Τώρα μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την κυτταρίτιδα και να αποχαιρετίσετε την... όψη φλοοιού πορτοκαλιού για πάντα με θεραπείες που υπόσχονται πολλά!
Οι εναλλακτικές θεραπείες
Οι εναλλακτικές θεραπείες, συνδυασμένες μεταξύ τους με διάφορους τρόπους, προτείνουν μια ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Βασισμένη σε ένα υγιεινότερο τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει επίσης τη διατροφή, την άσκηση και …την ψυχική γαλήνη.
Αρωματοθεραπεία. Το μασάζ με αιθέρια έλαια όπως το μαύρο πιπέρι, ο κέδρος και το γκρέιπφρουτ βοηθά την αποβολή των τοξινών, ενώ το φασκόμηλο και το δενδρολίβανο «θερμαίνουν» το δέρμα, τονώνοντας την κυκλοφορία.
- Με 10 γραμ. αιθέριο έλαιο λεβάντας και 100 ml αμυγδαλέλαιο ή σησαμέλαιο μπορείτε να φτιάξετε ένα λάδι για μασάζ, καλό για την κυτταρίτιδα αλλά και για τις μυαλγίες και τους ρευματικούς πόνους.
- Ένας άλλος καλός συνδυασμός είναι το γεράνι με δενδρολίβανο ή γκρέιπφρουτ ή κυπαρίσσι. Τα χρησιμοποιείτε είτε για μασάζ διαλυμένα σε αμυγδαλέλαιο είτε τα ρίχνετε στο νερό της μπανιέρας και τρίβετε καλά το σώμα με σφουγγάρι από λίφι.
Βότανα. Τα ροφήματα με βότανα αντί για τσάι ή καφέ βοηθούν στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.
- Το έγχυμα της πικραλίδας βοηθά στην αποτοξίνωση του συκωτιού. Άλλα τονωτικά του συκωτιού είναι τα ροφήματα από μάραθο, γαϊδουράγκαθο και τζίντζερ.
- Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα ειδικό «τσάι» από ένα συνδυασμό βοτάνων. Αναμείξτε 15 γραμ. αγριοκαρδαμούδα, 10 γραμ. αμαμηλίδα, 15 γραμ. φασκόμηλο, 30 γραμ. καλέντουλα και 30 γραμ. αρτεμισία. Φτιάχνετε ρόφημα με 5 γραμ. από το μείγμα σε 100 γραμ. βραστό νερό. Πίνετε δυο φλιτζάνια την ημέρα.
- Οι φρέσκοι χυμοί από κοντυλόχορτο, σημύδα, τσουκνίδα, μαϊντανό, χιλιόφυλλο και πικραλίδα βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Παίρνετε δύο κουταλιές φυτικό χυμό διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό τρεις φορές την ημέρα. Μπορείτε επίσης να τα πάρετε με τη μορφή εγχυμάτων ή διαλυμένων βαμμάτων.
- Για να βοηθήσετε στην αποβολή του περιττού λίπους και των τοξινών, τονώστε την κυκλοφορία του αίματος με ζεστές κομπρέσες από κισσό δύο με τρεις φορές την ημέρα. Φτιάξτε την κομπρέσα βρέχοντας ένα βαμβακερό πανί σε ένα έγχυμα από φρέσκα φύλλα κισσού που έβρασαν επί 15 λεπτά σε νερό.
- Τέλος, για να αναφερθούμε και στα «βότανα» της θάλασσας. τα εκχυλίσματα από φύκια και πλαγκτόν διεγείρουν το κυκλοφορικό και το λεμφικό σύστημα ώστε να αποβάλλουν το παγιδευμένο υγρό και το λίπος επιδρώντας στα ένζυμα που διασπούν τα λιποκύτταρα.
Ρεφλεξολογία. Δυναμώστε τη ροή της ενέργειας σε όλο το σώμα σας κάνοντας τακτικά θεραπευτικές συνεδρίες ρεφλεξολογίας. Η ρεφλεξολογία διεγείρει την διοχέτευση των συσσωρευμένων τοξινών στην κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, απ’ όπου στη συνέχεια αποβάλλονται από το σώμα. Ακόμα, κάντε κάθε βράδυ μασάζ στις πατούσες με βαθιές και αργές πιέσεις στην περιοχή ανάμεσα στο μετατάρσιο και στη φτέρνα. Στη ρεφλεξολογία αυτό βοηθά τον καθαρισμό των νεφρών και των εντέρων.
