Day spa κατ’ οίκον

18.01.2008
Μετατρέψτε το σπίτι σας σε ναό της ευεξίας! Αν οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας σας φορτώνουν με άγχος και ένταση, οι στιγμές χαλάρωσης είναι βασικές για τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Εμείς σας προτείνουμε μερικές δοκιμασμένες λύσεις που θα σας γεμίσουν με ενέργεια και καλή διάθεση. Και το σπουδαιότερο; Μπορείτε να

Από την Αλεξία Καλογεροπούλου

Μετατρέψτε το σπίτι σας σε ναό της ευεξίας! Αν οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας σας φορτώνουν με άγχος και ένταση, οι στιγμές χαλάρωσης είναι βασικές για τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Εμείς σας προτείνουμε μερικές δοκιμασμένες λύσεις που θα σας γεμίσουν με ενέργεια και καλή διάθεση. Και το σπουδαιότερο; Μπορείτε να τις κάνετε μόνοι σας, στην άνεση του σπιτιού σας.

Φτιάξτε το δικό σας spa

1. Εξασφαλίστε ησυχία για 2 ώρες: Βγάλτε το σταθερό τηλέφωνο από την πρίζα, κλείστε το κινητό και ενημερώστε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας ότι δεν θέλετε να σας ενοχλήσει κανείς για τις επόμενες 2 ώρες.

2. Βάλτε μια απαλή μουσική που σας αρέσει να παίζει σιγά και χαμηλώστε τα φώτα. Κάντε την ατμόσφαιρα ακόμα πιο... ζεν, ανάβοντας αρωματικά κεριά.

3. Γεμίστε την μπανιέρα με ζεστό νερό και το αγαπημένο σας αφρόλουτρο και προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων. Επιλέξτε εσπεριδοειδή για τόνωση ή ιλάνγκ-ιλάνγκ, κέδρο και σανταλόξυλο για χαλάρωση. Για να φέρετε την ισορροπία στο μυαλό σας, ρίξτε στο νερό της μπανιέρας δύο σταγόνες νερολί, τρεις περγαμόντο και πέντε λεβάντα. Αν πάλι θέλετε κυρίως να ξεκουράσετε το σώμα σας, χρησιμοποιήστε τρεις σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου, τρεις τζίντζερ και δύο tea tree.

4. Μπείτε στην μπανιέρα, ξαπλώστε ακουμπώντας το κεφάλι σας πίσω, σε ένα μαξιλάρι, και χαλαρώστε για 10-15 λεπτά, παίρνοντας βαθιές αναπνοές. Αποβάλετε από το νου σας οποιεσδήποτε δυσάρεστες σκέψεις και ανησυχίες. Φανταστείτε τους μυς σας να χαλαρώνουν. Αρχίστε από το πρόσωπο, κινηθείτε προς το λαιμό, τους ώμους και το υπόλοιπο σώμα μέχρι να καταλήξετε στα πέλματα.

5. Αφού νιώσετε αρκετά χαλαρά, απλώστε μια καθαριστική μάσκα στο πρόσωπό σας και μια θρεπτική μάσκα στα μαλλιά σας και μείνετε έτσι για 10 περίπου λεπτά.

6. Στη συνέχεια, με ένα απολεπιστικό προϊόν σώματος, απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα σας.

7. Ολοκληρώστε το δίωρο spa σας απλώνοντας, μετά το μπάνιο, με ήπιες κυκλικές κινήσεις μια πλούσια ενυδατική κρέμα σε όλο σας το σώμα.

Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση

Η τεχνική αυτή είναι απλή και μειώνει την ένταση των μυών και του μυαλού:

1. Επιλέξτε ένα άνετο μέρος, στο οποίο να μπορείτε να ξαπλώσετε ανάσκελα, ίσως πάνω σε ένα χαλί.

2. Εισπνεύστε και σφίξτε κάθε μυϊκή ομάδα του σώματός σας ξεχωριστά για 4-10 δευτερόλεπτα, ξεκινώντας από τα πόδια και ανεβαίνοντας σταδιακά στον κορμό, στους ώμους, στα χέρια και στον αυχένα. Εκπνεύστε απότομα, ξεφυσώντας όλο τον αέρα και χαλαρώνοντας τη μυϊκή ομάδα (απότομα, όχι προοδευτικά). Δώστε στον εαυτό σας 10-20 δευτερόλεπτα για να χαλαρώσει και συνεχίστε με την επόμενη ομάδα.

3. Όταν ολοκληρώσετε την άσκηση, μετρήστε ανάποδα από το 5 έως το 1 και σηκωθείτε.

Ασκήσεις αναπνοής

Η βαθιά αναπνοή είναι ένας εύκολος και πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσετε το στρες και να χαλαρώσετε. Δοκιμάστε την παρακάτω άσκηση μία με δύο φορές την ημέρα:

1. Ξαπλώστε ή καθίστε σε μια καρέκλα.

2. Τοποθετήστε τα χέρια σας στην κοιλιά.

3. Eισπνεύστε αργά από τη μύτη μετρώντας μέχρι το 4 και αισθανθείτε την κοιλιά σας να ανεβαίνει. Κρατήστε την αναπνοή σας για 1 δευτερόλεπτο.

4. Eκπνεύστε αργά από το στόμα μετρώντας και πάλι μέχρι το 4 βλέποντας την κοιλιά σας να γίνεται ξανά επίπεδη σιγά σιγά.

5. Επαναλάβετε πέντε με δέκα φορές.

Χαλαρωτικό μασάζ για τα πόδια

1. Απλώστε μια μεγάλη πετσέτα σε μια επίπεδη και άνετη επιφάνεια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κρεβάτι, το δάπεδο ή ένα στρώμα γυμναστικής.

