Πατάτες: Πώς να απολαύσεις όλες τις συνταγές μαγειρέματος απαλλαγμένες από γλουτένη

04.11.2020
Πατάτες: Πώς να απολαύσεις όλες τις συνταγές μαγειρέματος απαλλαγμένες από γλουτένη
Τα ράφια των παντοπωλείων είναι γεμάτα προϊόντα που ισχυρίζονται ότι δεν περιέχουν γλουτένη. Αλλά τι γίνεται με τα πρoϊόντα που δεν συνοδεύονται από μια τέτοια ετικέτα διατροφής; Ένα απλό ερώτημα είναι αν οι πατάτες περιέχουν γλουτένη. Η απλή απάντηση είναι όχι.

Από μόνες τους, οι πατάτες είναι πραγματικά χαμηλές σε θερμίδες, σύνθετοι υδατάνθρακες με μια δόση φυτικών ινών και βιταμίνης C. Ωστόσο ενώ οι πατάτες είναι στη φυσική τους μορφή χωρίς γλουτένη, πολλές επεξεργασμένες εκδόσεις έχουν κρυφή γλουτένη, λέει η διατροφολόγος Katrina Trisko στο Womens Health Mag: «Μερικές φορές είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν ένα πιάτο με πατάτες είναι χωρίς γλουτένη - ειδικά αν παραγγέλνεται σε εστιατόριο».

«Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε ορισμένους κόκκους, όπως το σιτάρι και το κριθάρι», εξηγεί. «Δεν είναι επιβλαβής για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν σημαντική αλλεργία σε αυτήν». Η μετάβαση σε δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι σημαντική για την υγεία σου εάν πάσχεις από κοιλιοκάκη (μια αυτοάνοση πεπτική νόσος που επηρεάζει την ικανότητα του λεπτού εντέρου να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τρόφιμα) ή έχεις δυσανεξία στη γλουτένη.

Όταν παραγγέλνεις ένα πιάτο σε ένα εστιατόριο, η κουζίνα μπορεί να χρησιμοποιεί συστατικά για τα οποία δεν αναφέρεται στο μενού ότι περιέχουν γλουτένη. Ή ίσως το γεύμα παρασκευάζεται με τρόπο που να οδηγεί σε διασταυρούμενη μόλυνση. Γι 'αυτό είναι σημαντικό για τα άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη να κάνουν πολλές ερωτήσεις πριν από την παραγγελία και να είναι πολύ προσεκτικά κατά το μαγείρεμα στο σπίτι.

Για να αποφύγεις προβλήματα στην κοιλιά, διάβασε παρακάτω πώς μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι τα αγαπημένα σου πιάτα πατάτας, με εγγύηση χωρίς γλουτένη.

Διάβασε και αυτό: Το μυστικό για τις πιο τέλειες πατάτες φούρνου βρίσκεται στο... σιμιγδάλι

Ψητές πατάτες

Η Trisko συνιστά να το κάνεις απλό: Πίεσε μια πατάτα με ένα πιρούνι μερικές φορές πριν την τυλίξεις σε αλουμινόχαρτο. Ψήνεις σε φούρνο στους 400 ° F για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.

Τηγανιτές πατάτες

Κόψε τις πατάτες σε λεπτές φέτες πριν τις ρίξεις σε ελαιόλαδο. Πασπαλίζεις με σκόνη σκόρδου, αλάτι και πιπέρι. Παίρνεις μπόνους αν χρησιμοποιείς φριτέζα!

Πατάτες πουρέ

Χτύπησε τις με γάλα (χωρίς γαλακτοκομικά ή κανονικό), βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Πρόσθεσε κρεμμύδια ή μπέικον για να δώσεις νοστιμιά, χωρίς να πονέσεις στο στομάχι.

Γεμιστές πατάτες

Πριν τις γεμίσεις με τα αγαπημένα σου toppings ψάξε στη λίστα συστατικών για να βεβαιωθείς ότι δεν συμπεριλαμβάνεται κατά λάθος κάτι που περιέχει σιτάρι ή αλεύρι, προτείνει η Trisko.

Potato Skins

Πρόσθεσε τυρί και μπέικον για τραγανές, γευστικές potato skins. Εάν είναι κατεψυγμένες, βεβαιώσου, πριν τις φτιάξεις, ότι το πακέτο αναφέρει ρητά «χωρίς γλουτένη».

Πατάτες au gratin

Οι παραδοσιακές συνταγές χρησιμοποιούν το αλεύρι ως πυκνωτικό, οπότε αναζήτησε μια συνταγή χωρίς γλουτένη. Μπορείς ακόμα να επιτύχεις αυτήν την κρεμώδη και απολαυστική γεύση με λίγες μικροαλλαγές, όπως η προσθήκη επιπλέον τυριού παρμεζάνας για να γίνουν πιο τραγανές.