Συμπληρώματα διατροφής Η τακτική λήψη του φυκιού kelp σε συνδυασμό με μηλόξιδο βοηθά την απώλεια λίπους. Το χρώμιο επίσης ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος ώστε να μη μετατρέπεται σε λίπος. Το Gotu Kola (Centella asiatica) θεωρείται ότι ενισχύει τον συνδετικό ιστό του δέρματος. Το απόσταγμα από σταφυλοκούκουτσα (grape seed extract) που περιέχεται και σε πολλές κρέμες κατά της κυτταρίτιδας διευκολύνει τη μικροκυκλοφορία του αίματος. Μπορείτε επίσης να ωφεληθείτε από την αντιοξειδωτική του δράση παίρνοντάς το σαν συμπλήρωμα διατροφής σε ταμπλέτες. Άλλο ένα ισχυρό αποτοξινωτικό βότανο που μπορείτε να παίρνετε σε ταμπλέτες είναι το γαϊδουράγκαθο (milk thistle ή Silybum marianum).
Οι «επαγγελματικές» θεραπείες
Αφεθείτε στα χέρια των ειδικών (επιλέξτε προσεκτικά σε ποιους θα απευθυνθείτε) και αντιμετωπίστε το πρόβλημα με μια σωστή θεραπεία που συνδυάζει την αισθητική με την ιατρική.
Λεμφικό μασάζ
Επινόηση του Δανού γιατρού Εμίλ Μπόντερ, το λεμφικό μασάζ ενεργοποιεί την κυκλοφορία της λέμφου, του υγρού που κυκλοφορεί μέσα στο σώμα παράλληλα με το αίμα. Κατά κάποιο τρόπο «ξεπλένει» τον οργανισμό από διάφορες βλαβερές ουσίες και τοξίνες, εξασφαλίζοντας την υγεία των κυττάρων. Το λεμφικό μασάζ αποτελείται από απαλές κινήσεις και πιέσεις που έχουν σκοπό να αποκαταστήσουν και να τονώσουν αυτή τη ροή. Οι κινήσεις είναι αρχικά κυκλικές και μετά ασκούν ένα είδος εκκένωσης, για να βοηθήσουν στην αποστράγγιση των υγρών. Με αυτό τον τρόπο καταπολεμούνται τα οιδήματα κάθε είδους. Συμπεριλαμβάνονται τα οιδήματα του νευρικού συστήματος που προκαλούν ημικρανίες, νευραλγίες, παραλύσεις, οι ασθένειες ρευματικού τύπου, οι φλεγμονές των αναπνευστικών οδών και πολλά άλλα. Πέρα όμως από την ιατρική χρήση του, το λεμφικό μασάζ έχει και μια πληθώρα αισθητικών εφαρμογών, ανάμεσα στις οποίες είναι και η καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Πραγματικά είναι το μασάζ που συστήνεται κατ’ εξοχήν γι’ αυτή την περίπτωση γιατί, τονώνοντας τη λεμφική κυκλοφορία, διευκολύνει την απομάκρυνση των τοξινών που συνοδεύουν τη δημιουργία της κυτταρίτιδας. Πολλές φορές μάλιστα εφαρμόζεται παράλληλα με άλλες μεθόδους αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας όπως η μεσοθεραπεία ή ο βελονισμός.
Μεσοθεραπεία
Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία από τον γιατρό Μισέλ Πιστόρ το 1952. Στην ουσία πρόκειται για την εισαγωγή με μικροενέσεις διαφόρων ουσιών που βελτιώνουν την κυκλοφορία και διαλύουν το λίπος στις περιοχές του σώματος που εμφανίζουν κυτταρίτιδα. Οι βελόνες αυτές είναι λεπτές σαν τρίχες και πρακτικά δεν προκαλούν πόνο ενώ οι ενέσιμες ουσίες περιλαμβάνουν φυτικά σκευάσματα (εκχυλίσματα βοτάνων). Αυτά έχουν σκοπό να εντείνουν τη λιπόλυση και να διευκολύνουν την απελευθέρωση των λιποκυττάρων, σε συνδυασμό με φαρμακευτικές ουσίες με λιπολυτικές, αγγειοσυσταλτικές και συσφιγκτικές ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ομοιοπαθητικά σκευάσματα. Συχνά η μεσοθεραπεία συνδυάζεται με λεμφικό μασάζ. Ανάλογα με την περίπτωση απαιτούνται 10- 15 συνεδρίες (ημίωρης διάρκειας) κάθε 7 – 15 ημέρες και θεραπείες συντήρησης του αποτελέσματος κάθε τρίμηνο, εξάμηνο ή χρόνο. Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται μετά την τέταρτη συνεδρία. Η μεσοθεραπεία θεωρείται μια από τις καλύτερες μεθόδους της αισθητικής ιατρικής όχι μόνο για την κυτταρίτιδα αλλά και για άλλα προβλήματα όπως η χαλάρωση, η γήρανση, η τριχόπτωση και η αλωπεκία. Είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση αν δεν θέλετε να κάνετε λιποαναρρόφηση.
