Όσα τρώνε οι λαοί με τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροζωίας

27.07.2021
Όσα τρώνε οι λαοί με τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροζωίας
Τι να προτιμήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας για καλύτερη ποιότητα ζωής

Εσύ ξέρεις τι είναι οι μπλε ζώνες; Ο όρος αυτός αναφέρεται σε πέντε περιοχές του κόσμου - την Οκινάουα, τη Σαρδηνία, Ιταλία, την Κόστα Ρίκα, την Ικαρία, Ελλάδα και τη Loma Linda στην Καλιφόρνια, όπου οι άνθρωποι όχι μόνο ζουν πολύ περισσότερο, αλλά το μυαλό και το σώμα τους εξακολουθούν να λειτουργούν καλά. Κάθε περιοχή έχει τις δικές της ξεχωριστές συνήθειες, κουζίνα και πολιτισμό, αλλά και τα πέντε μέρη μοιράζονται μερικές αξίες: Τη διατήρηση μιας ισχυρής αίσθησης σκοπού, την κατανάλωση κυρίως φυτικών τροφών και την άσκηση.

Είσαι σίγουρος πως γνωρίζεις τι ακριβώς προσφέρει το λάδι στις σαλάτες εκτός από νοστιμιά;

Παρακάτω, θα βρεις όσα κάνουν τα άτομα στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροζωίας για καλύτερη ξεκούραση και υψηλότερο επίπεδο ζωής:

Αποφεύγουν τα τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης
Είναι πολύ απλοϊκό να λέμε ότι η ζάχαρη είναι κακή, καθώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ζάχαρης. Αλλά αυτό που είναι προβληματικό για την υγεία είναι η προσθήκη ζάχαρης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων πριν από τον ύπνο τον κάνει συμβάλλει πιο ανήσυχο, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση και την μειώση του σακχάρου στο αίμα που συμβαίνει συνήθως μετά την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων.

Πίνουν πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αρκετών καρκίνων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Blue Zones. Ένα από τα πολλά οφέλη του πράσινου τσαγιού είναι ότι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά.

Αποφεύγουν να φάνε αμέσως πριν από τον ύπνο
Στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, φροντίζουν να αφήνουν αρκετό χρόνο μεταξύ του τελευταίου γεύματος της ημέρας και του βραδινού ύπνου. Το φαγητό ενεργοποιεί την απελευθέρωση ινσουλίνης από το σώμα μας, η οποία λειτουργεί σε αντίθεση με την ορμόνη του ύπνου, τη μελατονίνη. Το να τρως πολύ ή πολύ κοντά στον ύπνο θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή μελατονίνης του σώματός σου και να σε δυσκολέψει στον ύπνο.

Προτιμούν ψωμί ολικής αλέσεως
Το άσπρο αλεύρι δεν έχει θέση στα μενού στις μπλε ζώνες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε είδους ψωμί είναι εκτός ορίων. Προτίμησε ψωμί φτιαγμένο με δημητριακά ολικής αλέσεως όπως σίκαλη και κριθάρι, τα οποία περιέχουν θρεπτικά συστατικά και μέταλλα όπως τρυπτοφάνη και μαγνήσιο. Το πρώτο βοηθά στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης και το δεύτερο βοηθά στη χαλάρωση και τον καλό ύπνο