Καλές οι γιορτές, τα πάρτι και τα ρεβεγιόν αλλά αν δεν προσέξεις μπορεί να γίνουν εφιαλτικά. Μάθε τι πρέπει να προσέξεις για να μην πέσεις σε παγίδες που θα θέσουν σε κίνδυνο την Υγεία σου.
Παγίδα Νο5: Το λεπτά φορεματάκια και τα εξώπλατα
Εμπρός στα κάλλη τι είναι το κρύο αλλά αν δεν προσέξεις το κρύωμα κοντοζυγώνει. Σίγουρα δεν μπορείς να σκάσεις μύτη στο ρεβεγιόν με τα χοντρά πουλόβερ και τις γούνινες μπότες σου αλλά αν επιλέξεις ένα λεπτό φορεματάκι, ή κάποιο στράπλες μπλουζάκι δίχως να φροντίσεις να καλυφτείς το πιο πιθανό είναι να αρρωστήσεις.
Πώς να την αποφύγεις
Ακόμη κι αν επιλέξεις να φορέσεις ένα εξώπλατο ή λεπτό ρούχο, φρόντισε να προφυλαχτείς από το κρύο με ένα ζεστό παλτό και να καλύψεις τους ώμους και τα άκρα σου με αξεσουάρ όπως φουλάρια, εσάρπα, γάντια και καπέλο. Το κεφάλι και τα χέρια είναι δύο σημεία του σώματος από τα οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη απώλεια θερμότητας. Διατηρώντας αυτά τα σημεία ζεστά γίνεσαι λιγότερο ευάλωτη στο κρύο.
Παγίδα Νο6: Η αλλαγή προγράμματος
Είτε είσαι γνωστό πάρτι άνιμαλ ή ακολουθείς έναν πιο ήσυχο και ήρεμο τρόπο ζωής, τα Χριστούγεννα και γενικά η εορταστική περίοδος σίγουρα θα σε βγάλουν εκτός προγράμματος. Αν μάλιστα ποτέ δεν είχες τον ύπνο στο τσεπάκι τότε μάλλον, αν δεν λάβεις τα μέτρα σου, θα αντιμετωπίσεις προβλήματα αϋπνίας. Αυτό που συμβαίνει είναι πως η αϋπνία μπορεί να οφείλεται είτε σε παράγοντες που σχετίζονται με την ψυχική μας κατάσταση είτε με τον γενικότερο τρόπο ζωής μας, οπότε κάθε αλλαγή εκούσια ή ακούσια, επιφέρει προβλήματα.
Το στρες, η βιασύνη, η κακή διατροφή και η υπερφαγία των γιορτών, η περιορισμένη σωματική άσκηση αλλά και η υπερβολική κατανάλωση καφέδων και αλκοολούχων ποτών είναι επιβαρυντικοί παράγοντες που πιθανότατα δε θα σε αφήσουν να κλείσεις μάτι. Αν μέσα σε όλα εντάξεις και τα επαγγελματικά γεύματα, τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, τις γιορτές και τα πάρτι, που σε βγάζουν εκτός προγράμματος, τότε η επιχείρηση ύπνος ίσως γίνει εφιαλτική.
Πώς να την αποφύγεις;
Για να μη μετράς προβατάκια με τις ώρες, στριφογυρίζοντας επί ώρες στο κρεβάτι λάβε τα μέτρα σου. Τεχνικές χαλάρωσης, όπως για παράδειγμα ένα ζεστό χαλαρωτικό μπανάκι προ ύπνου ή το άκουσμα της αγαπημένης σου μουσικής, η μείωση της ποσότητας καφέ που πίνεις ημερησίως, ένα ζεστό ρόφημα χαμομήλι, ένα ελαφρύ δείπνο και η σωστή οργάνωση των εκκρεμοτήτων θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς σαν πουλάκι.
Παγίδα No7: Κι αν ξυπόλητη χορεύω…
Έκανες το λάθος να φορέσεις ψηλοτάκουνα στο κλαμπ ενώ οι φίλοι δεν είχαν φροντίσει να κλείσουν τραπέζι; Οι λύσεις που έχεις είναι δύο: Ή να αψηφήσεις τον πόνο και να αρχίσεις να χορεύεις, με κίνδυνο να επιδεινώσεις το πρόβλημα με τη μέση σου και τα πόδια ή να τα βγάλεις και να μείνεις ξυπόλητη. Έλα όμως που και στην δεύτερη περίπτωση εγκυμονούν κίνδυνοι. Καταρχήν το πάτωμα των νυχτερινών μαγαζιών δεν είναι το καθαρότερο και όπως καταλαβαίνεις το να περπατήσεις ξυπόλυτη δεν είναι η καλύτερη ιδέα καθώς κάτι τέτοιο ίσως ευνοήσει την ανάπτυξη μυκήτων. Εκτός από αυτό, μην ξεχνάς ότι κι αυτό να μη συμβεί μπορεί να αποκτήσεις από του πουθενά μια πληγή εξαιτίας του σπασμένου ποτηριού που ίσως πατήσεις.
Πώς να το αποφύγεις;
Πάρε μαζί σου δεύτερα παπούτσια - χαμηλά κι άνετα - για να τα φορέσεις σε περίπτωση που τα πόδια σου αρχίσουν να κάνουν παράπονα.
Παγίδα Νο8: Η γαλοπούλα και η μαγειρική σου
Λίγο να ξεχαστείς, λίγο να μην προσέξεις, το μαχαίρι αστοχεί κι αντί να στοχεύσει στα λαχανικά που θέλεις να κόψεις ή στη γαλοπούλα, προσγειώνεται πάνω στο δάχτυλο σου. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και με το καυτό λάδι που ξεπηδά από το τηγάνι ή το βραστό νερό που πέφτει πάνω σου στην προσπάθειά σου να σουρώσεις ρύζι ή ζυμαρικά.
Πώς να την αποφύγεις;
Καταρχήν μη βιάζεσαι και μην αγχώνεσαι. Όλες οι δουλειές θα γίνουν και θα είσαι η καλύτερη οικοδέσποινα του ρεβεγιόν. Προμηθεύσου τα σωστά μαχαίρια, μην αφήνεις το μυαλουδάκι σου να ταξιδεύει και ξεκίνα τη δουλειά. Ακόμη όμως και στη περίπτωση που το ατύχημα συμβεί, μη φοβηθείς.
Σε περίπτωση μικρού εγκαύματος δρόσισε το σημείο με νεράκι και στη συνέχεια εφάρμοσε ειδική κρέμα για εγκαύματα ή ενυδατική κρεμούλα με αλόη. Αν κοπείς, καθάρισέ την πληγή με δροσερό νερό, τοποθέτησε ένα καθαρό πανί πάνω στην πληγή και πίεσε για μερικά λεπτά ώστε να σταματήσει η αιμορραγία και στη συνέχεια τοποθέτησε έναν μικρό αυτοκόλλητο επίδεσμο. Σε περίπτωση βέβαια που η αιμορραγία δε σταματά, καλό θα είναι να επισκεφτείς κάποιο κοντινό νοσοκομείο, μήπως χρειάζονται ράμματα.
Από τη Δήμητρα Γκούντρα