Υγιεινές συνταγές με κρέας

12.12.2005
'Ολοι μας γνωρίζουμε ότι η επιστήμη αναγνωρίζει τη διατροφική αξία του κρέατος, αλλά είναι αποδεδειγμένο ότι η υπερβολική κατανάλωσή του μόνο κακά μάς φέρνει. Δυστυχώς σήμερα οι Ελληνες υπερκαταναλώνουν κρέας πάνω από 30 kgr ετησίως κατά άτομο.
Συνταγές
Χοιρινό στο τηγάνι (τηγανιά)
Παίρνουμε μισό κιλό ψαχνό χοιρινό μαλακό, το ψιλικόβουμε σε μπουκιές, το πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο σε ένα μπολ και το ραντίζουμε με λίγο ξύδι.
Το αφήνουμε 15-20 λεπτά και στη συνέχεια βάζουμε ένα ποτήρι ελαιόλαδο στο τηγάνι να κάψει, ρίχνουμε το κρέας με όσα υγρά έχει και το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να ψήνεται.
'Οταν πιει όλο το ζουμί του και μείνει μόνο με το λάδι, του ρίχνουμε ένα κρασοπότηρο κρασί.
Το αφήνουμε να ροδίσει ανακατεύοντάς το, του ρίχνουμε λίγη ρίγανη, σβήνουμε τη φωτιά και το σερβίρουμε ζεστό.

Κοτόπουλο ριγανάτο
Κόβουμε ένα κοτόπουλο στα τέσσερα ή στα οκτώ και το ρίχνουμε σε ένα ταψί ή σε μια ρηχή κατσαρόλα-ταψί. Στόχος μας είναι να το ψήσουμε λίγο πριν το βάλουμε στον φούρνο για να κερδίσουμε χρόνο και να κάνουμε οικονομία ρεύματος, γι αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μια απλή κατσαρόλα και μετά να το βάλουμε σε σκεύος κατάλληλο για τον φούρνο.
Μέσα σ’ αυτό κόβουμε ένα μεγάλο κρεμμύδι, 2-3 σκελίδες σκόρδο, μια πιπεριά φρέσκια, μια μικρή ντομάτα, 2-3 μικρά καρότα, ένα κρασοπότηρο κρασί, ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και αρκετή ρίγανη.
Ντομάτα, σκόρδο και καρότο μπορούμε και να μη βάλουμε. Ανακατεύουμε καλά και το περνάμε απ το μάτι της κουζίνας για να πάρει την πρώτη βράση.
Αν χρειαστεί, του ρίχνουμε λίγο νερό, τα υγρά να είναι στο 1/3 του ύψους των υλικών. Ακολούθως, το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου μία ώρα ώσπου να ροδοκοκκινίσει.
Σερβίρεται με ρύζι ή πατάτες φούρνου / τηγανητές.