Δίαιτα RADOX για αποτοξίνωση μετά τις γιορτές

05.01.2011
Προστατεύσου από την υπεροξείδωση, δραστηριοποιήσε με ασφάλεια τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης, απόβαλε από τον οργανισμό σου τα συσσωρευμένα τοξικά δηλητήρια, βάλε γερά εσωτερικά θεμέλια για να αποκτήσεις σώμα πιο υγιές, πιο αδύνατο και χωρίς τα περιττά κιλά των γιορτών.

Προστατεύσου από την υπεροξείδωση, δραστηριοποιήσε με ασφάλεια τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης, απόβαλε από τον οργανισμό σου τα συσσωρευμένα τοξικά δηλητήρια, βάλε γερά εσωτερικά θεμέλια για να αποκτήσεις σώμα πιο υγιές, πιο αδύνατο και χωρίς τα περιττά κιλά των γιορτών.

Τα 3Α της υγείας!

Αντιοξείδωση, Αποτοξίνωση & Αδυνάτισμα μαζί

Καθαρίζει τον οργανισμό από ελεύθερες ρίζες & τοξικές ουσίες

Ενισχύει την αντιοξείδωση

Διευκολύνει το μεταβολισμό του λίπους

Κάνε κάτι τώρα! Κάνε RADOX!
Πρέπει να κάνετε κάτι εγκαίρως, πριν η τοξική επιβάρυνση επεκταθεί, γίνει χρόνια κατάσταση και, ίσως, μη αναστρέψιμη. Αυτό όμως επιβάλλεται να είναι ήπιο, αποτελεσματικό και ασφαλές. Η δίαιτα RADOX σάς προσφέρει την ολοκληρωμένη συνολική λύση!

RADOX... η διάδοχος της ΟRAC
Πρόκειται για την τελευταία, σαφώς πιο εξελιγμένη, εκδοχή των αντιοξειδωτικών προγραμμάτων διατροφής τύπου ORAC. Ωστόσο, η δίαιτα RADOX (από τις συντομογραφίες Rad: ρίζα και Ox: οξυγόνο) δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην ενίσχυση της αντιοξείδωσης, αλλά υποστηρίζει το σύνολο των εμπλεκόμενων, άμεσα ή έμμεσα, με την αποτοξίκωση μηχανισμών, διεργασιών και παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων ενζύμων (π.χ. τρανσφεράσες), οργάνων (π.χ. ήπαρ), συστημάτων (π.χ. λεμφικό) και προστατευτικών βιοχημικών τροποποιήσεων (π.χ. μεθυλίωση).

Σούπερ αποτέλεσμα με 2 τρόπους!
Όλα τα παραπάνω η δίαιτα RADOX τα επιτυγχάνει με δύο κυρίως τρόπους:

1. Με τον περιορισμό των προσλαμβανόμενων μέσω των τροφίμων τοξικών

2. Με την εξασφάλιση επάρκειας στα διατροφικά στοιχεία που, αποδεδειγμένα, συσχετίζονται με την αδρανοποίηση και την αποβολή των αποθηκευμένων στο σώμα τοξικών, όπου αυτό είναι βιολογικώς δυνατόν.

Η ήπια αλλά σταθερή διαφορά μεταξύ αποβολής και πρόσληψης υπέρ της αποβολής ελαττώνει προοδευτικά το τοξικό φορτίο του οργανισμού, συνεπακόλουθα ελαχιστοποιεί τους ενδεχόμενους κινδύνους και βελτιστοποιεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Όχι στη "γρήγορη αποτοξίνωση"! Είναι επικίνδυνη
Οι περισσότερες τοξικές ουσίες αποθηκεύονται στο σωματικό λίπος και, υπό κανονικές συνθήκες, απελευθερώνονται και αποβάλλονται με βραδύ, αλλά σταθερό ρυθμό. Όταν όμως τρεφόμαστε αποκλειστικά με χυμούς ή φρούτα για αρκετές μέρες, εξαναγκάζουμε τα λιποκύτταρά μας να απελευθερώσουν γρήγορα μια πιο αυξημένη ποσότητά τους, κατά πολύ μεγαλύτερη από όση δύναται να διαχειριστεί με ασφάλεια ο οργανισμός. Τα απελευθερωμένα τοξικά περνούν στην κυκλοφορία του αίματος, το οποίο γίνεται πραγματικό δηλητήριο, και μεταφέρονται σε διάφορα όργανα (ήπαρ, νεφροί, δέρμα, αρθρώσεις, εγκέφαλος κ.ά.), στα οποία αθροίζονται, τους προκαλούν φλεγμονές και, με την πάροδο του χρόνου, φθορές.