Βελονισμός
Ο βελονισμός βοηθά να τραφούν οι συνδετικοί ιστοί από μέσα, αντιμετωπίζοντας έτσι την κυτταρίτιδα στην πηγή της, σε αντίθεση με τις επεμβάσεις στην επιφάνεια του δέρματος. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική η κυτταρίτιδα είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με την υπερβολική συσσώρευση υγρασίας και βλέννας μέσα στο σώμα. Στη ρίζα του προβλήματος βρίσκεται n ανεπάρκεια της ενέργειας που οι Κινέζοι αποκαλούν «τσι», η οποία προκαλεί την υπολειτουργία της πέψης. Η θεραπεία με βελονισμό απαιτεί συνήθως δύο με τρεις μήνες, με συχνότητα που ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση, από μία έως τρεις φορές την εβδομάδα. Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου μία ώρα και είναι ανώδυνη ενώ δεν έχει παρενέργειες ή κίνδυνο παραμόρφωσης του δέρματος. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται ορατά στις 5-6 εβδομάδες. Εξαρτώνται δε, και από την συνέπεια με την οποία η ενδιαφερόμενη θα ακολουθήσει τη θεραπεία συνδυάζοντάς την με δίαιτα, σωματική άσκηση, αποτοξίνωση, μασάζ και συμπληρώματα διατροφής. Από σωματική άσκηση προτιμήστε μια ήπια μορφή και αποφύγετε τη γυμναστική τύπου αερόμπικς και τα βάρη. Η γιόγκα για παράδειγμα είναι μια καλή επιλογή, καθώς εξισορροπεί το νευρικό, το ορμονικό και το πεπτικό σύστημα.
Υποδερμική θεραπεία
Είναι μια μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για τη λιποαναρρόφηση, αλλά και πριν ή μετά από αυτή. Πρόκειται για τοπική αναρρόφηση του δέρματος και του υποδόριου στις προβληματικές περιοχές με ένα ειδικό μηχάνημα. Η υποπίεση που δημιουργείται βελτιώνει την κυκλοφορία και αυξάνει τη λεμφική δραστηριότητα. Με αυτό τον τρόπο το λίπος οξυγονώνεται, οι τοξίνες και τα περιττά υγρά απομακρύνονται μέσω του αίματος και της λέμφου και αποβάλλονται από τον οργανισμό με αποτέλεσμα τη βελτίωση του τόνου της επιδερμίδας και τη μείωση της κυτταρίτιδας. Η υγιεινή διατροφή και η ελαφριά άσκηση αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου που είναι κατάλληλη για την καταπολέμηση του τοπικού πάχους σε γυναίκες και άντρες.
Οζονοθεραπεία
Το όζον (Ο3) είναι μια αλλοτροπική μορφή του οξυγόνου. Ανακαλύφθηκε το 1826 από τον Γερμανό Φρίντριχ Σονμπάιν και χρησιμοποιείται στην ιατρική από το 1870. Παρόλο που το γνωρίζουμε περισσότερο σαν παράγοντα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το όζον στην ιατρική αδρανοποιεί τα βακτηρίδια, τους ιούς και τους μύκητες, βελτιώνει την κυκλοφορία, οξυγονώνει τους ιστούς, τονώνει τον μεταβολισμό. Επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την αντίσταση στις μολύνσεις, βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων, ελαττώνει την κούραση και την κατάθλιψη. Σχετικά με την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία και παρέχει οξυγόνο στους ιστούς. Οι τρόποι που χρησιμοποιείται ποικίλλουν: από τοπικές ενέσεις στα σημεία της κυτταρίτιδας μέχρι λουτρά ή σάουνες με νερό εμπλουτισμένο με όζον.
Από τη Βασιλική Τζουράκη