Από τη Δήμητρα Γκούντρα
Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι ίσως η ομορφότερη αλλά και η πιο στρεσογόνα περίοδος του χρόνου. Υποχρεώσεις, δώρα, οικογενειακά γεύματα, τρέξιμο τελευταίας στιγμής σε φέρνουν σε κατάσταση… εκτάκτου ανάγκης. Παρακάτω παραθέτουμε 5 συχνές καταστάσεις που σου προκαλούν άγχος στις γιορτές και τον τρόπο με τον οποίο θα το διαχειριστείς.
5 γιορτινά προβλήματα & πώς να τα διαχειριστείς
(Οι λύσεις)
1. Θέλεις να κάνεις δώρα αλλά τα οικονομικά σου είναι χάλια;
Στην εποχή της οικονομικής κρίσης όπου οι μισθοί παίρνουν την κατιούσα και η ανασφάλεια της επόμενης ημέρας είναι πάντα παρούσα, η αγορά δώρων για φίλους και γνωστούς τα Χριστούγεννα σου δημιουργεί πονοκέφαλο!
Αντί να τα βάφεις μαύρα ψάξε για εναλλακτικές και κατασκεύασε μόνη σου μικρά όμορφα και οικονομικά δωράκια όπως πολύχρωμα κουτάκια όπου θα βάλεις καραμέλες και σοκολατάκια ή ακόμη κι ένα όμορφο κολάζ με φωτογραφίες ή μια απλή χειροποίητη ευχετήρια κάρτα.
Οι φίλοι και τα αγαπημένα σου πρόσωπα προφανώς γνωρίζουν την οικονομική σου κατάσταση και δεν περιμένουν δώρα και αντικείμενα αξίας από εσένα. Όσοι σε αγαπούν και σε υπολογίζουν θα συγκινηθούν βλέποντας πως όχι μόνο τους σκέφτηκες αλλά ξόδεψες φαιά ουσία και χρόνο για να φτιάξεις μόνη ένα προσωπικό δωράκι. Οπλίσου λοιπόν με φαντασία και ξεκίνα τη χειροτεχνία!
2. Τόσες προσκλήσεις, τόσες γιορτές.. Που να πρωτοπας;
Τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές δέχεσαι συνεχώς προσκλήσεις για πάρτι, συγκεντρώσεις και οικογενειακά δείπνα. Σε άλλη χρονική περίοδο κάτι τέτοιο θα σε έκανε να πετάς από χαρά, στην παρούσα φάση όμως κάτι τέτοιο σου φέρνει πονοκέφαλο.
Το πρόβλημα είναι πως προσπαθώντας να ευχαριστήσεις τους πάντες αρχίζεις αγώνα ταχύτητας και προσπαθείς να στριμώξεις όλες σου τις κοινωνικές υποχρεώσεις μέσα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Αν μάλιστα έχεις περισσότερους από δύο φίλους που ακούν στα ονόματα Χρήστος, Χριστίνα, Χρυσάνθη, Βασίλης, Βασιλική κ.α., κάτι που είναι πολύ πιθανό, τότε η επιλογή θα είναι αρκετά δύσκολη. Από το να αγχωθείς και να γίνεις χίλια κομμάτια, διαχειρίσου την κατάσταση και πες όχι σε προσκλήσεις που θα σε φέρουν σε δύσκολη θέση.
3. Χριστούγεννα στους γονείς ή στα πεθερικά; Ιδού η απορία
Αν είσαι παντρεμένη, ίσως να έχεις δίλημμα για το αν θα περάσεις τις γιορτές με τα πεθερικά ή τους γονείς σου.
Σε αυτή την περίπτωση, αντί να αγχώνεσαι και να φοβάσαι τις αντιδράσεις των οικογενειών σε περίπτωση άρνησης, κάνε συμφωνία με τον σύζυγό σου και αποφασίστε τι θα κάνετε αλλά και τι πραγματικά θέλετε. Μπορεί για παράδειγμα να επιλέξετε να περάσετε τις γιορτές με φίλους, οπότε και θα εξηγήσετε εκατέρωθεν πως έχει η κατάσταση.
Από την άλλη, αν αποφασίσετε να γιορτάσετε σε οικογενειακό κλίμα, καλό θα ήταν να τηρήσετε τις ισορροπίες, περνώντας τα Χριστούγεννα με τους μεν και την Πρωτοχρονιά με τους δε. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που οι αποστάσεις δεν βοηθούν, μπορείτε να συμφωνήσετε πως αν φέτος γιορτάσετε με τους δικούς του, την επόμενη χρονιά σειρά θα έχουν οι δικοί σου γονείς.
4. Έλαβες «αναπάντεχα» δώρα και δεν ξέρεις πως να ανταποδώσεις;
Όταν λαμβάνεις ένα «αναπάντεχο» δώρο στις γιορτές έχει δύο επιλογές: Να στείλεις κι εσύ κάτι συμβολικό ή απλά να ευχαριστήσεις το πρόσωπο που στο προσέφερε. Δεν είσαι υποχρεωμένη να στείλεις κάρτες, λουλούδια και δώρα σε όλους όσους θέλησαν να σου ευχηθούν.
Ωστόσο, για να μη σε πιάσουν εξ απίνης και να μη βρεθείς σε δύσκολη θέση, φρόντισε να αγοράσεις αρκετές φθηνές Χριστουγεννιάτικες καρτούλες. Ακόμη κι αν δεν το έχεις κάνει όμως, να θυμάσαι πως πάντα υπάρχει η λύση της τελευταίας στιγμής. Αν ένιωσες εξαιρετικά υποχρεωμένη και θέλεις να ανταποδώσεις, μπορείς να φτιάξεις σπιτικά κουλουράκια, μελομακάρονα ή κάποιο κέηκ και να το προσφέρεις αντί δώρου.
5. Όταν όλα πάνε στραβά; Τι κάνεις;
Ακόμη κι αν τα οικογενειακά γεύματα και δείπνα σου κάνουν τα νεύρα κρόσσια, αν οι γονείς και τα πεθερικά σε έχουν φτάσει στο αμήν, αν τα οικονομικά σου δε θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα ενώ σκεπτόμενη τις υποχρεώσεις που έχεις σου έρχεται τρέλα, προσπάθησε να διαχειριστείς την κατάσταση με ψυχραιμία.
Όταν όλα αποτυγχάνουν, πάρε βαθιά ανάσα, βρες μολύβι και χαρτί και οργανώσου. Να θυμάσαι πως όλα είναι θέμα σωστής ιεράρχησης και τακτικής. Είναι κρίμα να αφήνεις καταστάσεις και γεγονότα να σε ρίχνουν ψυχολογικά και να σε στρεσάρουν. Πάρε λοιπόν τα μέτρα σου, βάλε πρόγραμμα, ιεράρχησε υποχρεώσεις και επιθυμίες, βγάλε προϋπολογισμό για αγορές και έξοδα και όλα θα πάνε καλά.
Άλλωστε, όσες υποχρεώσεις κι αν έχεις, όσο στρες κι αν βιώνεις, σκέψου πως ο Γενάρης θα φθάσει γρηγορότερα απ΄όσο φαντάζεσαι και πριν καλά-καλά το καταλάβεις! Η σκέψη και μόνο αυτή θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα ενώ σε συνδυασμό με ένα χαλαρωτικό μπάνιο, μια περατζάδα μπροστά από τις στολισμένες βιτρίνες ή το άκουσμα χριστουγεννιάτικων τραγουδιών θα διώξει τις αρνητικές σκέψεις και θα σε βάλει σε κλίμα γιορτινό και χαρούμενο.