Παράλληλα, επειδή η πλειονότητα των τοξικών είναι ξένα προς το σώμα («ξενοβιοτικά»), άρα εν δυνάμει απειλητικοί εχθροί, το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει παράγοντας πολλές ελεύθερες ρίζες. Εξαιτίας όμως της μειωμένης πρόσληψης αντιοξειδωτικών από την τροφή, οι ενδογενείς αντιοξειδωτικοί μηχανισμοί στερούνται των φυσικών τους συμμάχων, καταπονούνται υπερβολικά και δεν λειτουργούν αποδοτικά. Έτσι, οι ελεύθερες ρίζες δεν καταστρέφονται εγκαίρως, πλεονάζουν και συσσωρεύονται, οπότε διαταράσσεται η οξειδωτική ισορροπία. Παρεπόμενα δημιουργείται οξειδωτικό στρες, αυξάνεται κατακόρυφα το συνολικό τοξικό φορτίο, άρα και ο κίνδυνος εκτεταμένων κυτταρικών βλαβών.

Κοντολογίς: Η "αποτοξίνωση" που γίνεται με διατροφικά λανθασμένο τρόπο όχι μόνο δεν βοηθάει στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων τοξικών, αλλά, αντίθετα, τα απασφαλίζει, τα ενεργοποιεί και τα απελευθερώνει μέσα στον οργανισμό, με απρόβλεπτες συνέπειες!

Και το βάρος που χάνω; Θα το ξαναπάρεις, πιθανότατα με... τόκο, μέσα σε λίγες μέρες αφότου επανέλθεις στο συνήθη τρόπο διατροφής σου. Επειδή όμως το σώμα σου θα είναι πλημμυρισμένο από τοξικά και συγχρόνως θα έχει μειωθεί η ταχύτητα του μεταβολισμού σου λόγω απώλειας μυϊκού ιστού, σχεδόν το σύνολο των κιλών αυτών θα είναι λίπος!

Πώς θα καταλάβω ότι το σώμα μου έχει τοξίνες;

* Εάν διατρέφεσαι ακατάστατα, τα περισσότερα γεύματά δεν είναι καλής ποιότητας, τρως πολύ συχνά ζωικά λιπαρά, πρόχειρα φαγητά και επεξεργασμένα τρόφιμα

* Καταναλώνεις υπερβολική καφεΐνη ή/και αλκοόλ και επιπλέον καπνίζεις.

* Είσαι αγχώδης προσωπικότητα

* Ζεις σε πολύ μολυσμένο περιβάλλον

* Εκτίθεσαι για μεγάλα διαστήματα σε ακτινοβολίες (ήλιος, υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο κ.ά.)

* Έχεις αυξημένο λίπος στην κοιλιά

* Υποφέρεις από αναιτιολόγητους πονοκεφάλους

* Αισθάνεσαι το δέρμα σου ξηρό και να τραβάει

* Νιώθεις χωρίς διάθεση, κουρασμένη άνευ λόγου ή δεν κοιμάσαι καλά τελευταία

* Τότε υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να έχεις συσσωρεύσει στο σώμα σου πολλές τοξικές ουσίες.

Η ταυτότητα του διαιτολογίου
Είδος:
Εξειδικευμένο διατροφικό πρόγραμμα βασισμένο σε φυτικά τρόφιμα. Μειώνει την πρόσληψη τοξικών ουσιών διαμέσου της τροφής, ενώ, συγχρόνως, υποστηρίζει και ενισχύει τις φυσιολογικές αντιοξειδωτικές και αντιτοξικές διεργασίες.

