Τροφές για να γλιτώσεις το κρυολόγημα

20.11.2009
Κρύο καιρός για δύο αλλά και για κρυολόγημα, πονόλαιμο, γρίπη, αφού οι θερμοκρασίες αρχίσουν να πέφτουν. Ενίσχυσε τον οργανισμό σου με θρεπτικές τροφές, γεμάτες ενέργεια, για να είσαι προστατευμένη από παντός είδους κρυολόγημα.

Κρύο καιρός για δύο αλλά και για κρυολόγημα, πονόλαιμο, γρίπη, αφού οι θερμοκρασίες αρχίσουν να πέφτουν. Ενίσχυσε τον οργανισμό σου με θρεπτικές τροφές, γεμάτες ενέργεια, για να είσαι προστατευμένη από παντός είδους κρυολόγημα.

1. Αφέψημα με τζίντζερ για τον πονόλαιμο: πικάντικο και γεμάτο ενέργεια, το τζίντζερ, φρέσκο ή αποξηραμένο, μας προστατεύει από πολλές χειμωνιάτικες αδιαθεσίες, όπως το κρυολόγημα, τον βήχα και τον πονόλαιμο, χάρη στα συστατικά που περιέχει.

Με τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος, πιες αμέσως ένα ζεστό αφέψημα με τζίντζερ. Πώς θα το φτιάξεις: άφησε να βράσουν για δύο λεπτά σε ένα φλιτζάνι νερό δυο σπόροι κάρδαμου, δυο γαρίφαλα και ένα κομμάτι κανέλα. Τύλιξε σε ένα μικρό κομμάτι βαμβακερό ύφασμα λίγη ρίζα τζίντζερ και πίεσέ το στο γουδί.

Σβήσε τη φωτιά, πρόσθεσε το τζίντζερ (πάντα τυλιγμένο στο ύφασμα) στο αφέψημα και άφησε το σε έγχυμα για 4 λεπτά. Σούρωσε και πιες το πριν ξαπλώσεις το βράδυ.

2. Στρείδια, νιφάδες βρώμης και φακές για να καταπολεμήσεις τους ιούς: ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο για τον οργανισμό συστατικό, που βοηθάει τα λευκά αιμοσφαίρια να παραγάγουν περισσότερα αντισώματα. Οι τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο είναι τα στρείδια, οι νιφάδες βρώμης, η μαύρη σοκολάτα, οι φακές, το μοσχαρίσιο κρέας, τα φασόλια και τα αβγά.

3. Ο ιρλανδέζικος καφές προστατεύει από τη γρίπη: ο συνδυασμός καφέ και οινοπνεύματος τονώνει την κυκλοφορία και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Φτιάξτε τον στο σπίτι αναμειγνύοντας ένα μικρό ποτήρι ουίσκι με ένα φλιτζάνι δυνατό καφέ εσπρέσο. Προσθέστε ένα κουταλάκι μαύρη ζάχαρη, καλύψτε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος και πασπαλίστε με κανέλα σε σκόνη.

4. Τα κυδώνια προστατεύουν από το κρύο: η στυφή γεύση του κυδωνιού οφείλεται στην τανίνη και στις πολυφενόλες που περιέχει, συστατικά που ωφελούν τη βλεννογόνο των αναπνευστικών οδών. Για να προλάβεις να ανακουφίσεις τον πονόλαιμο, ψήσε ένα κυδώνι σε ένα φλιτζάνι νερό, προσθέσε μισό κουταλάκι μέλι, πέρνα το από το μπλέντερ και κατανάλωσέ το μαζί με το πρωινό σου.

Για να καταπραΰνεις τον βήχα, ετοίμασε ένα αφέψημα. Πώς θα το φτιάξεις: Άφησε να μουσκέψουν μια κουταλιά σπόροι κυδωνιού σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό για περίπου μία ώρα. Σούρωσε το, πρόσθεσε μισό κουταλάκι μέλι και πιες ένα φλιτζάνι την ημέρα. Για τα βρογχικά, κόψε σε φέτες ένα κυδώνι και άφησέ τες να μουσκέψουν σε ένα λίτρο κόκκινο κρασί για πέντε μέρες, αφού προσθέσεις ένα κομμάτι κανέλα. Όταν περάσουν οι πέντε μέρες, αφαίρεσε την κανέλα, πέρνα το μείγμα από το μπλέντερ και πιες ένα ποτήρι προτού ξαπλώσεις το βράδυ.

5. Ντοματόσουπα για το συνάχι: καταπολέμησε τις πρώτες ενδείξεις του συναχιού με μια αχνιστή ντοματόσπουπα, η οποία μειώνει σε μεγάλο ποσοστό τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα λευκά αιμοσφαίρια, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό. Το λυκοπένιο που περιέχουν οι ντομάτες έχει αντιοξειδωτική δράση και τονώνει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις και τις ιώσεις. Αν προτιμάς, μπορείς να φας τις ντομάτες ωμές σε σαλάτα ή να φτιάξεις μια νόστιμη σούπα.

Νέλλη Παρασκευοπούλου