Τα πολύχρωμα φυτικά σύνολα είναι απαραίτητα ως διακοσμητικά στοιχεία σε κάθε γιορτινή εκδήλωση. Δεν χρειάζεται όμως να συμβαίνει στο σπίτι κάποιο ξεχωριστό γεγονός για να το στολίσεις με γοητευτικά μπουκέτα και ελκυστικές συνθέσεις. Με τη βοήθειά τους το περιβάλλον σου θα είναι «ζεστό» και φιλόξενο κάθε εποχή.
Οι προϋποθέσεις
Για να δημιουργήσεις μόνη σου μια σύνθεση, επίλεξε δύο-τρία είδη λουλουδιών και στη συνέχεια άφησε ελεύθερη τη φαντασία σου. Διάλεξε ανάμεσα σε τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, χρυσάνθεμα, ζέρμπερες, λίλιουμ, ανθούρια κ.ά. και για «γέμισμα» χρησιμοποίησε κάποια μικρά λουλούδια, όπως γυψοφίλες, εχίνοπας, άστερ, ακρόστια κ.ά. Εκτός από αυτά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μακρόστενα φυλλώματα (τσικόφυλλο) ή φτέρη, βλαστούς με φύλλα ή γυμνά κλαδάκια, ξερούς ή φρέσκους καρπούς, λαχανικά, όπως αγκινάρες, ακόμα κουκουνάρια, ρίζες ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σε βοηθήσει στη ζωντανή «κατασκευή» σου.
Συνδυασμοί χρωμάτων
Αν και υπάρχουν κανόνες, μπορείς να αποφασίσεις εύκολα, φέρνοντας κοντά τα λουλούδια σου για να δεις αν ταιριάζουν και αν το αποτέλεσμα σε ικανοποιεί. Βέβαια, τα βασικά χρώματα στα πέταλα καλό είναι να μην ξεπερνούν τα τρία. Το λευκό και το κρεμ συμμετέχουν χωρίς περιορισμό.
- Αν θέλεις η σύνθεσή σου να είναι εντυπωσιακή, δημιούργησε ζωηρές αντιθέσεις ή χρησιμοποίησε έντονα χρώματα.
- Αν επιθυμείς πιο διακριτικό αποτέλεσμα, κατάληξε σε απαλές αποχρώσεις του ροζ και του γαλάζιου.
- Τα φυλλώματα διαφόρων αποχρώσεων του πράσινου, καθώς και ξεχωριστών σχημάτων συνυπάρχουν χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά. Ακόμα και στην ίδια σύνθεση το ανοιχτοπράσινο της φτέρης, το γκριζοπράσινο του ευκαλύπτου με τοσκουροπράσινο της αγγελικής και με ό,τι άλλο φυλλώδη βλαστό ανακαλύψεις στη φύση ή σε μια βόλτα στο πάρκο ταιριάζουν όμορφα τόσο μεταξύ τους όσο και με τα υπόλοιπα φυτικά μέρη.
- Λίγα «λαμπερά» φρούτα δεν ενοχλούν, όπως και τα καφέ κλαδάκια.
Το κατάλληλο ανθοδοχείο
Μπορεί να είναι ένα κανονικό βάζο αλλά και μια εντυπωσιακή παγοθήκη ή μια παραδοσιακή τσαγιέρα. Οι αυστηρά συγκροτημένες συνθέσεις συνήθως τοποθετούνται μέσα σε καλάθια. Μπορείς όμως να εκμεταλλευτείς και άλλα χαμηλά ανοιχτά δοχεία από ξύλο ή διαφορετικό υλικό, όπως μια φόρμα ή ένα μπολ.
Προσοχή, όμως, απόφυγε να χρησιμοποιήσεις βάζα ή δοχεία με έντονα χρώματα, προτίμησε εκείνα σε ουδέτερους τόνους που θα βοηθήσουν να υπερισχύσει το ζωντανό σύνολο, χωρίς να χαλάσει η χρωματική ισορροπία του.
Πριν ξεκινήσεις: Μην βρέξεις τα πέταλα και αφαίρεσε τα χαμηλά φύλλα. Κόβεις λοξά 1-2 εκ. από τη βάση του στελέχους και των βλαστών. Για να τα αναζωογονήσεις, τοποθετείς το κάτω άκρο τους σε χλιαρό νερό. Μετράς τα κοτσάνια για να δεις αν ταιριάζουν τα μήκη, ώστε να κόψεις τα τμήματα που περισσεύουν.
