Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, τα μαλλιά έχουν κι αυτά τις δικές τους διατροφικές προτιμήσεις. Αν θέλεις να αποφύγεις την εκτεταμένη τριχόπτωση που πλήττει πολλές γυναίκες τώρα το φθινόπωρο, υιοθέτησε κι εσύ, τη σωστή διατροφή που θα σου χαρίσει υγιή και όμορφα μαλλιά.
Τα ερευνητικά ευρήματα: τα τελευταία χρόνια, και έπειτα από πολυετή σχετική έρευνα, ακόμα και οι πλέον δύσπιστοι παραδέχονται πως η διατροφή επηρεάζει αμεσότατα την υγεία, λειτουργώντας ως φάρμακο, ανάλογα πάντα με τις επιλογές. Γνωρίζοντας, λοιπόν, τα συν και τα πλην των τροφίμων που βάζεις στο τραπέζι, μπορείς να διαμορφώσεις το διατροφικό σου πρόγραμμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να ενισχύσεις τη λειτουργία του οργανισμού σε διάφορα επίπεδα. Η υγεία των μαλλιών είναι ένα από αυτά. Τώρα το φθινόπωρο που το πρόβλημα της τριχόπτωσης εντείνεται, εσύ έχεις τα όπλα που χρειάζεσαι κατά της τριχόπτωσης και μάλιστα μέσα στο ψυγείο ή στην κουζίνα σου.
Οι ανάγκες των μαλλιών σε θρεπτικά συστατικά ουσιαστικά δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τις ανάγκες όλου του οργανισμού. Ένας άνθρωπος που κάνει ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζει (έως έναν βαθμό φυσικά) την καλή υγεία των μαλλιών του. Όμως, κάποια από τα συστατικά αυτά είναι σημαντικότερα από άλλα, και η έλλειψή τους μπορεί να είναι εμφανής, προκαλώντας προβλήματα στην τρίχα, από τη θαμπάδα μέχρι και την τριχόπτωση.
*Κρεατικά και ψάρια: πρώτα στη λίστα, λόγω της υψηλής σε διατροφικής αξία, πρωτεΐνης τους. Το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά (κατά προτίμηση με χαμηλά λιπαρά) αλλά και φυτικές επιλογές, όπως τα φύτρα και η σόγια, αποτελούν καλές πηγές πρωτεϊνών.
*Ελαιόλαδο: ο υγρός χρυσός της διατροφής έχει τιμητική θέση σε όλες τις λίστες διατροφικής ισορροπίας και υγείας. Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε διασφαλίζει αντιοξειδωτική δράση, απαραίτητη για την αποφυγή της πρόωρης γήρανσης των κυττάρων. Οι ξηροί καρποί, το σιτάρι και η βρόμη είναι ακόμα εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Ε.
*Γαλακτοκομικά προϊόντα: η βιταμίνη Α, που περιέχουν, συμβάλλει στην υγεία του επιθηλίου, δηλαδή της ρίζας της τρίχας. Αν δεν είσαι λάτρης των γαλακτοκομικών, το συκώτι είναι μία ακόμη εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α.
*Εσπεριδοειδή: η συμβολή τους στην υγεία των μαλλιών είναι η βιταμίνη C, η οποία εκτός από εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, συνδυάζεται και με τη βιταμίνη Ε, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη δράση της στον οργανισμό. Οι πιπεριές, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, ο μαϊντανός και οι λιαστές ντομάτες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
*Πράσινα λαχανικά: χόρτα, σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, αλλά και τα φασόλια σε κάθε τους μορφή, αποτελούν εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, ενός ακόμα σημαντικού συστατικού το οποίο συμβάλλει στην υγεία των κυττάρων.
*Μαύρη σοκολάτα: το κακάο περιέχει χαλκό, συστατικό πολύτιμο για την υγεία της τρίχας. Προτιμήστε προϊόν με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο (πάνω από 65%). Όσπρια και ξηροί καρποί είναι σωστές επιλογές για υγιή μαλλιά, γιατί αποτελούν καλές πηγές ιχνοστοιχείων.
Ο ρόλος των συμπληρωμάτων: οι ειδικοί έρχονται σε αντίθεση με όσους τα θεωρούν πειττά. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι ανάγκες του οργανισμού σε συγκεκριμένα συστατικά (κυρίως μέταλλα και ιχνοστοιχεία) είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καλυφθούν από τη διατροφή, όσο ισορροπημένη και ποιοτική κι αν είναι. Ειδικά, αν υπάρχει πρόβλημα τριχόπτωσης ή αδυναμίας των μαλλιών, η καλή διατροφή μαζί με το σωστό συμπλήρωμα αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό.