Χτύπα το στρες στη ρίζα του

11.11.2013
Η έντονη ανησυχία, το στρες, η χαμηλή αυτοεκτίμηση κι άλλα δεινά οφείλονται ίσως στο γενονός πως αγνοείς ότι στην πραγματικότητα είναι κοινά!
Αν συζητήσεις με φίλους και γνωστούς, θα διαπιστώσεις με έκπληξη πως αγχώνονται για τα ίδια ακριβώς πράγματα με εσένα, αφού οι αιτίες του στρες μπορούν να αναζητηθούν μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητάς μας. Βρες την αιτία και καταπολέμησέ τη από τη ρίζα!
Κοινές αιτίες του στρες - Καταπολέμησέ τες
1. Η πείνα
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η πείνα είναι από τις πιο κοινές αιτίες του στρες. Η έλλειψη ενέργειας και η ενόχληση που προκαλεί το αίσθημα της πείνας, είναι ικανά να σου χαλάσουν τη διάθεση, δίχως να συνυπάρχει άλλη αιτία. Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου μια μπάρα δημητριακών, αποξηραμένα φρουτάκια ή ξηρούς καρπούς για ένα γρήγορο σνακ που θα σου κόψει την πείνα και θα σου δώσει ενέργεια, δίχως να σε επιβαρύνει με περιττές θερμίδες και λιπαρά.
2. Το εργασιακό περιβάλλον
Το εργασιακό περιβάλλον είναι κι αυτό από τις πιο κοινές αιτίες του στρες, ακόμη κι αν η δουλειά σου σ΄αρέσει. Ο μεγάλος όγκος υποχρώσεων, τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, πάγωμα πληρωμών ή ακόμη και μια "ξινή" συνάδελφος, ένας δύστροπος προιστάμενος ή ακόμη και το bulling του γραφείου, μπορούν να σε κάνουν δυστυχή αν δε λάβεις τα μέτρα σου. Προσπάθησε, τουλάχιστον εκτός εργασίας να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν και ν΄αφήνεις το άγχος του γραφείου πίσω σου από τη στιγμή που περνάς την πόρτα της εξόδου. Ο στολισμός, επίσης, του γραφείου με διακοσμητικά αντικείμενα οικεία κι αγαπημένα, μπορούν να βοηθήσουν, φέρνοντας στο νου ευχάριστες σκέψεις, κάθε φορά που κατσουφιάζεις.
3. Μοναξιά
Όποιος ισχυρίζεται πως αγαπά τη μοναξιά ή λέει ψέματα ή εθελοτυφλεί. Σίγουρα κάποιοι μπορούν να χειριστούν τη μοναξιά καλύτερα από άλλους κι απολαμβάνουν μεγάλα διαστήματα απομόνωσης, ενώ άλλοι τρομοκρατούνται μόνο και στην ιδέα και τη σκέψη. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, να θυμάσαι πως δεν είσαι η μόνη που βιώνεις το συναίσθημα της μοναξιάς. Το να μοιρολατρείς και να καταριέσαι τη μοίρα σου, ωστόσο, δεν βοηθά. Ανάλαβε δράση, βγες από το καβούκι σου και προσπάθησε να καλύψεις το κενό με δραστηριότητες. Άλλωστε, οι φιλίες χτίζονται με την επικοινωνία.
4. Δυσκολίες στις σχέσεις
Ο εγκλωβισμός σε μια σχέση - ερωτική ή φιλική - που δε σε καλύπτει, μπορεί να είναι η αιτία όλων των ψυχοσωματικών σου προβλημάτων. Μια σχέση προβληματική σε γεμίζει με συναισθήματα τοξικά και σε δηλητηριάζει γι΄αυτό και πρέπει να αναλάβεις δράση. Τα προβλήματα είναι παρόντα ακόμη κι αν τα προσπερνάς ή τα καλύπτεις. Αν θέλεις να απαλαγείς από το άγχος και την ένταση, κάνε ένα καλό ξεκαθάρισμα, άνοιξε την ψυχή σου, διεκδίκησε τα θέλω σου και πάρε μέτρα δραστικά.
5. Είσαι πεσιμίστρια από κούνια
Οι αρνητικές σκέψεις, το άγχος και η ανησυχία σε ακουλουθούν από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου; Όπως προφανώς θα έχεις διαπιστώσει, ο πεσιμισμός μέχρι σήμερα απλά σε έχει γεμίσει με στρες. Πάψε να αγχώνεσαι με το παραμικρό, θέσε προτεραιότητες και μάθε να σκέφτεσαι θετικά. Η διαδικασία αυτή θέλει εξάσκηση και κόπο. Από τη στιγμή όμως που θα καταφέρεις να δεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων - τη δεύτερη όψη του νομίσματος - θα απαλλαγείς από ένα περιττό βάρος. Προσπάθησέ το αξίζει!
6. Ο θυμός
Ο θυμός, ως τοξικό συναίσθημα, είναι λογικό να διαταράσσει όλο σου το είναι. Προσπάθησε να τον δαμάσεις και μη δηλητηριάζεις την ψυχή σου. Μάθε να χαλίναγωγείς το άγχος σου και τις εκρήξεις θυμού, ειδικά όταν πρόκειται για ασήμαντους λόγους.
7. Απωθημένα παιδικών χρόνων
Έχεις φοβίες; Είσαι άβουλη ή υπερβολικά ριψοκίνδυνη; Έχεις ακραίες αντιδράσεις; Πρέπει να "σκάψεις" βαθιά στο υποσυνείδητο για να βρεις τι σε στοιχειώνει και να το πολεμήσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις η διαδικασία είναι εύκολη και τα απωθημένα εμφανή, σε κάποιες άλλες όμως χρειάζεται η βοήθεια ειδικού και συγκεκριμένα ενός ψυχολόγου. Ψάξε, ρώτα μάθε, βρες ποιά μέθοδος ψυχοθεραπείας σου ταιριάζει και ζήτα τη συμβουλή ψυχολόγου.