Πόσα ξέρεις περί fitness;

05.08.2009
Έχεις μπερδευτεί με όσα ακούς γύρω από τη γυμναστική; Κάνοντας το μικρό τεστ που ακολουθεί θα τσεκάρεις τι γνωρίζεις από τα βασικά και θα βελτιώσεις τις γνώσεις που διαθέτεις ήδη!

Έχεις μπερδευτεί με όσα ακούς γύρω από τη γυμναστική; Κάνοντας το μικρό τεστ που ακολουθεί θα τσεκάρεις τι γνωρίζεις από τα βασικά και θα βελτιώσεις τις γνώσεις που διαθέτεις ήδη!

Ερωτήσεις: σημείωσε την απάντηση (Σωστο/ Λάθος) για κάθε ερώτηση και κατόπιν τσέκαρε τις απαντήσεις:

  1. Ακόμα και με δύο βαράκια μπορώ να γυμναστώ αποτελεσματικά.
  2. Όσο περισσότερη ώρα γυμνάζομαι, τόσο καλύτερα.
  3. Η προθέρμανση είναι απαραίτητη ακόμα κι όταν κάνει ζέστη.
  4. Πριν τις διατάσεις πρέπει να κάνω προθέρμανση.
  5. Πρέπει πάντα να γυμνάζομαι μέχρι οι μύες μου να μην αντέχουν άλλο.
  6. Κάνοντας γυμναστική θα σφίξω τα λίπη μου.
  7. Για μυϊκή τόνωση χρειάζομαι πολλά σετ και πολλές επαναλήψεις.
  8. Πρέπει να γυμνάζω πρώτα τις μεγάλες μυϊκές ομάδες και μετά τις μικρές.
  9. Αν γυμνάζομαι έντονα, θα φουσκώσουν οι μύες μου.
  10. Ο πόνος την επόμενη ημέρα σημαίνει ότι γυμνάστηκα σωστά.
  11. Πρέπει να αλλάζω συχνά πρόγραμμα.
  12. Εάν τρέχω καθημερινά, δεν χρειάζομαι καμία άλλη άσκηση.
  13. Το πλάκα στομάχι φτιάχνεται με τη δίαιτα και όχι τις ασκήσεις.
  14. Η γυμναστική με βάρη αυξάνει το μεταβολισμό όλο το 24ωρο.
  15. Όταν γυμνάζομαι σκληρά καίω πιο πολλά λίπη.
  16. Το περπάτημα βελτιώνει την κυτταρίτιδα περισσότερο από τις τοπικές ασκήσεις.
  17. Οι τοπικές ασκήσεις καίνε λίπη μόνο τοπικά.
  18. Μια ελαφριά αδιαθεσία δεν αποτελεί σοβαρό λόγο για να μη γυμναστώ.
  19. Για να κτίσω γερά οστά οι καλύτερες ασκήσεις είναι το σκοινάκι, τα μηχανήματα δονήσεων και τα βάρη.
  20. Αν σταματήσω τη γυμναστική, οι μύες που έχω αποκτήσει θα γίνουν λίπος.

Απαντήσεις:

1 Σωστό! Τα βαράκια είναι μια αποτελεσματική λύση για γυμναστική στο σπίτι. Σου δίνουν τη δυνατότητα να κάνεις μια μεγάλη ποικιλία ασκήσεων ενδυνάμωσης και να γυμνάζεις όλους τους μυς με πολλές διαφορετικές παραλλαγές και μεθόδους, π.χ. κάνοντας κυκλική προπόνηση.

2 Λάθος! Η πολύωρη γυμναστική, π.χ. 2-3 ώρες ημερησίως, υποβάλλει τον οργανισμό σε μια μορφή συνεχούς στρες, με συνέπεια την εξασθένισή του. Έτσι, αντί να χτιζεις το μυϊκό σου ιστό, τον «γκρεμίζεις» και αντί να χάνεις λίπος, το αυξάνεις.

3 Σωστό! Η προθέρμανση είναι απαραίτητη ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Μέσω αυτής προετοιμάζεσαι προοδευτικά, σωματικά και ψυχολογικά, για να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της κυρίως άσκησης και προστατεύεις το σώμα σου από το στρες της ξαφνικής έντασης.

4 Σωστό! Για να κάνεις διατάσεις με ασφάλεια, πρώτα πρέπει να ζεστάνεις επαρκώς τους μυς. Ειδάλλως, είτε θα τους τραυματίσετε, αν τους τεντώσετε δυνατά ή απότομα, είτε το τέντωμά τους θα είναι μικρότερο από το επιθυμητό, και άρα αναποτελεσματικό.

