Τι πρέπει να κάνεις για να έχεις ενέργεια (και να χάσεις κιλά!) τις μέρες του καύσωνα

03.08.2021
Τι πρέπει να κάνεις για να έχεις ενέργεια (και να χάσεις κιλά!) τις μέρες του καύσωνα
Bρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν πρωτοφανές καύσωνα διαρκείας που δεν έχει αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο. Για αυτό πρέπει να προσέξουμε περισσότερο τώρα από ποτέ την υγεία μας για να καταφέρουμε να βγούμε αλόβητοι από αυτή την δοκιμασία. Για να δούμε όμως τι πρέπει να κάνουμε για να μην χάσουμε την ενέργεια μας όσο θα κρατήσει ο καύσωνας μαμούθ:

Είμαστε σίγουρες ότι έχεις ακούσει για τους ηλεκτρολύτες. Γνωρίζεις όμως τι είναι;

Οι κινήσεις του σώματος μας, εξαρτώνται απο την σύσπαση των μυών μας. Σκέψου πως ακόμη και η καρδιά σου είναι ένας μυς. Κάθε σύσπαση για να γίνει χρειάζεται ενέργεια και το μέσο διέλευσης της ενέργειας αυτής είναι οι ηλεκτρολύτες.

Με αυτό το παράδειγμα θα το καταλάβεις καλύτερα. Σκέψου το αυτοκίνητό σου: για να «πάρει μπροστά» πρέπει να είναι πλήρως φορτισμένη η μπαταρία του, δηλαδή να είναι γεμάτη υγρά. Έτσι ακριβώς δρούν και οι ηλεκτρολύτες στο σώμα σου. Συνεπώς αν έχεις ρυθμίσει σωστά την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα, θα κάνεις καλύτερες συσπάσεις στους μυες, θα κινείσαι πιο άνετα και θα κουράζεσαι λιγότερο.

Καύσωνας: Οι συμβουλές που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες

Πώς βοηθά, όμως, ο ηλεκτρολύτης το σώμα;

Αρχικά είναι το προαπαιτούμενο για να συσπαθούν οι μύες, δηλαδή να κινηθείς, να ανασάνεις, να κυκλοφορήσει το αίμα στο σώμα σου κτλ. Ο ρόλος τους όμως δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Οι ηλεκτρολύτες, πέραν της συσπάσεως των μυών και του σωστού ρυθμού λειτουργίας τους, βοηθούν το ανθρώπινο σώμα να διατηρεί την ευρωστία του, να είναι δυνατό και ικανό να κάνει όλα όσα θέλουμε να κάνει για εμάς.

Καύσωνας: 10 μυστικά για να κοιμηθείς καλά ακόμη και τώρα

Oι ηλεκτρολύτες φροντίζουν για την υγεία, αλλά και την ανανέωση των κυττάρων – και κατ’ επέκταση διατηρούν σφριγιλή την επιδερμίδα μας, αφού τα κύτταρα που ανανεώνονται είναι εκείνα του δέρματος που ρυθμίζουν και ενυδατώνουν το σώμα μέσω των κυτταρικών μεμβρανών.

Μεριμνούν για την υγεία του οργανισμού, κρατώντας σε άριστη φόρμα τόσο τα νεφρά όσο και τα νεύρα. Καταλαβαίνεις πως όσο σημαντικό είναι να τρως σωστά, άλλο τόσο σοβαρό είναι να διατηρείς τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών στις σωστές τιμές.

Ο κίνδυνος όμως παραμονεύει όσο η θερμοκρασία είναι σε υψηλά επίπεδα

Έχεις παρατηρήσει πως όταν κάνει πολύ ζέστη, ζαλίζεσαι πιο εύκολα, αισθάνεσαι συχνά εξαντλημένη και παθαίνεις πιο εύκολα κράμπες; Ίσως αυτό να είναι δείγμα έλειψης ηλεκτρολυτών. Σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας όπως τώρα που έχουμε κάυσωνα, το ανθρώπινο σώμα λόγω της έντονης εφίδρωσης και της αναπνοής αποβάλλει ένα μεγάλο ποσό νερού που εμπεριέχει τους ηλεκτρολύτες! Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ενδεχομένως να εμφανίσεις κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα όπως έντονη κόπωση, ζαλάδα, κοιλιακές κράμπες με πιο συχνό φαινόμενο, τις πρωινές κράμπες στη περιοχή των χεριών ή των ποδιών.

Ηλεκτρολύτες και αδυνάτισμα

Όμως εδώ σου έχουμε το καλύτερο: Το ήξερες ότι όταν οι ηλεκτρολύτες σου είναι σωστά ρυθμισμένοι, μπορείς να αδυνατίσεις;

Φυσικά, οι ηλεκτρολύτες από μόνοι τους δεν θα σε απαλλάξουν από τα κιλάκια που σε ενοχλούν! Αν όμως τους λάβεις σοβαρά υπόψη σου, όσο προσέχεις τη διατροφή σου και ασκείσαι, έχεις πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσεις κιλά.

Αδυνάτισμα - 13 τροφές που θα φέρουν γρήγορα αποτέλεσμα!

Οι ηλεκτρολύτες είναι μια ομάδα από διάφορες ουσίες. Το φάσμα τους λοιπόν συμπεριλαμβάνει σημαντικής σημασίας στοιχεία τα οποία βοηθούν στην σωστή οξυγόνωση του αίματος και στην μεταφορά των θρεπτικών συστατικών. Αυτό σημαίνει ότι προκαλούν την αποβολή της τοξικότητας των υγρών και την υπεραιμάτωση των ιστών, με αποτέλεσμα την ενδεχόμενη μείωση του σωματικού λίπους, σε συνδυασμό με την ακολουθία μίας ισορροπημένης διατροφής.

Σε ποια τρόφιμα θα τους βρεις

Άρχικά σε όλα τα ενεργειακά ποτά που χαρίζουν απλόχερα ηλεκτρολύτες. Δεν είναι όμως ούτε εύκολο, αλλά ούτε και οικονομικό να έχεις πάντα ένα τέτοιο ποτό ανά πάσα στιγμή. Δες παρακάτω σε ποιες τροφές – καθόλου εξηζητημένες και δυσεύρετες – θα βρεις τους πολύτιμους ηλεκτρολύτες που «έχασες» μετά το κολύμπι ή τη βόλτα στην παραλία.

Α. Snacks φρούτων

Β. Ξηροί καρποί

Γ. Χυμός πορτοκάλι/λεμόνι/3κ.γλυκ ζάχαρη

Δ. Χυμός λεμόνι με λίγο αλάτι

Ε. Αβοκάντο

Ευχαριστούμε τον διαιτολόγο – διατροφολόγο Νικόλαο Κριαρά για τις πολύτιμες συμβουλές του.