Ασκήσεις εγγύηση για στήθος μάρμαρο

16.07.2009
Ο νόμος της βαρύτητας «άγγιξε» το στήθος σου; Εμφανίζεις χαλάρωση στο λαιμό και έχεις κυρτωμένους ώμους; Κάνε τις ασκήσεις που σου προτείνουμε και θα εντυπωσιαστείς από το αποτέλεσμα!

Ο νόμος της βαρύτητας «άγγιξε» το στήθος σου; Εμφανίζεις χαλάρωση στο λαιμό και έχεις κυρτωμένους ώμους; Κάνε τις ασκήσεις που σου προτείνουμε και θα εντυπωσιαστείς από το αποτέλεσμα!

Άσκηση 1= Περιστροφή των ώμων

Στάδιο 1: Τοποθέτησε τα δάχτυλα του δεξιού χεριού στο δεξί ώμο. Εάν στέκεσαι σε όρθια θέση, κράτησε το αριστερό χέρι στο πλάι του σώματος. Εάν κάθεσαι, τοποθέτησέ το πάνω στο αριστερό σου γόνατο και ίσιωσε την πλάτη. Περιστρέφεις το δεξί ώμο μαζί με τον αγκώνα σχηματίζοντας ένα μεγάλο κύκλο και κάνεις 5 γύρους δεξιόστροφους και 5 αριστερόστροφους. Επαναλμβάνεις την άσκηση με τον αριστερό ώμο και αγκώνα.

Στάδιο 2: Τοποθέτησε τα δάχτυλα του δεξιού χεριού στο δεξί ώμο και τα δάχτυλα του αριστερού χεριού στον αριστερό ώμο. Κάνε μια πλήρη περιστροφή και των δύο ώμων ταυτόχρονα διαγράφοντας ένα μεγάλο κύκλο. Προσπάθησε να ακουμπάς τους αγκώνες μεταξύ τους στην μπροστινή κίνηση, να τους φέρνεις δίπλα στα αφτιά στην ανοδική κίνηση, να τους πηγαίνεις όσο γίνεται προς τα πίσω στην πίσω κίνηση και να τους φέρνεις κοντά στα πλευρά στην κάτω κίνηση. Κάνε αργά 5 γύρους δεξιόστροφους και 5 αριστερόστροφους.

Αναπνοή: Εισπνέεις στην ανοδική κίνηση. Εκπνέεις στην καθοδική κίνηση.

Οφέλη: Απομακρύνεις την ένταση που προκαλείται από την οδήγηση και την καθιστική εργασία. Είναι ωφέλιμη για το αυχενικό σύνδρομο και τους άκαμπτους ώμους. Διατηρεί τη διάπλαση των ώμων και του στήθους.

* Βεβαιώσου ότι το κεφάλι, ο κορμός και η σπονδυλική στήλη παραμένουν όρθια και σταθερά σε όλη τη διάρκεια της άσκησης.

Άσκηση 2 = Τράβηγμα του σκοινιού

Κάθεσαι στο πάτωμα με τα πόδια τεντωμένα και ενωμένα. Φαντάσου ότι μπροστά από το σώμα σου κρέμεται ένα σκοινί. Έπειτα, εισπνεέις καθώς σηκώνεις το δεξί χέρι για να πιάσεις το σκοινί από το πιο ψηλό σημείο και κοιτάζεις ψηλά. Κράτησε τον αγκώνα τεντωμένο. Καθώς εκπνέεις, κατέβασε αργά το δεξί χέρι, βάζοντας δύναμη σαν να τραβάς το σκοινί προς τα κάτω. Με τα μάτια ακολούθησε την καθοδική κίνηση του χεριού. Επανάλαβε με το αριστερό χέρι. Κάνε πέντε επαναλήψεις με το κάθε χέρι.

Οφέλη: Λύνει τις αρθρώσεις των ώμων και τεντώνει τους μυς της πάνω πλάτης. Σφίγγει το στήθος και αναπτύσσει τους θωρακικούς μυς.

Άσκηση 3 = Στάση της καμήλας

Βάλε ένα στρωματάκι γιόγκα ή μια διπλωμένη κουβέρτα στο πάτωμα. Στάσου στα γόνατα με τα χέρια στο πλάι. Φέρε τα δάχτυλα των ποδιών στο πάτωμα, ώστε να ανασηκωθούν οι φτέρνες. Γείρε προσεκτικά προς τα πίσω τοποθετώντας τη δεξιά παλάμη στη δεξιά φτέρνα και την αριστερή παλάμη στην αριστερή φτέρνα. Ωθήσε απαλά τη λεκάνη και την κοιλιά μπροστά και κάμψε το κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη προς τα πίσω, μέχρι εκεί που είναι άνετα για το σώμα σου. Μείνε σε αυτή τη στάση για πέντε αναπνοές και επαναλαβε την μέχρι τρεις φορές.

Αναπνοή: Αναπνέεις κανονικά.

Οφέλη: Τονώνει το στήθος, το στέρνο και το μπροστινό μέρος του λαιμού. Ρυθμίζει τη λειτουργία του θυρεοειδή. Επίσης είναι ευεργετική για το πεπτικό και το αναπαραγωγικό σύστημα. Τεντώνει το στομάχι και τα έντερα, ανακουφίζοντας από τη δυσκοιλιότητα. Η κάμψη προς τα πίσω χαλαρώνει τους σπονδύλους και διεγείρει τα σπονδυλικά νεύρα ανακουφίζοντας τους πόνους της πλάτης, το λουμπάγκο, την κυρτωμένη πλάτη και τους σκυφτούς ώμους.

* Τα άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες της πλάτης, όπως λουμπάγκο, δεν πρέπει να κάνουν αυτή την άσκηση χωρίς καθοδήγηση. Επίσης όσοι πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό.

Άσκηση 4 = Στάση του ψαριού (παραλλαγή για αρχάριους)

Ξαάπλωσε με τα πόδια ενωμένα και τεντωμένα μπροστά και τα χέρια δίπλα στο σώμα. Φέρε τις παλάμες κάτω από τους μηρούς - γλουτούς και, χρησιμοποιώντας για υποστήριξη τα χέρια, σήκωσε την πλάτη από το πάτωμα, γείρε προς τα πίσω και ακούμπησε την κορυφή του κεφαλιού στο πάτωμα. Κλείσε τα μάτια και πάρε βαθιές και αργές ανάσες. Κράτησε τη στάση για όσο νιώθεις άνετα, μέχρι δέκα αναπνοές. Τελειώνοντας χαλάρωσε όλο το σώμα στην ξαπλωτή στάση.

Οφέλη: Τονώνει το στήθος και το λαιμό και είναι ευεργετική για το άσθμα και τη βρογχίτιδα, ενθαρρύνοντας τη βαθιά αναπνοή. Ελευθερώνει το στατικό αίμα της πλάτης, ανακουφίζει τους ώμους και το αυχενικό σύνδρομο. Ρυθμίζει τη λειτουργία του θυρεοειδή και του θύμου αδένα, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Με τη βοήθεια της Όλγας Αλεξίου. Για να μάθετε πώς η γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει στην καθημερινή σας ζωή, γράψτε μας τα ερωτήματά σας στο e-mail [email protected] και θα σας απαντήσουμε μέσα από τη στήλη μας.