Θρεπτικές επισημάνσεις: Ιδιαίτερα περιεκτικό σε θειούχα αμινοξέα, βιταμίνες (ιδίως της ομάδας Β), ανόργανα συστατικά με αυξημένη ικανότητα χίλισης (προστασία από ορισμένα βαρέα μέταλλα), αντιοξειδωτικά, φυτοθρεπτικά και φυτικές ίνες.

Διάρκεια εφαρμογής: 2-4 εβδομάδες.

Υπέρ: Κατάλληλο για γυναίκες και άντρες. Δεν είναι μονομερές ή στερητικό. Περιέχει ποικιλία τροφίμων! Δεν αποκλείει τα ζωικά προϊόντα, τα ελαττώνει όμως.

Κατά: Σχετικά υψηλό κόστος, εάν χρησιμοποιείς κυρίως βιολογικά τρόφιμα. Ξεχνάς επεξεργασμένα και πρόχειρα φαγητά και delivery. Απαγορεύεται το αλκοόλ, πρέπει να περιοριστεί η καφεΐνη και, ει δυνατόν, το κάπνισμα. Απαιτεί αυτοέλεγχο. Τα πολλά φυτικά τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές και επίσης να μειώσουν τη βιοδιαθεσιμότητα κάποιων μετάλλων, όπως ασβεστίου και σιδήρου.

Δεν θα το κάνω γιατί: Δεν μου το επιτρέπει ο γιατρός μου. Δεν έχω ανάγκη από αποτοξίνωση. Είμαι πολύ πιεσμένη ψυχολογικά.

Θα το κάνω γιατί: Με παρότρυνε ο γιατρός μου. Λειτουργεί ως κίνητρο για να κάνω μακροπρόθεσμες, μόνιμες αλλαγές στη διατροφή μου. Αναζητώ μια διατροφική βοήθεια για να περιορίσω ή επιτέλους!- να κόψω το κάπνισμα. Σκέφτομαι να κάνω δίαιτα αδυνατίσματος και θέλω να προετοιμάσω σωστά το σώμα μου.

Τι πρέπει να προσέξω ιδιαίτερα;
Η προσπάθεια του οργανισμού να ελαττώσει το τοξικό φορτίο του ενδέχεται να εκδηλωθεί με διάφορα λειτουργικά συμπτώματα, όπως κόπωση, υπνηλία, αδυναμία συγκέντρωσης, ζαλάδες, διάρροιες, ρινική καταρροή, πυρετό, κεφαλαλγίες, εξανθήματα, εφίδρωση, συχνότερη διούρηση κ.ά. Επειδή όμως μπορεί να υποκρύπτουν κάποια ασθένεια, αν επιμένουν πέραν των 3-4 ημερών, να συμβουλευτείς το γιατρό σου.

Προσοχή! Μην ξεκινάς καμία προσπάθεια διατροφικής αποτοξίνωσης όταν είσαι "αδιάθετη" ή αναμένεις να "αδιαθετήσετε" συντόμως.

Θα χάσω κιλά;
Το αδυνάτισμα δεν αποτελεί αυτοσκοπό του προγράμματος! Παρ’ όλα αυτά, η σταδιακή μείωση των τοξικών ουσιών διευκολύνει το μεταβολισμό του λίπους και περιο- ρίζει την τάση δέσμευσής του στα λιποκύτταρα. Επομένως, μπορείς να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία και να χάσεις κάποια κιλά, π.χ. φροντίζοντας οι μερίδες σου να είναι 10-15% μικρότερες από τη συνήθη ποσότητα που τρως. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το αδυνάτισμα, το σημαντικότερο πλεονέκτημα της δίαιτας RADOX είναι ότι καθιστά το σώμα σας πιο δεκτικό στη μετέπειτα απώλεια βάρους, δηλαδή το προετοιμάζει ώστε να ανταποκριθεί πολύ καλύτερα σε οποιαδήποτε προσπάθεια αδυνατίσματος επιχειρήσεις κατόπιν.

