Τελευταία έχεις απομονωθεί, κλείνεσαι σπίτι βλέποντας ταινίες και ακούγοντας μουσική ενώ δεν απαντάς στα τηλέφωνα όσων σε καλούν για να μάθουν νέα σου ή να σε προσκαλέσουν να βγείτε για ποτό. Δεν έχεις διάθεση για τίποτα και προτιμάς να μείνεις μόνη. Δίχως να το καταλαβαίνεις οι ημέρες περνούν και εσύ μαθαίνεις να ζεις με τη μοναξιά σου και κατά κάποιον τρόπο να την αγαπάς. Ήξερες όμως ότι με αυτό τον τρόπο βλάπτεις την υγεία σου;
Αλκοολισμός, μοναξιά και κάπνισμα βλάπτουν το ίδιο;
Δεν είναι κακό κάποιες στιγμές στη ζωή σου να θέλεις να μένεις μόνη και να συλλογίζεσαι. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αν η τάση σου αυτή για μοναχικότητα συνεχιστεί επί μακρόν, ακολουθείται από σοβαρότατα προβλήματα υγείας.
Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, η μοναξιά μακροπρόθεσμα βλάπτει την υγεία σοβαρά και μάλιστα σαν να κάπνιζες επί χρόνια 15 τσιγάρα ημερησίως ή αν ήσουν αλκοολική!
Πως γίνεται αυτό;
Όπως δείχνουν οι μελέτες, άτομα με μικρό ή ανύπαρκτο κοινωνικό κύκλο παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους άνοια ή υψηλή αρτηριακή πίεση.
Μάλιστα όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, τα αντισώματα αυτά που καταπολεμούν σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις φαίνεται να είναι λιγότερο δραστήρια στους μοναχικούς από ότι στα κοινωνικά άτομα και κατ΄ επέκταση τα ποσοστά των μοναχικών που παρουσιάζουν καρδιακά προβλήματα ή και καρκίνο είναι πολύ υψηλότερα.
Ο ψυχολόγος Τζον Κάσιοπο από το Σικάγο, που έχει μελετήσει το φαινόμενο εξηγεί, μιλώντας στη βρετανική Daily Mail πως η μοναξιά αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης κάτι που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε έμφραγμα και εγκεφαλικό.
Οπότε, είτε η αιτία είναι ο πρόσφατος χωρισμός σου, τα προβλήματα στη δουλειά, απρόσμενες καταστάσεις ή απλά έχεις τις κλειστές σου, μάλλον θα πρέπει να αλλάξεις σύντομα διάθεση και τακτική αν θέλεις να παραμείνεις υγιής.
Να θυμάσαι: Το "φάρμακο" για τη μοναξιά το έχεις ήδη
Το κάπνισμα μπορείς να το κόψεις με τσίχλες νικοτίνης, και άλλες μεθόδους αλλά την «απεξάρτησή» σου από τη μοναξιά πρέπει να την κάνεις μόνη σου. Στην ενήλικη ζωή αυτό ίσως είναι κάπως σκληρό καθώς ο κύκλος μας διαμορφώνεται σε νεαρή ηλικία. Το σχολείο, το πανεπιστήμιο, η εργασία είναι οι χώροι μέσα στους οποίους δραστηριοποιούμαστε και αποκτούμε φίλους. Καθώς μεγαλώνουμε όμως τα δεδομένα αλλάζουν. Φίλοι παντρεύονται και χάνονται, άλλοι ξενιτεύονται κτλ.
Ωστόσο πάντα μπορείς να κάνεις νέους φίλους, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεσαι ακολουθώντας απλές, μικρές συμβουλές.
Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα