Η διατροφή είναι ένα δύσκολο θέμα. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές εκεί έξω, κάθε ειδικός έχει κάτι διαφορετικό να πει, και κάθε τάση δίαιτας φαίνεται να γίνεται όλο και πιο παράξενη.
Δες και αυτό: Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις για το πρωινό σου
Μετά από πειραματισμούς με περιορισμούς στα τρόφιμα και διαταραγμένες σκέψεις σε σχέση με τη διατροφή και το σώμα μας, είναι καιρός να δούμε την ευημερία και την υγιεινή ζωή με νέα ματιά.
Παρακάτω θα μάθεις τις 7 μικρές αλλαγές που μπορούν να κάνουν μια τεράστια διαφορά στην οδήγηση ενός πιο υγιεινού διατροφικού σχήματος.
Σκέψου τη διατροφή σου σαν τρόπο ζωής
"Μια διατροφή, εξ ορισμού, είναι τα είδη των τροφίμων που ένα άτομο, ζώο ή κοινότητα τρώει συνήθως", λέει η ειδικός μαγειρικής και υγείας Lily Kunin. "Οπότε τεχνικά, είμαστε όλοι σε μια "διατροφή"- αλλά δεν πρέπει να είναι περιοριστική. Σκέψου τα τρόφιμα που θέλεις να τρώτε τις περισσότερες φορές και πώς θα τα ενσωματώσεις στην καθημερινή σου ζωή."
Μείνε μακριά από τα τεχνητά γλυκαντικά
"Η υγεία μας ξεκινάει από το έντερο και έρευνες έχουν δείξει την αρνητική επίδραση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών στην υγεία του εντέρου και στο μεταβολισμό." Αυτό σημαίνει πως η σακχαρίνη, η ασπαρτάμη και η ακεσουλφάμη ως χημικές ουσίες που πρέπει να αποφεύγονται. Προσπάθησε να αποφύγεις γενικά τη ζάχαρη στα τρόφιμα ή στα ποτά σου, αλλά αν θέλεις οπωσδήποτε μια μικρή ποσότητα πραγματικής ζάχαρης, δοκίμασε λίγο μέλι manuka, σιρόπι σφενδάμου ή μελάσα."
Αυτό το είδες; 7 «γυναικεία» superfoods που κάνουν... θαύματα
Φάε εποχιακά
"Η εποχιακή κατανάλωση," λέει η Kunin, "που σημαίνει επίσης και τοπική κατανάλωση (όσο το δυνατόν περισσότερο), είναι πολύ καλύτερη για την υγεία μας. Όταν δεν χρειάζεται τόσο πολύς χρόνος για να φτάσουν σε μας, τα τρόφιμα είναι πολύ πιο φρέσκα και αυτό κάνει τη διαφορά και στη γεύση.
Να είστε ανοιχτή και περίεργη χωρίς να είσαι περιοριστική
"Άκουσε το σώμα σου και πώς αισθάνεται", σημειώνει η Kunin. "Κράτησε έναν διαρκή διάλογο με το σώμα σου, αναρωτήσου τι πραγματικά λαχταράει και γιατί, πειραματίσου με το πώς σε κάνουν να νιώθεις ορισμένα τρόφιμα, δοκίμασε μια vegan ή paleo διατροφή για μερικές εβδομάδες και παρατήρησε εάν αισθάνεσαι εξαντλημένη ή εάν η ενέργεια σου κορυφώνεται. Δες τα σημάδια που σου στέλνει το σώμα σου και ακολούθησε τα".
Διάβασε επίσης: Θέλεις λαμπερό και υγιές δέρμα; Να τι πρέπει να τρως
Μην αντιγράφεις ό,τι κάνει το άτομο δίπλα σου
"Όταν πρόκειται για μια υγιεινή διατροφή, ισχύουν κάποιες γενικές αρχές - όπως το μάντρα του Michael Pollan: 'Φάτε φαγητό, όχι πάρα πολύ, κυρίως φυτά', εξηγεί η Kunin. "Αλλά πιστεύω βαθιά στη βιο-ατομικότητα, που σημαίνει ότι είμαστε όλοι μοναδικά διαφορετικοί, και αυτό που λειτουργεί για τη φίλη σου μπορεί να μην λειτουργήσει για εσένα. Μόνο εσύ μπορείς να καθορίσεις ποια τρόφιμα σε κάνουν να νιώθεις καλύτερό και ποια όχι."
Αγάπησε τα λίπη (όχι τη ζάχαρη)
"Τα υγιή λίπη (όπως το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια και η μαύρη σοκολάτα) αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής μας. Η επεξεργασμένη ζάχαρη δεν είναι και πρέπει να περιοριστεί". "Οι παραγωγοί τροφίμων προσθέτουν ζάχαρη που παράγεται χημικά, συνήθως σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, σε τρόφιμα και ποτά, αναφέρει το Κέντρο Θεραπείας του Καρκίνου της Αμερικής.
Μη μετράς θερμίδες
Η μέτρηση θερμίδων δεν είναι πλέον το χρυσό πρότυπο. Άκουσε το σώμα σου, εάν έχεις φουσκώσει σταμάτα, αν πεινάς φάε κάτι υγιεινό.