Προσοχή! Η μέγιστη εβδομαδιαία απώλεια κιλών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1,5% του σωματικού σου βάρους.

Τι άλλο θα με βοηθήσει;
Προσπάθησε να μειώσεις την έκθεσή σου στους τοξικούς παράγοντες, κυρίως δε στο μολυσμένο αέρα, τις ακτινοβολίες και το κάπνισμα -κάθε τσιγάρο "προσθέτει" στον οργανισμό πάνω από 4.000 τοξικά δηλητήρια! Βοηθούν επίσης η κατανάλωση φιλτραρισμένου νερού, η επιλογή βιολογικών τροφίμων, ο τακτικότερος καθαρισμός του δέρματος (π.χ. συχνότερα ζεστά ντους), ο έλεγχος του άγχους με αναπνευστικές ασκήσεις, η χαλάρωση γενικά, η ήπια άσκηση και οι επαρκείς ώρες ύπνου.

Εβδομαδιαίο διαιτολόγιο

Όλα σε ένα: αντιοξείδωση, αποτοξίνωση και αδυνάτισμα μαζί...

Δευτέρα

Πρωινό: Νιφάδες βρώμης χυλωμένες με φυτικό «γάλα» (π.χ. αμυγδάλου) ή κατσικίσιο. Προσθέστε σταφίδες, ξερό δαμάσκηνο, τριμμένα αμύγδαλα.

Πρόγευμα: Σταφύλι.

Γεύμα: Μεσογειακή σαλάτα (βρασμένα φασόλια στραγγισμένα, ντομάτα, ανάλατες μαύρες ελιές, αγγούρι, χυμός λεμόνι).

Σνακ: Μπανάνα με κανέλα.

Δείπνο: Ανάμικτη σαλάτα (διάφορα ωμά λαχανικά, λίγα φασόλια από το μεσημέρι, κομματιασμένο κρίθινο παξιμάδι, βραστό ασπράδι αβγού και ελαιόλαδο).

Σνακ: Το καταναλώνεις στην περίπτωση που νιώσεις επιθυμία για κάτι γλυκό, πραγματική πείνα ή απλώς έχεις συνηθίσει να τσιμπολογάς κάτι μεταξύ των γευμάτων.

Τρίτη

Πρωινό: Φρουτοσαλάτα με αχλάδι, ροδάκινο, μήλο και γιαούρτι (προτιμήστε παραδοσιακό, αφαιρέστε την πέτσα).

Πρόγευμα: Αμύγδαλα.

Γεύμα: Φασολάκια λαδερά (φασολάκια, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, πατάτα, φρέσκες ντομάτες, πιπέρι, αλάτι και μαϊντανός).

Σνακ: Σπιτικό ποπ κορν με λίγο ελαιόλαδο.

Δείπνο: Σαλάτα ταμπουλέ (μουλιασμένο ή βρασμένο πλιγούρι, κρεμμύδι, ντομάτα χωρίς τα σπόρια, μαϊντανός, δυόσμος, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και χυμός λεμονιού).

Γενική κατεύθυνση: Επιπλέον αυτών κατανάλωσε ροφήματα πλούσια σε αντιοξειδωτικά (π.χ. κόκκινο ή πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη) και χυμούς λαχανικών.

Τετάρτη

Πρωινό: Μούσλι (άψητες νιφάδες δημητριακών, ξερά φρούτα και ξηροί καρποί) αναμεμιγμένο με φυτικό «γάλα» ή κατσικίσιο.

Πρόγευμα: Πορτοκάλι.

Γεύμα: Ρεβίθια με ρύζι (μαγειρεμένα είτε μαζί είτε ξεχωριστά) + σαλάτα με πράσινα λαχανικά και λαδολέμονο.

Σνακ: Ωμό ή ψητό μήλο με κανέλα, σταφίδες και γιαούρτι.

Δείπνο: Ανάμικτη σαλάτα (λαχανικά στον ατμό, π.χ. μπρόκολο, λάχανο και καρότα, καλαμπόκι, ρεβίθια ή ρύζι από το μεσημέρι, λαδολέμονο).

