Ποια είναι τα 8 πιο υγιεινά πράσινα λαχανικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου

06.03.2021
Ποια είναι τα 8 πιο υγιεινά πράσινα λαχανικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου
Εάν ψάχνεις έναν εύκολο τρόπο για να αυξήσεις την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, η ενσωμάτωση περισσότερων πράσινων λαχανικών στη διατροφή σου, είναι ο απλούστερος τρόπος για να το κάνεις. Αυτό συμβαίνει επειδή, ανά θερμίδα, τα πράσινα λαχανικά είναι τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τρόφιμα στον πλανήτη, εξηγεί στο Health η Dr Laura Freeman. «Τα φρούτα και τα λαχανικά - ιδιαίτερα τα σκούρα πράσινα λαχανικά - είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και περιέχουν μια σειρά φυτοθρεπτικών συστατικών, τα οποία όλα ενεργούν για την υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος», λέει. Διάβασε παρακάτω 8 από τα καλύτερα λαχανικά:

Kale ή Κέιλ (λαχανίδα)

Αυτό το λαχανικό της οικογένειας σταυρανθών είναι γνωστό ως ο βασιλιάς της διατροφής μας αφού είναι ένα από τα πιο πλούσια θρεπτικά λαχανικά στον πλανήτη. Μία μερίδα 67γρ. περιέχει 684% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Κ, 206% των αναγκών σου σε βιταμίνη Α και 134% της βιταμίνης C.

Σπανάκι

Όπως το λάχανο, το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών Α και C και περιέχει 181% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Κ σε κάθε μερίδα 30γρ. Η κατανάλωση αρκετού σπανακιού είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της λίπανσης των αρθρώσεων - εάν λείπει από τη διατροφή σου, είναι πολύ πιθανότερο να αναπτύξεις αρθριτικά γόνατα.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο μοιάζει πολύ με ένα μικρό δέντρο και είναι ένα ακόμα μέλος της οικογένειας των σταυρανθών. Μαζί με το εντυπωσιακό προφίλ βιταμινών του - το οποίο περιλαμβάνει βιταμίνες C, A και φολικό οξύ - το μπρόκολο είναι πλούσιο σε μια ένωση που ονομάζεται γλυκοραφανίνη, η οποία μετατρέπεται καθώς το χωνεύεις σε ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται σουλφοραφάνη.

Αγγούρι

Δεδομένου ότι κατασκευάζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από νερό, αυτά τα τραγανά πράσινα λαχανικά είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου - ένας καρδιακός ηλεκτρολύτης που ωφελεί τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή σου πίεση - περιλαμβάνοντας 13% του RDA σου σε κάθε 300 γρ. Περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτικών ενώσεων γνωστών ως cucurbitacins, οι οποίες μπορεί να εμποδίσουν την αναπαραγωγή καρκινικών κυττάρων.

Λάχανο

Περιέχοντας περίπου το ένα δέκατο της ημερήσιας πρόσληψής σου σε κάθε μερίδα 90γρ., το λάχανο είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέος (Β9), που έχουν άμεσο αντίκτυπο στα ενεργειακά επίπεδα και τη λειτουργία του εγκεφάλου σου. Περίπου το 60% των ινών στο λάχανο είναι αδιάλυτο και δεν μπορεί να διαλυθεί στα έντερα.

Σέλινο

Λόγω των χαμηλών θερμίδων και της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, το σέλινο θεωρείται συχνά ως το απόλυτο «διαιτητικό τρόφιμο», αλλά αυτά τα λεπτά πράσινα κλωνάρια δίνουν πολλά καλά στον οργανισμό σου. Εκτός από τα αντιοξειδωτικά, το σέλινο περιέχει ένα φυτοχημικό γνωστό ως φθαλίδες, το οποίο ενισχύει τη ροή του αίματος και μειώνει την αρτηριακή πίεση χαλαρώνοντας τα τοιχώματα των αρτηριών.

Σπαράγγι

Το σπαράγγι είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή φυτικού φυλλικού οξέος - περιέχοντας περίπου το 34% της ημερήσιας πρόσληψής σου σε κάθε μερίδα 90 γρ. - ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όπως και άλλα πράσινα λαχανικά, είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες Ε και C, γλουταθειόνη και φλαβονοειδή κερσετίνη, ισοραμεντίνη και καεμπερόλη.

Πράσινες πιπεριές

Οι πράσινες πιπεριές δεν είναι ένα διαφορετικό είδος πιπεριάς – απλά μαζεύονται νωρίτερα από τους γεωργούς, πριν γίνουν κίτρινες, πορτοκαλί και έπειτα κόκκινες. Εξαιτίας αυτού, έχουν ελαφρώς πικρή γεύση και διαφορετικά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικής λουτεΐνης, η οποία δεν υπάρχει στις ώριμες πιπεριές.