάζει περισσότερο στη λειτουργικότητα μέσα στη συντροφική σχέση, ένας άντρας έχει πρόωρη εκσπερμάτιση όταν δεν καταφέρνει τουλάχιστον τις μισές φορές να οδηγήσει σε οργασμό μια φυσιολογική σύντροφο, με την οποία έχει τακτικές ερωτικές επαφές.

Πού οφείλεται η πρόωρη εκσπερμάτιση;

Σχεδόν πάντα σε ψυχολογικά αίτια. Τα ψυχολογικά αίτια διακρίνονται γενικά σε μαθησιακά και βαθύτερα ψυχολογικά. Στην περίπτωση των μαθησιακών αιτίων, ο άντρας για διάφορους λόγους έχει μάθει από τις πρώτες του σεξουαλικές επαφές να τελειώνει γρήγορα. Τα βαθύτερα ψυχολογικά αίτια έχουν σχέση με τη δομή της προσωπικότητας του άντρα, με τη γενικότερη σχέση του με το χρόνο, ή με την τάση του να εκφράζει τα γενικότερα προβλήματά του μέσα από τη σεξουαλική του συμπεριφορά. Εκτός όμως από τα ψυχολογικά αίτια υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το χρόνο εκσπερμάτισης, όπως η ηλικία και η συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, ένας άνδρας που έχει έρχεται σε επαφή μετά από μεγάλο διάστημα αποχής, έχει περισσότερες πιθανότητες να εκσπερματίσει πρόωρα.

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης;

Εφόσον δεν υπάρχει οργανικό πρόβλημα, συστήνονται περισσότερα προκαταρκτικά παιχνίδια, ασκήσεις που δυναμώνουν τους μύες που βρίσκονται στην περιοχή της λεκάνης και η τεχνική της διακοπτόμενης συνουσίας («σταμάτα-ξεκίνα»). Οι αναισθητικές κρέμες και τα προφυλακτικά με επιβραδυντικό υγρό αποτελούν ένα συχνό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, όχι όμως χωρίς παρενέργειες. Αρκετοί επίσης άντρες προσπαθούν να σκέφτονται άλλα πράγματα κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης ή καταφεύγουν στον αυνανισμό λίγες ώρες πριν από μία προγραμματισμένη επαφή.

Βοηθούν τα προφυλακτικά στην παράταση του χρόνου επαφής;

Ναι. Με την ίδια ερωτική σύντροφο, ο άντρας που φοράει ένα απλό προφυλακτικό, χωρίς επιβραδυντικό, τελειώνει περίπου 2,5 λεπτά αργότερα από τις φορές που δεν το χρησιμοποιεί. Οι άντρες που φοράνε δύο προφυλακτικά μαζί, το ένα πάνω στο άλλο, επιβραδύνουν περισσότερο το χρόνο εκσπερμάτισής τους, μειώνοντας όμως σημαντικά την αισθητικότητά του μορίου τους και συνεπακόλουθα τη διέγερσή τους.

Ποιο είδος θεραπείας μπορεί να δώσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα;

Ο συνδυασμός σεξοθεραπείας και ψυχοθεραπείας. Και οι δύο θεραπείες έχουν κοινό στόχο: τον συνειδητό έλεγχο της εκσπερμάτισης. Με τη ψυχοθεραπεία προσεγγίζονται κι αντιμετωπίζονται τα βαθύτερα ψυχολογικά αίτια του προβλήματος, ενώ με τη σεξοθεραπεία επιτυγχάνεται η αλλαγή του λανθασμένου στερεότυπου σεξουαλικής λειτουργίας του άντρα.

Οργασμός

Με τι μοιάζει ο γυναικείος οργασμός;

Στα εγχειρίδια της φυσιολογίας, ο οργασμός περιγράφεται ως μια απότομη απελευθέρωση μεγάλης έντασης, η οποία συμπεριλαμβάνει ακούσια (μη ηθελημένη δηλαδή) και πολύ ευχάριστη σύσπαση των μυών. Όταν λοιπόν το σώμα σας αρχίζει να κουνιέται χωρίς εσείς να του δώσατε αυτήν εντολή, ενώ κύματα ηδονής διαπερνούν όλο σας το κορμί, τότε μάλλον έχετε οργασμό. Αν όμως ρωτήσετε δέκα γυναίκες πώς τον βιώνουν, θα πάρετε δέκα διαφορετικές απαντήσεις. Άλλες βιώνουν τον οργασμό έντονα, άλλες πιο ήπια, άλλες αισθάνονται μια ελαφριά ζάλη, άλλες ένα κύμα ευφορίας, και οι περιγραφές θα μπορούσαν να συνεχιστούν έπ' άπειρον…

