Αμύγδαλα: 3 λόγοι για τους οποίους κάνουν πολύ καλό στην υγεία σου

25.02.2020
Αμύγδαλα: 3 λόγοι για τους οποίους κάνουν πολύ καλό στην υγεία σου
Τα αμύγδαλα είναι θρεπτικές υπερδυνάμεις. Αυτούς τους καρπούς τoυς καταναλώνεις ολόκληρους, ψιλοκομμένους, κομμένους σε φέτες ή αλεσμένους σε αλεύρι αμυγδάλου ή βούτυρο αμυγδάλου και αξίζουν πραγματικά τον τίτλο τους ως superfood. Για να δούμε όμως τα θετικά που φέρνουν τα αμύγδαλα στην υγεία σου.

Έχουν αντιοξειδωτικά

Τα αμύγδαλα είναι μια απαραίτητη πηγή αντιοξειδωτικών, πολλά από τα οποία είναι συγκεντρωμένα στην καφέ φλούδα τους. Μια μελέτη (από το Almond Board της Καλιφόρνια), διαπίστωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που κατανάλωναν 70 γραμμάρια αμυγδάλων καθημερινά, μείωσαν τα επίπεδα των βιοδεικτών οξειδωτικού στρες στο αίμα τους κατά 27%, σε διάστημα ενός μηνός. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά των αμυγδάλων είναι υπεύθυνα για αυτήν την προστατευτική επίδραση.

Δες και αυτό: Καρύδια ή αμύγδαλα; Τι να διαλέξω και γιατί

Τα αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του βάρους

Η κατανάλωση καρπών με κέλυφος, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων, έχει δείξει ότι μειώνει τον δείκτη μάζας σώματος (η σύγκριση του βάρους σε σχέση με το ύψος) και μειώνει τις διαστάσεις της μέσης. Εκτός από το κορεσμό, το συνδυασμό του υγιούς λίπους, των φυτικών πρωτεϊνών και των ινών των αμυγδάλων, ενισχύεται η αίσθηση της πληρότητας και καθυστερεί να επιστρέψει το αίσθημα της πείνας. Επίσης, νεότερες έρευνες διαπιστώνουν ότι τα αμύγδαλα περιέχουν περίπου 20% λιγότερες θερμίδες από ότι αναγράφεται στην ετικέτα, επειδή μερικές από τις θερμίδες δεν απορροφώνται από την πεπτική οδό μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Κάνουν καλό στο δέρμα

Γνωρίζουμε ότι τα καλά λίπη υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος, αλλά τα αμύγδαλα μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν να γυρίσουμε πίσω το χρόνο, όταν πρόκειται για τη γήρανση του δέρματος.

Σε μια μελέτη του 2019, οι υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Για 16 εβδομάδες η μια ομάδα λάμβανε το 20% των ημερήσιων θερμίδων τους από τα αμύγδαλα και η άλλη ομάδα κατανάλωνε το ίδιο ποσοστό αλλά όχι από τα αμύγδαλα. Έπειτα, χρησιμοποιήθηκε μια φωτογραφία προσώπου και ένα σύστημα ανάλυσης εικόνας για να εκτιμηθεί το πλάτος και η ένταση των ρυτίδων κατά την έναρξη της μελέτης και μετά από 8 και 16 εβδομάδες αντίστοιχα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που κατανάλωνε αμύγδαλα είχε μειώσει σημαντικά την ένταση και το πλάτος των ρυτίδων σε σύγκριση με την ομάδα που δεν κατανάλωνε αμύγδαλα. Καθόλου άσχημα λοιπόν για ένα νόστιμο σνακ με τόσα πολλά οφέλη!