5 Λάθος! Εάν πιέζεσαι οριακά σε κάθε πρόγραμμα, μπορεί να τραυματιστείς ή να πάθεις υπερκόπωση. Αντίθετα, εάν σταματάς στο σημείο που αισθάνεσαι μια ελαφριά κόπωση (ή εναλλάσσοντας τις ημέρες με δύσκολες ασκήσεις και τις ημέρες με εύκολες) θα δίνεις στο σώμα σου επαρκή χρόνο για να ανακτήσει τις δυνάμεις του και θα πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα.

6 Λάθος! Ο λιπώδης ιστός δεν μπορεί να συσπαστεί, επομένως δεν γίνεται να «σφίξει». Χάνοντας, λίπος με αερόβια άσκηση και σωστή διατροφή, το μέγεθος των λιποκυττάρων θα μειωθεί, ενώ ισχυροποιώντας τους μυς με ασκήσεις αντιστάσεων, θα αποκτήσεις καλύτερο μυϊκό τόνο και θα φαίνεσαι πιο αδύνατη.

7 Λάθος! Τα «πολλά» στις ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι σπατάλη χρόνου. Μπορείς να δεις θεαματική βελτιώση, εφόσον γυμνάζεσαι με αντιστάσεις 2-3 φορές εβδομαδιαίως, κάνοντας συνολικά 8-10 ασκήσεις κι εκτελώντας μόνο 1 σετ των 10-12 επαναλήψεων σε κάθε άσκηση. Κάθε επανάληψη πρέπει να διαρκεί 6-10 δευτερόλεπτα, το κάθε σετ όχι λιγότερο από 1 λεπτό και το πρόγραμμα συνολικά όχι περισσότερο από 30 λεπτά.

8 Σωστό! Στις ασκήσεις για τις μεγάλες μυϊκές ομάδες συμμετέχουν αναγκαστικά και μικρότεροι μύες (π.χ. οι ώμοι και οι δικέφαλοι στις ασκήσεις πλάτης). Εάν γυμζεις πρώτα τις μικρές μυϊκές ομάδες, αυτές θα είναι ήδη κουρασμένες, θα έχουν περιορισμένη ικανότητα συστολής, άρα και απόδοσης, και θα σε εμποδίζουν να εκτελέσεις σωστά τις πιο απαιτητικές ασκήσεις, όπως αυτές για τα πόδια, το στήθος και την πλάτη.

9 Λάθος! Καμιά γυναίκα δεν μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή της μάζα τόσο πολύ όσο οι άντρες. Βεβαίως, εάν γυμνάζεσαι συχνά με βάρη, ίσως να αισθάνεσαι τους μυς σου πιο διογκωμένους, αλλά στην πραγματικότητα απλώς θα είναι πιο σφικτοί, πιο σχηματισμένοι και καλύτερα γραμμωμένοι (όχι ογκώδεις ή πρησμένοι)!

10 Λάθος! Πόνοι, ενοχλήσεις, έντονη κόπωση ή υπερβολικό «πιάσιμο» την επόμενη ημέρα, είναι σημάδια ότι μάλλον το παράκανες στη γυμναστική. Ωστόσο, ένα μικρό, ευχάριστο «πιάσιμο», που δεν διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες δικαιολογείται, όταν την προηγούμενη ημέρα έχεις γυμναστεί λίγο πιο έντονα ή έχεις κάνει κάποιες καινούργιες ασκήσεις.

11 Σωστό! Όταν γυμνάζεσαι για πολύ καιρό με τον ίδιο τρόπο, με τις ίδιες ασκήσεις, στην ίδια ακριβώς ένταση και για τον ίδιο χρόνο, τότε όλα γίνονται μια συνήθεια για το σώμα σου και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να βελτιωθεί.

12 Λάθος! Το τρέξιμο είναι καλή γυμναστική για γερή καρδιά, αυξημένη αντοχή και περισσότερες καύσεις. Όμως, δεν δυναμώνει τον κορμό και τα χέρια, δεν βελτιώνει την ελαστικότητα, ούτε σε βοηθάει να προστατεύσεις τη μέση σου. Γι' αυτό χρειάζεται να κάνεις επιπλέον ασκήσεις ενδυνάμωσης και αρκετές διατάσεις.

13 Σωστό! Οι καλοί κοιλιακοί φτιάχνονται πρωτίστως στην κουζίνα και δευτερευόντως στο γυμναστήριο. Δυστυχώς, οι τοπικές ασκήσεις δεν μπορούν να μειώσουν από μόνες τους αρκετά το μέγεθος της κοιλιάς, ούτε να αναδείξουν μυς που «σκεπάζονται» από στρώματα λίπους. Όμως, εάν προσέχεις συστηματικά τη διατροφή σου και δεν παραμελείς τη γυμναστική, θα χάσεις αρκετό λίπος και θα αποκτήσετε στομάχι επίπεδο και με κοιλιακούς - φέτες!