Η γυναίκα πρέπει να φτάνει πάντα σε οργασμό;

Όλες οι υγιείς γυναίκες έχουν τη δυνατότητα του οργασμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κάθε σεξουαλική επαφή πρέπει υποχρεωτικά να καταλήγει σε αυτόν. Για να πετύχει η γυναίκα τον οργασμό χρειάζεται να έχει επαρκή ερεθισμό, να νιώθει ψυχοσυναισθηματικά ολοκληρωμένη και ασφαλής, να μην διακατέχεται από το άγχος της ολοκλήρωσης και να εισπράττει στο ακέραιο το σεβασμό, το ενδιαφέρον και την ερωτική επιθυμία του συντρόφου της.

Πόσους οργασμούς μπορεί να έχει η γυναίκα κάθε φορά;

Κατά μέσο όρο από 1 έως 5 οργασμούς διαφορετικής έντασης, με τον πρώτο οργασμό να είναι συνήθως πιο έντονος από τους επόμενους. Μερικές γυναίκες έχουν την ιδιότητα να έχουν αλλεπάλληλους μικρούς οργασμούς, αντί του συνηθισμένου ενός. Άλλες πάλι γυναίκες που συνήθως έχουν έναν οργασμό, μπορούν κάποιες φορές να έχουν και ένα δεύτερο ή τρίτο, απομακρυσμένους χρονικά από τον πρώτο.

Οι πολλαπλοί οργασμοί είναι γυναικείο προνόμιο;

Όχι απαραίτητα. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ένας άντρας μπορεί να βιώσει, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες τεχνικές, μέχρι και 6 οργασμούς στη διάρκεια μίας και μόνο σεξουαλικής επαφής, πριν φτάσει στην τελική εκσπερμάτιση. Η εκσπερμάτιση όμως δεν θεωρείται πλέον «τεκμήριο» ότι κάποιος άντρας έφθασε σε οργασμό, ούτε «απόδειξη» για τον αριθμό των οργασμών ή για το μέγεθος της απόλαυσης που ένιωσε.

Μπορεί να υπάρξει ταυτόχρονος οργασμός;

Είναι αρκετά δύσκολο, αλλά όχι σπάνιο. Οι πιθανότητες της συντονισμένης κορύφωσης αυξάνονται όταν το ζευγάρι είναι αρκετό καιρό μαζί, και επομένως ξέρει ο ένας τον άλλον καλά, όχι μόνο σωματικά αλλά και συναισθηματικά. Για να επιτευχθεί, ο πιο αργός από τους συντρόφους θα πρέπει να επισπεύσει τον οργασμό του, ενώ ο πιο γρήγορος να θέσει τη διέγερσή του υπό έλεγχο και να επιβραδύνει τις κινήσεις του.

Τι είναι η γυναικεία ανοργασμία;

Είναι η μόνιμη ή συχνά επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση ή απουσία του οργασμού μετά από μια φάση φυσιολογικής σεξουαλικής διέγερσης. Η πρωτοπαθής ανοργασμία χαρακτηρίζεται από την απουσία οργασμού από την αρχή της ερωτικής ζωής. Στην δευτεροπαθή το πρόβλημα εμφανίζεται μετά από μια περίοδο φυσιολογικής οργασμικής λειτουργίας. Τέλος, η ανοργασμία χαρακτηρίζεται ως εκλεκτική όταν δεν εμφανίζεται σε όλες τις συνθήκες, αλλά εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και συνθήκες, όπως το σεξουαλικό σύντροφο, τον τόπο της επαφής, το είδος της, κ.ά.

Τι είναι το σημείο G και πού βρίσκεται;

Δεν πρόκειται ακριβώς για «σημείο», αλλά για μια αρκετά αμφιλεγόμενη ερωτική ζώνη, η ύπαρξη της οποίας δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικώς. Το σημείο G ίσως υπάρχει σε ορισμένες γυναίκες ως υπολειμματικός «γυναικείος προστάτης», ευρισκόμενος στο πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου, κάπου γύρω στην ουρήθρα. Όταν υπάρχει κι εάν ερεθιστεί καταλλήλως, προκαλείται εντονότερη κολπική διέγερση, γιατί στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν πολλές νευρικές απολήξεις και αδένες. Το θέμα είναι πως για να εντοπιστεί χρειάζεται αρκετή εξερεύνηση και υπομονή. Αξίζει, όμως, τον κόπο να προσπαθήσει κανείς…


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, Απρίλιος 2004.
Επικαιροποίηση: Μάιος 2015.