Πόσο εθισμένη είσαι στο ίντερνετ; (Μέρος Α)

10.10.2011
Τι σου τρώει την ημέρα στο Ιντερνετ και πόσο αυτό είναι επικίνδυνο να σε οδηγήσει στον εθισμό; Πότε να ανησυχήσεις και τι να κάνεις για να επιστρέψεις στην πραγματική ζωή;

Πρόσφατη δημοσκόπηση του womenonly έδειξε το προφανές: Η σύγχρονη γυναίκα περνά περισσότερες από 3 ώρες σερφάροντας! Σε ποσοστό 40% οι αναγνώστριες μας, πιθανότατα κι εσύ ανάμεσα σε αυτές, απάντησαν πως περνούν τουλάχιστον 2 με 3 ώρες την ημέρα στο Ίντερνετ για να ενημερωθούν ή να παίξουν παιχνίδια. Άλλο ένα 38% περνάει πολύ περισσότερες ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, με το 10% αυτών να σπαταλά ολόκληρη σχεδόν την ημέρα στο Διαδίκτυο. Ακόμη όμως και αν συγκαταλέγεσαι ανάμεσα σε όσες απάντησαν πως η σχέση σου με το διαδίκτυο περιορίζεται στα βασικά, όπως για παράδειγμα τον έλεγχο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή την ανανέωση του προφίλ σου στο facebook, σπαταλάς τουλάχιστον 1 ώρα online κάθε ημέρα!

Μήπως τελικά είσαι εθισμένη στο Ιντερνετ; Πότε να ανησυχήσεις και τι να κάνεις για να επιστρέψεις στην πραγματική ζωή;

Όσα σου τρώνε την ημέρα στο Ίντερνετ

1. Μια «σύντομη» επίσκεψη στο facebook και το twitter…

Aν χρονομετρήσεις τον εαυτό σου, θα διαπιστώσεις πως η σύντομη επίσκεψή σου στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι τόσο σύντομη όσο νόμιζες. Για παράδειγμα, με το που θα μπεις στο facebook – αγαπημένη σου πρωινή συνήθεια, σαν τον καφέ ένα πράγμα - ελέγχεις τα μηνύματα και τις νέες ειδοποιήσεις, ρίχνεις μια γρήγορη ματιά στις ενημερώσεις των «status», κάνεις “like” σε φωτογραφίες και έξυπνα σχόλια ενώ παράλληλα λες μια καλημέρα μέσω chat στην κολλητή που επίσης εργάζεται…

Στη συνέχεια μπαίνεις για λίγο στο Twitter. Πρέπει να ενημερωθείς για τα νέα της ημέρας, τι έκαναν οι φίλοι το Σαββατοκύριακο αλλά και να δηλώσεις κι εσύ σε όλους τους “followers” που σε ακολουθούν πως μια καινούρια ημέρα ξεκινά με εργασία και χαρά.

Αν το καλοσκεφτεί όμως, για να κάνεις όλα τα παραπάνω δε χρειάζεσαι μονάχα λίγα λεπτά… Αν μάλιστα είσαι γραμμένη σε περισσότερα από δύο κοινωνικά δίκτυα όπως το myspace ή το badoo, τότε μάλλον θα «νυχτώσεις» μπροστά από τον υπολογιστή.

2. Η περιέργεια που οδηγεί σε ατελείωτα κλικ…

Βλέποντας τις φωτογραφίες της κολλητής σου από τη Βενετία ή ακόμη και κάποιο εγχώριο προορισμό, που μόλις ανέβασε στο facebook, σκέφτεσαι πως μια απόδραση με τον αγαπημένο σου θα ήταν ότι έπρεπε. Το μέρος δείχνει μαγευτικό ενώ και το ξενοδοχείο φαίνεται τέλειο! Μήπως να του πρότεινες να πάτε κι εσείς εκεί; Ευθύς επισκέπτεσαι ταξιδιωτικά πρακτορεία για να βρεις το καλύτερο πακέτο προσφορών, βλέπεις φωτογραφικό υλικό και σχεδιάζεις τις ονειρικές διακοπές…. Αλλά με τα εισιτήρια τι γίνεται; Θα βρεις οικονομικές πτήσεις; Δε χάνεις τίποτα να το τσεκάρεις. Άλλωστε μπροστά από τον υπολογιστή βρίσκεσαι… Τι πειράζει άλλο ένα κλικ μπροστά σε τόσα άλλα;

