Χάσε κιλά πιο εύκολα προσέχοντας ένα βασικό σημείο στο πρόγραμμά σου

24.06.2020
Χάσε κιλά πιο εύκολα προσέχοντας ένα βασικό σημείο στο πρόγραμμά σου
Η συμβατική άποψη είναι ότι μια θερμίδα είναι μια θερμίδα, ανεξάρτητα από το πότε την καταναλώνεις και ότι η αύξηση βάρους προκαλείται από την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από αυτές που χρησιμοποιείς. Οι διατροφολόγοι το αποκαλούν θεωρία κατανάλωσης θερμίδων ως προς τον έλεγχο του βάρους. Αλλά μπορεί να μην είναι τόσο απλό. Νέα έρευνα ανακαλύπτει ότι η ώρα που τρως μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του βάρους σου.

Η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ σχετίζεται με την αύξηση βάρους

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism της Αμερικανικής Ενδοκρινικής Εταιρείας, η κατανάλωση ενός δείπνου αργά το βράδυ σχετίζεται με αύξηση βάρους και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ανεξάρτητα από το αν το γεύμα είναι το ίδιο με αυτό που θα έτρωγες νωρίτερα.

«Γνωρίζαμε άλλες έρευνες που έδειξαν ότι η καθυστερημένη κατανάλωση συνδέεται με την παχυσαρκία και επειδή η συσχέτιση δεν είναι ίδια με την αιτιώδη συνάφεια, θέλαμε να το εξετάσουμε με πιο αυστηρό τρόπο», δήλωσε στο Healthline, ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Jonathan C. Jun, συνεργάτης καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Ο Jun εξήγησε ότι η ερευνητική ομάδα ήθελε να καταλάβει εάν η κατανάλωση αργά το βράδυ αλλάζει πραγματικά τον μεταβολισμό με τρόπο που προάγει την παχυσαρκία.

«Γι 'αυτό και ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτήν την τυχαιοποιημένη κλινικά ελεγχόμενη δοκιμή, λαμβάνοντας υγιείς ανθρώπους και ζητώντας τους να τρώνε σε δύο διαφορετικές ώρες, να ελέγχουν το φαγητό τους, να ελέγχουν τη διατροφή τους και να ελέγχουν επίσης τους χρόνους ύπνου τους», είπε.

Δες και αυτό: Αδυνάτισμα - 13 τροφές που θα φέρουν γρήγορα αποτέλεσμα!

Ίδια γεύματα, ίδιος χρόνος ύπνου

Ο Jun και η ομάδα μελέτησαν 20 υγιείς εθελοντές (10 άνδρες και 10 γυναίκες) για να μάθουν πώς το σώμα τους μεταβολίζει το δείπνο στις 10 μ.μ. αντί για τις 6 μ.μ.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη κοιμήθηκαν ταυτόχρονα: στις 11 μ.μ.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν υψηλότερα και η ποσότητα του λίπους καιγόταν λιγότερο, όταν έτρωγαν αργά το δείπνο, ακόμα και όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν το ίδιο γεύμα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν έτρωγαν καθυστερημένα το δείπνο τους είχαν μέγιστα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σχεδόν 20% υψηλότερα και η καύση λίπους μειώθηκε κατά 10%, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν νωρίτερα το δείπνο τους.

«Τα αποτελέσματα που έχουμε δει σε υγιείς εθελοντές μπορεί να είναι πιο έντονα σε άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη, τα οποία έχουν ήδη συμβιβασμένο μεταβολισμό», είπε σε δήλωσή του ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Chenjuan Gu, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν στην καθοδήγηση των διατροφικών συνηθειών

«Αν και η μελέτη διεξήχθη με νεαρούς ενήλικες, εθελοντές κανονικού και υγιούς βάρους, μας παρέχει μερικές χρήσιμες πληροφορίες για να καθοδηγήσουμε τις διατροφικές συνήθειες», δήλωσε η Lisa K. Diewald, από το Πανεπιστήμιο Villanova.

Η Diewald προσθέτει ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά για την πρόληψη ασθενειών.

«Αυτή η μελέτη παρέχει μια υπενθύμιση ότι η καλλιέργεια διατροφικών συνηθειών που αντιμετωπίζει όχι μόνο παραδοσιακούς παράγοντες όπως το περιεχόμενο και το μέγεθος του γεύματος, αλλά και το χρονοδιάγραμμα του γεύματος, μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις».

Σύμφωνα με την Diewald, το δείπνο είναι, μακράν, το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας για τους περισσότερους ενήλικες όσον αφορά τις θερμίδες.

Εξήγησε ότι οι πολυάσχολοι άνθρωποι παίρνουν βιαστικό το πρωινό και το μεσημεριανό τους γεύμα, που συχνά σημαίνει ότι τρώνε αργότερα και πολύ περισσότερο από ότι πρέπει. «Αυτό μπορεί να σε κάνει να λαχταράς ένα πλούσιο γεύμα αργά το βράδυ, το οποίο, όπως επισημαίνει αυτή η μελέτη, μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες δυσκολίες με το μεταβολισμό της γλυκόζης ή του λίπους, ακόμη και σε νεαρά άτομα με υγιές βάρος».

Τι να κάνω?

Η Diewald συνιστά να πάρεις ένα μικρό, σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, όπως ένα γιαούρτι πασπαλισμένο με ξηρούς καρπούς, αργά το απόγευμα, αν ξέρεις ότι θα πας αργά στο σπίτι.

Οι επιλογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την κατανάλωση μιας μικρής σαλάτας με ψητό κοτόπουλο, μισό σάντουιτς και φρούτα ή ένα φλιτζάνι σούπας λαχανικών και ένα ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά.

«Στόχος είναι να φας το μεγαλύτερο γεύμα σου στο πρωινό ή το μεσημεριανό γεύμα αν είναι δυνατόν», δήλωσε η Diewald.