Μήπως... παρατρώς; Τι μπορεί να σημαίνει και 5 τρόποι για να το ελέγξεις

06.09.2019
Μήπως... παρατρώς; Τι μπορεί να σημαίνει και 5 τρόποι για να το ελέγξεις
Ξέρεις καλά ότι συναισθηματικά αίτια μπορούν να προκαλέσουν υπερκατανάλωση τροφής, αλλά υπάρχουν και στρατηγικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να τα παρακάμψεις όλα.

Όλοι οι άνθρωποι ορίζουν διαφορετικά την έννοια του υπερβολικού. Επίσης, ο ορισμός της υπερκατανάλωσης μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την κατάσταση. Για παράδειγμα, αυτό που τρως για δείπνο μια μέρα μπορεί να είναι μια κανονική ποσότητα για εσένα, αλλά μπορεί να φαίνεται σαν υπερβολή αν είχες επίσης ένα πολύ μεγάλο γεύμα ή κατανάλωσες πολλά σνακ μεταξύ των γευμάτων. Σε γενικές γραμμές, η υπερκατανάλωση μπορεί να οριστεί ως κατανάλωση περισσότερων τροφών από αυτές που το σώμα μπορεί να διαχειριστεί άνετα σε ένα γεύμα ή να καταναλώσεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που το σώμα χρειάζεται για να λειτουργεί καλύτερα σε καθημερινή βάση», ξεκαθαρίζει ο Eudene Harry, ιατρός και συγγραφέας.

Διάβασε επίσης: Οι τροφές που μειώνουν την κυτταρίτιδα

H Susan Albers, ψυχολόγος και συγγραφέας οκτώ βιβλίων λέει: «Έχουμε την τάση να αισθανόμαστε πολύ μετανιωμένοι όταν περνάμε το σημείο στο οποίο είμαστε ικανοποιημένοι. Υπάρχουν πολλοί φυσικοί και συναισθηματικοί παράγοντες που μπορούν να μας οδηγήσουν σε αυτό το σημείο. Αν είσαι κουρασμένη, αγχωμένη, πεινασμένη, αν δεν είσαι συγκεντρωμένη, ακόμη και να καταναλώσεις συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί να σου προκαλέσουν υπερφαγία. Το κόλπο είναι να επιλύσουμε αυτά τα θέματα και να υιοθετήσουμε στρατηγικές για να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση τροφής».

Οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι Dr. Harry, Albers και Ilana Muhlstein, έδωσαν στο goodhousekeeping, μερικά έξυπνα κόλπα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις κι εσύ Ιδού:

Πίνε νερό

«Συχνά μπερδεύουμε την πείνα με τη δίψα», λέει η Muhlstein. «Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, δεν μπορούμε να ζήσουμε τρεις μέρες χωρίς νερό, αλλά μπορούμε να ζήσουμε τρεις εβδομάδες χωρίς φαγητό». Μάλιστα, συμβουλεύει πάντα να πίνεις 450 γρ. νερό πριν φας την πρώτη σου μπουκιά. «Θα βελτιώσει δραστικά την ικανότητά σου να ελέγχεις την πείνα σου», λέει.

Τρώγε με επίγνωση

«Κλείσε την τηλεόραση, χαμήλωσε το τηλέφωνό σου και εστίασε πραγματικά στο φαγητό σου», λέει ο Dr. Harry. «Όταν τρως με επίγνωση μπορείς να εκτιμήσεις όλες τις πολυπλοκότητες και τις λεπτομέρειες του φαγητού μπροστά σου».

Συμπεριέλαβε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες στο γεύμα σου

Αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά μπορεί να σε βοηθήσουν να αισθανθείς πληρότητα ταχύτερα, σύμφωνα με έρευνα. Επιτρέπουν επίσης στο σώμα σου να ρυθμίζει τη διάθεση σου μέσω των επιπέδων γλυκόζης που μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωση υδατανθράκων. Ο Dr. Harry προτείνει να συνεργαστείς με το γιατρό σου ή τον διαιτολόγο σου για να αξιολογήσεις τη σωστή ποσότητα πρωτεΐνης για τις ανάγκες σου.

Χρησιμοποίησε ένα μικρότερο πιάτο

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τρώμε περισσότερο όταν τα πιάτα μας είναι μεγαλύτερα, ενώ άλλες δείχνουν ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα - αλλά δεν βλάπτει να το δοκιμάσεις μόνη σου. «Επιλέγοντας ένα μικρότερο πιάτο που είναι γεμισμένο μέχρι την άκρη μπορεί να σου φανεί μια μεγάλη μερίδα», λέει ο Dr. Harry.

Αυτό το διάβασες; 6 λόγοι για τους οποίους παίρνεις βάρος αντί να χάνεις

Προγραμμάτισε ένα διάλειμμα

Κάνε ένα διάλειμμα στη μέση του γεύματός σου για να μετρήσεις το επίπεδο της πείνας σου. «Ακόμα και μια μικρή παύση δίνει στον εαυτό σου το χρόνο να χωνέψει και να καταγράψει στον εγκέφαλό σου ότι έχει φάει», επισημαίνει η Albers.