Το ίδιο ίσως συμβεί επίσης αν δεις τις φωτογραφίες με τις νέες καταπληκτικές γόβες που αγόρασε από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Άλλωστε έχει αναρτήσει το λινκ και μια και μόνο επίσκεψη σε βάζει αμέσως σε πειρασμό και στο τρυπάκι της αναζήτησης…

3. Ειδήσεις, κους-κους και διαφημίσεις. Πάνω απ΄όλα η ενημέρωση

Η αλήθεια είναι πως η καυτή επικαιρότητα δεν μπορεί να σε αφήσει αδιάφορη! Τα χαράτσια στις κατοικίες, η έκτακτη εισφορά, νέοι φόροι, απολύσεις από το Δημόσιο όπως και το επίδομα τριτεκνίας της Μενεγάκη ή η μετακίνηση της Μπαρμπαρήγου από το ένα κανάλι στο άλλο είναι θέματα καυτά κι εσύ οφείλεις να είσαι ενημερωμένη. Κι εκεί που απορροφημένη διαβάζεις τα νέα της ημέρας πετάγεται μπροστά σου και η διαφήμιση.. Τι να κάνεις να μην κλικάρεις; Πάνω απ΄ όλα η ενημέρωση…

4. E-mail για ψυχαγωγία και η φρενίτιδα με τα newsletters προσφορών

Αισίως ήρθε και η σειρά του e-mail! Το πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμα που θα δεις έχει ως αποστολέα την αγαπημένη σου σελίδα προσφορών που σε ενημερώνει για έκπτωση 60% στο γαλλικό μανικιούρ σε κέντρο αισθητικής της περιοχής σου. Εννοείται πως δε χάνεις λεπτό και αμέσως ελέγχεις την προσφορά. Πόσο στοιχίζει; Πού βρίσκεται; Το κέντρο αισθητικής έχει ιστοσελίδα; Ψάχνεις στο ίντερνετ για κριτικές και εν τέλει αποφασίζεις να κάνεις επιτόπου την αγορά καθώς αυτή λήγει σε 2 ώρες. Δε θα την έχανες με τίποτα.

Τα επόμενα 3 μηνύματα έρχονται από μια φίλη που συνηθίζει να κάνει προώθηση σε οτιδήποτε αστείο και ενδιαφέρον e-mail έχει λάβει. Μπορεί να μην είναι κάτι συνταρακτικό αλλά μπορείς να αντισταθείς σε ένα μήνυμα με τα πιο περίεργα σεξουαλικά ρεκόρ, σε ένα powerpoint με φωτογραφίες εξωτικών προορισμών ή στο αστείο βιντεάκι με ζωάκια και τα απίστευτα κατορθώματά τους; Άλλωστε, χρειάζεσαι ένα διάλειμμα από τη δουλειά…

5. Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στο You tube και μετά η αλυσίδα…

Και πριν καλά – καλά το καταλάβεις, ελέγχοντας τα κοινωνικά δίκτυα ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, βρίσκεσαι να κοιτάς βιντεάκια στο You tube ακολουθώντας άλλους συνδέσμους και κάνοντας κλικ σε όλα τα σχετικά λινκ που εμφανίζονται στη δεξιά πλευρά της οθόνης. Αν μάλιστα κάποιο από αυτό είναι ιδιαίτερα αστείο ή ενδιαφέρον θα σκεφτείς να το στείλεις κι εσύ σε φίλους και γνωστούς για να μη σπάσεις την αλυσίδα….

Μήπως τελικά το διαδίκτυο σου έχει γίνει εξάρτηση; Μάθε, στο Β μέρος του άρθρου πως θα καταλάβεις αν το διαδίκτυο έχει γίνει εξάρτηση και πως θα καταφέρεις να «αποτοξινωθείς».

Από τη Δήμητρα Γκούντρα