2. Καθίστε με τα πόδια σας τεντωμένα μπροστά.

3. Βάλτε περίπου μία κουταλιά της σούπας λάδι για μασάζ στα χέρια σας και τρίψτε τα μεταξύ τους.

4. Λυγίστε το αριστερό σας πόδι και διασταυρώστε το πάνω από το δεξί, όπως φαίνεται στο σκίτσο.

5. Περιστρέψτε τον αριστερό σας αστράγαλο με τη βοήθεια του δεξιού σας χεριού.

6. Κρατήστε το πόδι σας σταθερό με το αριστερό σας χέρι. Χρησιμοποιώντας το δεξί χέρι, «χτυπήστε» ελαφρά το πέλμα του ποδιού σας από τα δάχτυλα μέχρι τη φτέρνα.

7. Χρησιμοποιώντας και τους δυο αντίχειρες, πιέστε με μικρές κυκλικές κινήσεις το πάνω μέρος του πέλματός σας.

8. Τραβήξτε απαλά κάθε δάχτυλο, ένα κάθε φορά.

9. Κρατήστε το πόδι σας με το αριστερό σας χέρι. Σφίξτε σε γροθιά το δεξί και χρησιμοποιήστε το για να ασκήσετε πίεση από τα δάχτυλα μέχρι τις φτέρνες.

10. Βάλτε πάλι λάδι στα χέρια σας και αλλάξτε πόδι.

Διαλογισμός Πολλοί άνθρωποι συνδέουν λανθασμένα το διαλογισμό με συγκεκριμένες θρησκείες. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο διαλογισμός αποτελεί μια τεχνική χαλάρωσης του σώματος και του νου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας (ή σε μια σκέψη ή σε ένα αντικείμενο) για λίγα λεπτά, απομακρύνοντας οποιαδήποτε σκέψη από το μυαλό σας. Όταν διαλογίζεστε, το μυαλό ξεκουράζεται και μπαίνει σε λειτουργία παρόμοια με αυτήν του ύπνου, με μερικά επιπλέον πλεονεκτήματα, όπως η έκλυση κάποιων ορμονών που προάγουν την υγεία.

Ρεφλεξολογία: μια πανάρχαια τεχνική Η ρεφλεξολογία, γνωστή στην Ελλάδα από τα χρόνια του Ιπποκράτη, βοηθάει το σώμα να ενεργοποιήσει τη δική του θεραπευτική ενέργεια. Μειώνει την ένταση του μυαλού και του σώματος, συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με τις αρχές της, στα πέλματα υπάρχουν περιοχές που αντιστοιχούν στα διάφορα όργανα του σώματός μας. Διεγείροντας τα αντανακλαστικά αυτά σημεία με ειδικές πιέσεις και μαλάξεις, απελευθερώνεται η ενέργεια, που για διάφορους λόγους συναντούσε εμπόδια, κι έτσι ο οργανισμός ανακτά την ισορροπία. Για να βελτιώσετε την αναπνοή σας, η ρεφλεξολογία προτείνει: Πιέστε σταθερά με τον αντίχειρα το «μαξιλαράκι» που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα δάχτυλα του ποδιού σας, ξεκινώντας από το μεγάλο δάχτυλο και φτάνοντας σταδιακά στο μικρό.

Μικρά, αλλά χρήσιμα

Σεξ, το χαλαρωτικό Αν και το σεξ δεν περιλαμβάνεται στα... πακέτα των spa, οι ειδικοί δεν κουράζονται να μιλάνε για τα πολλαπλά οφέλη του στην ψυχοσωματική υγεία και στην αντιμετώπιση του στρες. Μην αφήνετε, λοιπόν, καμιά ευκαιρία για σεξ με το σύντροφό σας ανεκμετάλλευτη και απολαύστε το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Η σημασία της μουσικής Η μουσική μειώνει την πίεση του αίματος, ηρεμεί το μυαλό και μας χαλαρώνει σε υποσυνείδητο επίπεδο, χωρίς να κάνουμε καμία προσπάθεια. Προτιμήστε μια απαλή μουσική και προσπαθήστε να την κάνετε σύντροφό σας σε όσο περισσότερες από τις καθημερινές σας δραστηριότητες γίνεται.

Γελάστε περισσότερο Μια καλή κωμωδία δεν θα σας χαρίσει μόνο μεγάλη δόση γέλιου, αλλά θα σας απαλλάξει και από το άγχος. Έρευνες έχουν δείξει ότι το εγκάρδιο γέλιο δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τα επίπεδα του στρες και τα αρνητικά συναισθήματα και βελτιώνει τη διάθεση.

Πιείτε ένα αφέψημα Ένα αφέψημα από χαμομήλι (που έχει χαλαρωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες) ή από τσάι του βουνού (πλούσιο σε φλαβονοειδή) θα απομακρύνει από μέσα σας την ένταση της ημέρας και θα επιτρέψει στο υπερδραστήριο μυαλό σας να χαλαρώσει. Πιείτε το ζεστό και προσθέστε, αν θέλετε, ένα κουταλάκι του γλυκού αγνό, θρεπτικό μέλι για καλύτερη γεύση.

Ανθοϊάματα Μπαχ Tο ανθοΐαμα impatiens του δρ. Μπαχ θεωρείται ιδανικό για την καταπολέμηση του στρες που προκαλεί η υπερβολική βιασύνη. Επίσης, το white chestnut βοηθάει σταδιακά στην ηρεμία και την ξεκούραση του νου. Ο φαρμακοποιός σας θα σας καθοδηγήσει για τις ποσότητες και τον τρόπο που πρέπει να τα παίρνετε.