Μερίδες: Προσαρμοσμένες στις ανάγκες σου, ποτέ όμως "διπλές".

Πέμπτη

Πρωινό: Φρέσκα σύκα με λιωμένο ανθότυρο και τριμμένο καρύδι.

Πρόγευμα: Πορτοκάλι.

Γεύμα: Εποχική σαλάτα (ντομάτα, κρεμμύδι, αγγουράκι, πιπεριές, κάππαρη, κομματιασμένο κρίθινο παξιμάδι, ελαιόλαδο, ελιές και ρίγανη).

Σνακ: Μαύρη σοκολάτα (με τουλάχιστον 60% στερεά κακάο).

Δείπνο: Ψαρόσουπα με λαχανικά ή, εναλλακτικά, κοτόσουπα.

Περισσότερο νερό, λιγότερο αλάτι: Το νερό αυξάνει την αποβολή περιττών υγρών, ελαττώνει την πείνα και εντείνει το αίσθημα κορεσμού, ενώ το πολύ αλάτι κάνει ακριβώς τα αντίθετα.

Παρασκευή

Πρωινό: Φρέσκος φρουτοχυμός και λίγο αργότερα βρεγμένο κρίθινο παξιμάδι με ταχίνι.

Πρόγευμα: Πορτοκάλι.

Γεύμα: Φακές με καλαμπόκι + σαλάτα με ωμά πράσινα λαχανικά και λαδολέμονο (μπορείτε να τα αναμίξετε όλα μαζί).

Σνακ: Γιαούρτι μαζί με ψιλοκομμένα ξερά δαμάσκηνα.

Δείπνο: Σαλάτα με φακές (βρασμένες φακές από το μεσημέρι, ψιλοκομμένη ντομάτα, αγγουράκι, κρεμμύδι, κάππαρη και λίγο λαδόξιδο).

Slow food: Όταν απολαμβάνεις την υφή, το άρωμα και τη γεύση του φαγητού, το τρως σε μικρές μπουκιές και επιβραδύνεις συνειδητά τη μάσησή τους, χορταίνεις γρηγορότερα.

Σάββατο

Πρωινό: Μούσλι ή νιφάδες βρώμης μουλιασμένα σε χυμό ή χυλωμένα σε νερό. Προσθέστε σταφίδες, ψιλοκομμένο μήλο, τριμμένα αμύγδαλα και ηλιόσπορο ψίχα.

Πρόγευμα: Σταφύλι.

Γεύμα: Σαλάτα με διάφορα ωμά λαχανικά και λαδολέμονο + ζυμαρικά ολικής αλέσεως με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας.

Σνακ: Πορτοκάλι κομμένο σε ροδέλες με κανέλα και τριμμένο καρύδι.

Δείπνο: Λαχανόσουπα (π.χ. με κρεμμύδια, λάχανο, καρότα, πράσο και λαδολέμονο) + αβγό βραστό ή ποσέ.

Πρόσθεσε περισσότερα μυρωδικά: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και επιπλέον μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ τη γεύση οποιουδήποτε φαγητού.

Κυριακή

Πρωινό: Φρουτοσαλάτα με αχλάδι, μήλο, σταφύλι και γιαούρτι.

Πρόγευμα: Αμύγδαλα.

Γεύμα: Ρύζι ή πλιγούρι με λαχανικά (π.χ. αρακά, καλαμπόκι, πράσο, καρότα, ντομάτα, κρεμμύδια, πιπεριές κ.ά.).

Σνακ: Μήλο με κανέλα.

Δείπνο: Σαλάτα ωμών λαχανικών με χυμό λεμονιού + ντάκος (βρεγμένο κρίθινο παξιμάδι, τριμμένη ντομάτα, ελαιόλαδο, λιωμένο ανθότυρο, ρίγανη και κάππαρη).

Κοιμηθείτε περισσότερο: Η έλλειψη ύπνου εμποδίζει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις τοξικές ουσίες, αυξάνει την κορτιζόλη και τις ορμόνες πείνας, οδηγεί στο τσιμπολόγημα και στην αύξηση βάρους.

Από το Σταύρο Δεδούκο