14 Σωστό! Καθώς θα αποκτάς πιο πολλούς μυς κάνοντας βάρη, θα καις πολλές θερμίδες όλο το 24ωρο (για να τους διατηρήσεις), τόσο κατά τη διάρκεια των σωματικών δραστηριοτήτων, όσο και κατά τη διάρκεια της ηρεμίας, δηλαδή ακόμα κι όταν κάθεσαι, ξεκουράζεσαι ή κοιμάσαι.

15 Λάθος! Όταν γυμνάζεσαι έντονα, καις περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό, αλλά λίγες από αυτές προέρχονται από τα λίπη. Ένας χαλαρότερος ρυθμός, που επιτρέπει να απολαμβάνεις την άσκησή και διευκολύνει να την παρατείνεις χρονικά, προκαλεί τελικά μεγαλύτερη καύση λίπους.

16 Σωστό! Το συχνό περπάτημα (3-4 χιλιόμετρα με γρήγορο ρυθμό σχεδόν καθημερινά), βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση των ιστών σε όλο το σώμα, άρα και στην περιοχή που υπάρχει κυτταρίτιδα, και με αυτόν το μηχανισμό επιταχύνει το μεταβολισμό του λίπους και βοηθάει στον περιορισμό των οιδημάτων.

17 Λάθος! Ακόμα κι όταν κάνεις εστιασμένες ασκήσεις, η καύση λίπους για ενέργεια γίνεται συνολικά σε όλο το σώμα και όχι μόνο τοπικά. Εντούτοις, οι επαναλαμβανόμενες μυϊκές συστολές αυξάνουν περισσότερο τη ροή αίματος στη σωματική περιοχή που γυμνάζεις και αυτό μπορεί να ευνοήσει την απώλεια πόντων.

18 Λάθος! Η αδιαθεσία είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Εάν, λοιπόν, κάνεις γυμναστική, θα καταπονήσεις επιπλέον τον οργανισμό σου και ίσως καθυστερήσεις την ανάρρωσή σου. Υπάρχει, επίσης, μεγαλύτερη πιθανότητα να τραυματιστείς, γιατί δεν θα μπορείς να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένη στις ασκήσεις.

19 Σωστό! Οι συγκεκριμένες ασκήσεις μειώνουν τις απώλειες ασβεστίου από τα οστά, τα οποία αναγκάζονται να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε μεταλλικά άλατα, να γίνουν δηλαδή πιο συμπαγή και πιο ανθεκτικά. Αν τις κάνεις από νωρίς στη ζωή σου, θα αποφύγεις πολλά προβλήματα αργότερα.

20 Λάθος! Όπως τα πορτοκάλια δεν μπορούν να γίνουν μήλα, έτσι και τα μυϊκά κύτταρα δεν γίνεται να μετατραπούν σε λιποκύτταρα, ούτε βέβαια το αντίστροφο. Εάν σταματήσεις να γυμνάζεσαι, αλλά προσέχεις τη διατροφή σου, θα χάσεις απλώς μια ποσότητα μυών. Εάν, όμως, τρως ανεξέλεγκτα και δεν καις τις θερμίδες που παίρνεις, το πλεόνασμά τους θα αποθηκευτεί ως λίπος, αυξάνοντας, έτσι, το μέγεθος των λιποκυττάρων.

Αποτελέσματα: άθροισε τις επιτυχημένες απαντήσεις που έδωσες

Λιγότερες από 10: ΑΡΧΑΡΙΑ
Έχεις πολύ δρόμο να διανύσεις και πολλά ακόμα να μάθεις. Μπορεί να έπεσες κάτω από τη βάση, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα βελτιωθείς γρήγορα διαβάζοντας μας.

Από 10 μέχρι 15: ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΗ
Έχεις αρκετές ελλείψεις, αλλά και πολλά περιθώρια βελτίωσης. Μη σταματήσεις εδώ· προχώρησε παραπέρα και μάθε ακόμα περισσότερα.

Από 16 μέχρι 19: ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ
Έχεις πολλές ιδέες και σε ενδιαφέρει η καλή υγεία τόσο του σώματος όσο και του πνεύματός σου. Η γυμναστική που κάνεις δεν είναι επιφανειακή αλλά δυεισδύεις σε βάθος.

20: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
Δεν βρίσκουμε κανέναν άλλο χαρακτηρισμό που να μπορεί να περιγράψει καλύτερα τις γνώσεις σου. Άριστη σε όλα. Είσαι πραγματική γνώστρια του fitness. Μπράβο σoυ!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