Η αξία των φρούτων και των λαχανικών του φθινοπώρου

06.09.2019
Η αξία των φρούτων και των λαχανικών του φθινοπώρου
Σε αντίθεση με το πλούσιο καλοκαίρι το οποίο και διαδέχεται, το φθινόπωρο είναι σχετικά φτωχό σε φρούτα και λαχανικά, αλλά παρέχει κάποια που έχουν υψηλή θρεπτική αξία και ελκυστική γεύση, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους στις συνταγές μας.

Ρόδι

Θα ήταν αδικία αν χαρακτηρίζαμε το ρόδι απλά ένα φρούτο. Το ρόδι είναι μια ‘υπερτροφή’. Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι μας δίνει περίπου ¾ του φλιτζανιού σπόρους και μας παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες. Οι σπόροι του είναι πλούσιοι βιταμίνη Κ, σε φυλλικό οξύ και σε κάλιο. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτός ο σφαιρικός καρπός, καθώς και ο χυμός του, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι τανίνες, οι πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα. Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι ο χυμός του ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο του καρκίνου του προστάτη.

Η συνέχεια στο itrofi.gr