Σχεδιασμός & στήριξη
Εκτός από τα υλικά, επίλεξε και το σχήμα που θα δώσεις στη σύνθεσή σου. Καλό είναι να καταλήξεις στο ημισφαιρικό, το οποίο είναι και το πιο απλό. Στη συνέχεια αναμειγνύεις προσεκτικά τα φυτικά μέρη. Συνδυάζεις τα λουλούδια σταδιακά με φυλλώματα, αφήνοντας εκτεθειμένα τα πρώτα και τοποθετώντας πιο χαμηλά τα δεύτερα. Το αποτέλεσμα πρέπει να έχει αρμονική μορφή, αλλά και σταθερή συνοχή. Για να εξασφαλίσεις αυτά τα χαρακτηριστικά, φροντίζεις να υπάρχει κατάλληλη σύνδεση των υλικών και σίγουρη τοποθέτηση στο δοχείο τους. Αν πρόκειται για μπουκέτο, δένεις με ξερό μακρόστενο χόρτο που λειτουργεί σαν φυτική κλωστή ή με ειδικό μαλακό σύρμα που μπορεί να έχει και πλαστική επένδυση για να μην πληγώνει τα στελέχη. Οι συνθέσεις σε καλάθια ή άλλα χαμηλά δοχεία πρέπει να στερεώνονται σε ειδικό συμπαγές σφουγγάρι. Γι’ αυτόν το σκοπό χρησιμοποιείς ξυλάκια για σουβλάκια. Αφού υπολογίσεις το σωστό μήκος, δένεις πάνω τους τα στελέχη των λουλουδιών ένα-ένα και βυθίζεις το μυτερό άκρο τους στο σφουγγάρι.
Να θυμάσαι: Δεν είναι ανάγκη να υπάρχει αυστηρή συμμετρία. Ακόμα και μια ελαφρά ασύμμετρη διάταξη είναι εξίσου εντυπωσιακή. Το αποτέλεσμα έχει σχέση με τη μορφή που θα αποκτήσουν τα ζωντανά υλικά σου σαν σύνολο, χωρίς κάποιο να «παρεκκλίνει» έντονα από το ενιαίο σχήμα.
Προσοχή στα… λάθη
- Ποτέ μη βάζεις μικρό μπουκέτο σε μεγάλο βάζο, ούτε μικρή σύνθεση σε μεγάλο καλάθι.
- Οι ψηλές ανθοδέσμες αλλά και οι υπόλοιπες συνθέσεις που θα τοποθετηθούν πάνω σε έπιπλα δεν πρέπει να ξεπερνούν το ύψος των ματιών. Αν πρόκειται για τραπέζι φαγητού, πρέπει να βρίσκονται πιο χαμηλά από το ύψος του προσώπου μας όταν καθόμαστε.
- Τα πολύ εντυπωσιακά και πρωτότυπα σύνολα είναι αποτέλεσμα κατάλληλων επαγγελματικών χειρισμών, γι’ αυτό μην προσπαθείς να φτιάξεις μια δύσκολη σύνθεση.
4 βήματα για να κρατήσει η σύνθεσή σου
- Στα καλάθια προσθέτεις νερό στο σφουγγάρι κατά διαστήματα.
- Σε ανθοδοχεία αλλάζεις το νερό κάθε δύο με τρεις ημέρες και αν η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα ζεστή κάθε μέρα. Για να συντηρήσεις περισσότερο τη σύνθεση, προσθέτεις στο νερό λίγη ζάχαρη ή ασπιρίνη ή ειδική ουσία που κυκλοφορεί σε φακελάκια σε ανθοπωλεία και φυτώρια.
- Σε κάθε αλλαγή νερού κόβεις 1-2 εκ. από το κάτω άκρο του κάθε στελέχους και αφαιρείς μαραμένα φύλλα και υπερώριμα λουλούδια.
- Μην ξεχνάς ότι οι συνθέσεις ζουν μεγαλύτερο διάστημα σε δροσερό περιβάλλον. Γι’ αυτό καλό είναι τις νύχτες να μεταφέρεις βάζα και καλάθια σε μέρη με χαμηλή θερμοκρασία.