Τι είναι αυτό που κάνει την κινόα τόσο υγιεινή ούτως ή άλλως;
Όταν η κινόα έγινε διατροφική μόδα, ο σπόρος υμνήθηκε για το πρωτεϊνικό του περιεχόμενο.
Ωστόσο, είναι το περιεχόμενο των ινών που την καθιστά αληθινή νικήτρια. «Υπάρχουν περισσότερες διαλυτές ίνες στην κινόα, η οποία μειώνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις περιορίζοντας τα επίπεδα χοληστερόλης», λέει η διατροφολόγος.
Ακόμα, όλη αυτή η πρωτεΐνη είναι σημαντική. Η πρωτεΐνη όχι μόνο συμβάλλει στην οικοδόμηση μυϊκής μάζας και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά προάγει την κορεσμό. Η Goldberg λέει ότι αν είσαι πεινασμένη, η κινόα είναι μια εξαιρετική επιλογή.
Περιέχει επίσης πολλά μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με την Goldberg: μαγγάνιο, το οποίο βοηθά στην απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. φώσφορο, ο οποίος βοηθά στην υγεία των οστών και φλαβονοειδή, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ασθενειών όπως ο καρκίνος, η νόσος του Parkinson, η νόσος του Αλτσχάιμερ και πολλά άλλα.
Ένα φλιτζάνι κινόα περιέχει:
- Θερμίδες: 222
- Υδατάνθρακες: 39 g
- Ζάχαρη: 2 g
- Λίπος: 3,5 g
- Ίνες: 5 g
- Πρωτεΐνη: 8 g
- Βιταμίνη Α: 9 mg
- Βιταμίνη C: 0 mg
- Βιταμίνη Β6: 0,22 mg
- Κάλιο: 318 mg
Kαι με το ρύζι τι γίνεται; Είναι υγιεινό;
Κάπως, μέσα στη μανία της κινόα, όλοι φοβήθηκαν το ρύζι. «Δαιμονοποιούμε οτιδήποτε είναι λευκό όπως το λευκό ρύζι και οι πατάτες», λέει η Goldberg. Αλλά, όπως κάθε τρόφιμο, λέει ότι υπάρχει μια θέση για το ρύζι σε μια υγιεινή διατροφή.
Η αλήθεια ότι δεν είναι ίδιο όλο το ρύζι. Το καστανό ρύζι, το οποίο περιέχει το φλοιό του κελύφους του ρυζιού, περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά από το λευκό, σύμφωνα με την Goldberg, συμπεριλαμβανομένου πρόσθετου μαγνησίου, ασβεστίου και καλίου.
Επιπλέον μια μελέτη του 2012 του British Medical Journal διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν λευκό ρύζι είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 από αυτούς που κατανάλωναν καστανό ρύζι, οπότε ναι, το καστανό είναι μια πιο υγιεινή επιλογή.
Το λευκό ρύζι, από την άλλη πλευρά, έχει απογυμνωθεί από το φλοιό, αφήνοντάς το με πολύ λίγες ίνες και ιχνοστοιχεία, εξηγεί η Goldberg. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα κακό. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες κάνει το ρύζι εξαιρετική επιλογή για όσους έχουν στομαχικές διαταραχές, ή άτομα που ταλαιπωρούνται με πέτρες στα νεφρά ή γαστρεντερικά προβλήματα, σύμφωνα με την Goldberg, καθώς οι ίνες μπορούν να ερεθίσουν περαιτέρω τα έντερα.
Και τι γίνεται με αυτές τις φανταστικές ποικιλίες ρυζιού που βλέπετε στα καταστήματα υγιεινής διατροφής; «Το άγριο ρύζι και το μαύρο ρύζι είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο παρόμοια με την κινόα από το λευκό ρύζι», λέει.
Ένα φλιτζάνι λευκό ρύζι περιέχει:
- Θερμίδες: 205 g
- Υδατάνθρακες: 45 g
- Ζάχαρη: 1 g
- Λίπος: 0 g
- Ίνες: 1 g
- Πρωτεΐνη: 4 g
- Κάλιο: 55 mg
- Ασβέστιο: 16 mg
- Μαγνήσιο: 19 mg
Ένα φλιτζάνι καστανό ρύζι περιέχει:
- Θερμίδες: 218 g
- Υδατάνθρακες: 46 g
- Ζάχαρη: 1 g
- Λίπος: 2 g
- Ίνες: 4 g
- Πρωτεΐνη: 5 g
- Κάλιο: 154 mg
- Ασβέστιο: 20 mg
- Μαγνήσιο: 86 mg
Kινόα vs ρύζι: Ποιο είναι πιο υγιεινό;
Είναι αδύνατο να πούμε ποιο είναι πιο υγιεινό, αφού «όλα είναι για την ισορροπία μιας θρεπτικής διατροφής», λέει η Goldberg, προσθέτοντας ότι δεν θα παρατηρήσεις σημαντικές αλλαγές στην υγεία σου αν επιλέξεις το ένα έναντι του άλλου.
Αν έχεις δυσανεξία ή ευαισθησία στη γλουτένη, τόσο το ρύζι όσο και η κινόα είναι καλές επιλογές. Σίγουρα θα πρέπει να ελέγξεις τις ετικέτες των τροφίμων για να βεβαιωθείς ότι δεν έχουν υποστεί επεξεργασία σε εγκατάσταση που παράγει επίσης προϊόντα σιταριού.
Και αν είσαι vegan, η Goldberg λέει ότι η κινόα έχει ένα πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνιστή του, αφού περιέχει όλα τα αμινοξέα που βοηθούν το σώμα σου να αφομοιώσει πρωτεΐνες.
Δεδομένου ότι τόσο το ρύζι όσο και η κινόα είναι πολύ ευπροσάρμοστα, αποτελούν μια ιδαινική επιλογή στη λίστα του σούπερ μάρκετ, ανεξάρτητα από το ποιο θα επιλέξεις.