Μια μελέτη στο Frontiers in Physiology διαπίστωσε ότι οι τακτικοί αθλητές του CrossFit που δεν απείχαν από την προπόνηση ούτε μια μέρα, μετά από κάθε μία ή δύο προπονήσεις παρατήρησαν ότι μειώνονταν τα επίπεδα των κυτοκινών τους. Αυτές είναι πρωτεΐνες που καταπολεμούν τις φλεγμονές και, αν μειωθούν, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Αλλά η μελέτη δεν σταματά στο CrossFit. Αν αποφεύγεις να ξεκουράζεσαι στη καθημερινή σου δραστηριότητα γυμναστικής, έχει αποδειχθεί ότι κάνεις κακό στις περισσότερες μορφές άσκησης.
Διάβασε τον παρακάτω οδηγό για τις ημέρες ξεκούρασης και μεγιστοποίησε τα οφέλη της γυμναστικής ανεξάρτητα από ποιο είδος ακολουθείς. Πώς να καταλάβεις πότε πρέπει να παίρνεις μια μέρα off;
1. Θυμήσου, η ξεκούραση είναι σχετική
Σύμφωνα με τον εκπαιδευτή του CrossFit Andrew Stemler, το πόση ξεκούραση απαιτείται, εξαρτάται εν μέρει από το βασικό σου πρόγραμμα γυμναστικής και τα επίπεδα δραστηριότητας.
«Εστίασε περισσότερο στoν περιορισμό του άγχους και της πίεσης τις ημέρες ανάπαυσης», όπως συνιστά.
2. Η άσκηση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει ακόμα και την ημέρα ξεκούρασης
Μια μέρα ανάπαυσης δεν σημαίνει ότι πρέπει να καθίσεις στον καναπέ χωρίς να κάνεις τίποτα. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να σημαίνει ακριβώς το αντίθετο, λέει ο personal trainer Dan Chapman: «Εάν ασκηθείς, τότε μην χρησιμοποιείς τους μυς που εξακολουθούν να πονάνε».
Γιατί δεν δοκιμάζεις την αερόβια άσκηση LISS (σταθερή κατάσταση χαμηλής έντασης); Ο Chapman λέει ότι με αυτή τη γυμναστική θα επιταχύνεις την αποκατάσταση των μυών, αυξάνοντας τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα και στα μέρη που χρειάζεται να επανέλθουν.
Μήπως δεν έχεις ακούσει ποτέ για την LISS; Με απλά λόγια, είναι κάθε αερόβια δραστηριότητα που πραγματοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, από περίπου 30 έως 60 λεπτά. Για παράδειγμα μερικές από τις παρακάτω δραστηριότητες:
- Περπάτημα
- Τζόγκινγκ
- Κολύμπι
- Cross training
- Κωπηλασία
- Ποδηλασία
3. Ενσωμάτωσε την ξεκούραση στη γυμναστική σου
«Στη γιόγκα, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα πυροδοτείται, τείνοντας να εξισορροπήσει τη αντίδραση του συμπαθητικού η οποία προκαλείται από τη συστολή των μυών», λέει ο Andrew McGonnigle της Triyoga.
Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της γιόγκα, σε αντίθεση με τις μορφές καρδιαγγειακής δραστηριότητας, ο καρδιακός σου ρυθμός δεν θα αυξηθεί πολύ. Με την πρακτική savasana στο τέλος της πρακτικής, θα υιοθετήσεις μια κανονική περίοδο ανάπαυσης.
Κάτι το οποίο σημαίνει, σύμφωνα με τον McGonnigle, ότι η ήπιας μορφής καθημερινή γιόγκα μπορεί να σε κάνει να πάρεις τα πάνω σου.