Είναι υγιεινή τροφή το σούσι; Αυτά είναι τα θετικά και τα αρνητικά της γιαπωνέζικης λιχουδιάς

29.01.2021
Είναι υγιεινή τροφή το σούσι; Αυτά είναι τα θετικά και τα αρνητικά της γιαπωνέζικης λιχουδιάς
Το σούσι δεν είναι απλώς μια λιχουδιά, είναι ουσιαστικά μια μορφή τέχνης. Με ταπεινές ρίζες, ξεκινώντας ως τρόπος διατήρησης των ψαριών στην Ιαπωνία, αυτο το είδος μαγειρικής έχει προσφέρει εξαιρετικά δημοφιλή και εκλεπτυσμένα πιάτα σε όλον τον κόσμο.

Στη βάση του, το σούσι μοιάζει με ένα υγιεινό, θρεπτικό γεύμα: ρύζι, λαχανικά, φρέσκο ​​ψάρι, αλλά πέρα από αυτό, υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές ως προς τον τρόπο παρασκευής του και ποια συστατικά χρησιμοποιούνται. Το Health.com ζήτησε από διαιτολόγους να εξετάσουν τα οφέλη του σούσι για την υγεία σου και πώς να απολαύσεις στο έπακρο το πιάτο σου.

Ποιοι τύποι σούσι είναι οι πιο υγιεινοί

Όσον αφορά στην υγεία και τη μακροζωία, η ιαπωνική διατροφή συνέβαλε σημαντικά στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και αυτό οφείλεται εν μέρει στα ψάρια που τρώνε οι Ιάπωνες, πολλά από τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα EPA και DHA και βρίσκονται σε διαφορετικούς τύπους σούσι. Αν ψάχνεις τι να παραγγείλεις, η διατροφολόγος και σύμβουλος υγιεινής διατροφής Ella Davar προτείνει «νιγκίρι (λεπτές φέτες ωμού ψαριού πάνω από μικρές μπάλες από ρύζι με ξύδι) και σασίμι (λεπτές φέτες ωμού ψαριού)», παράλληλα με «μια σαλάτα μαγειρεμένων λαχανικών τα οποία είναι εξαιρετικές πηγές ινών και μικροθρεπτικών συστατικών».

«Η ιδέα είναι να επιλέξουμε περισσότερα χρώματα από διάφορα ψάρια και λαχανικά και λιγότερο λευκό χρώμα μαγειρεμένου ρυζιού», λέει η Davar. «Επίσης, εκτός από το κανονικό ρολό τυλιγμένο με ρύζι, μου αρέσει να παραγγέλνω "Naruto-style", που είναι ρολό τυλιγμένο σε αγγούρι. Είναι διασκεδαστικό, τραγανό και αποτελεί μια εξαιρετική υγιεινή επιλογή εκτός από τις παραδοσιακές επιλογές μενού σούσι» λέει. Ωστόσο, εάν σκοπεύεις σε τυλιγμένο σούσι, προσπάθησε να επιλέξεις πιο υγιεινούς τύπους ψαριών όπως ο σολομός και το σκουμπρί (που έχουν χαμηλό υδράργυρο). Απόφυγε τη σάλτσα σόγιας με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και προτίμησε άλλα υγιή βελτιωτικά γεύσης όπως το wasabi ή το τουρσί τζίντζερ (gari).

Διάβασε και αυτό: Το ρύζι της... τεμπέλας θα σου λύσει τα χέρια

Ποια είναι τα υγιεινά οφέλη του σούσι

Οι διάφοροι συνδυασμοί διαφορετικών λαχανικών και ψαριών έχουν εμπλουτιστικά οφέλη - ειδικά με πρόσθετα όπως wasabi και τζίντζερ - αλλά τι ακριβώς προσφέρει το σούσι με τα γευστικά συστατικά στο σώμα σου;

Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου σου

Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς σου

Μπορεί να βοηθήσει τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματός σου

Διάβασε και αυτό: Γουασάμπι: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία από το σούσι;

Το σούσι μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή, αλλά αυτή η λιχουδιά έχει και τα αρνητικά της και με τα οφέλη έρχονται μαζί μερικοί κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πρόσληψη νατρίου

Προσθέτει περισσότερους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες στη διατροφή σου

Μπορεί να προσθέσει μη ασφαλή επίπεδα υδραργύρου στη διατροφή σου

Σε θέτει σε κίνδυνο για τροφιμογενείς ασθένειες

Τι προτείνουν οι ειδικοί για την επιλογή του σούσι;

Σαφώς, ορισμένα στοιχεία του σούσι είναι υπέροχα για την υγεία σου. Η διατολόγος Marisa Moore το θέτει ως εξής: «Δεν δημιουργούνται όλα τα σούσι ίσα και μπορεί να διαφέρουν από τόπο σε τόπο». Συνεπώς, αν αγαπάς το σούσι, υπάρχουν τρόποι για να το κάνεις πιο υγιεινό.

«Αντί να βασίζεσαι στα ονόματα, ρίξε μια ματιά στο περιεχόμενο του σούσι καθώς και στις σάλτσες», λέει η Moore. «Επίλεξε ρολά με τα αγαπημένα σου θαλασσινά, λαχανικά όπως αγγούρι και καρότα και πρόσθεσε αβοκάντο».

Εκτός από τη σύσταση για σασίμι ή νιγκίρι, η Davar προτείνει επίσης, «όταν παραγγέλνεις ρολά σούσι, ζήτησε "λιγότερο ρύζι" για να αποφύγεις αύξηση του σακχάρου στο αίμα λόγω του υψηλού φορτίου υδατανθράκων από το άσπρο ρύζι και των γλυκαντικών που χρησιμοποιούνται».

«Σε γενικές γραμμές, με βάση τον σολομό, τον τόνο και άλλα θαλασσινά, το σούσι μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή. Για να ολοκληρώσεις το γεύμα, σκέψου να προσθέσεις μια σαλάτα ή ένα βρασμένο edamame από το μενού για ένα χορταστικό γεύμα», προσθέτει η Moore. Ουσιαστικά, αύξησε τα λαχανικά και μείωσε την πρόσληψη ρυζιού και θα είσαι μια χαρά.