7 τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά

07.07.2019
7 τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά
Mιας και οι δίαιτες με ωμό φαγητό έχουν αρχίσει να γίνονται trend αναρωτιόμαστε αν όλα τα τρόφιμα μπορούν να καταναλώνονται με αυτό τον τρόπο. Στην πραγματικότητα, ορισμένα τρόφιμα είναι πραγματικά επιβλαβή για την υγεία μας, αν δεν είναι μαγειρεμένα πρώτα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά τρόφιμα που μπορεί να καταναλώνονται ωμά, αλλά πρέπει να λαμβάνονται και οι απαραίτητες προφυλάξεις.

Για αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιες τροφές δεν πρέπει να τρώγονται ωμές ώστε να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα για χάρη της δίαιτας μας.

Ας τις δούμε λοιπόν:

Γάλα

Το... φρέσκο γάλα πιστεύεται ότι είναι το καλύτερο είδος γάλακτος για το σώμα, αλλά όταν μιλάμε για φρέσκο γάλα ​​δεν εννοούμε απευθείας από την αγελάδα, το κατσίκι, τα πρόβατα, το βουβάλι ή την καμήλα. Το ακατέργαστο γάλα ή το μη παστεριωμένο γάλα, μπορεί να μεταφέρει βλαβερά βακτήρια και άλλα μικρόβια που μπορούν να σε αρρωστήσουν ή ακόμη και να σε σκοτώσουν. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις, όπως σαλμονέλλα, λιστέρια και Ε. Coli. Μελέτες δείχνουν ότι το ακατέργαστο γάλα συνεχίζει να απειλεί την υγεία των ανθρώπων.

Διάβασε επίσης: Αυτές είναι οι 10 τροφές που μπορούν να βοηθήσουν με το άγχος και το στρες

Κοτόπουλο

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο ο Gordon Ramsay τα "παίρνει στο κρανίο" κάθε φορά που του σερβίρουν ένα ωμό κοτόπουλο. Γιατί είναι δηλητηριώδες. Σε αντίθεση με το βόειο κρέας, η κατανάλωση ωμού κοτόπουλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες επειδή περιέχει σαλμονέλα, καμπυλοβακτηρίδιο ή και τα δύο, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακές κράμπες. Μια μελέτη έδειξε ότι τα πουλερικά ήταν το πιο συνηθισμένο τρόφιμο σε ανάλογα κρούσματα κατά την περίοδο 1998-2012. Το κοτόπουλο πρέπει να μαγειρεύεται τουλάχιστον στους 75 βαθμούς Κελσίου.

Ελιά

Σε αντίθεση με τα περισσότερα τρόφιμα σε αυτή τη λίστα, οι ελιές δεν θα πρέπει να τρώγονται ωμές επειδή είναι απλά ακατάλληλες για κατανάλωση, όχι όμως επειδή μπορούν να σε αρρωστήσουν ή και να σε σκοτώσουν. Οι ακατέργαστες ελιές είναι εξαιρετικά πικρές και αν κάνεις το λάθος να κόψεις μία και να τη βάλεις κατευθείαν στο στόμα σου όταν θα περπατάς ανάμεσα στα ελαιόδεντρα της Μεσσηνίας, πιθανότατα να σου προκαλέσει αηδία και να τη φτύσεις.

Μέλι

Το ακατέργαστο μέλι μπορεί να περιέχει σπόρους του βακτηρίου Clostridium botulinum το οποίο είναι ιδιαίτερα βλαβερό για βρέφη, παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους και για έγκυες γυναίκες. Μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση με παρενέργειες όπως ναυτία, έμετο και διάρροια. Μπορεί ακόμα να προκαλέσει και παράλυση.

Αυτό το διάβασες; Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν αρχίσεις να τρώς μέλι πριν κοιμηθείς

Τόνος

Όταν σκέφτεσαι το σούσι, το μυαλό σου μάλλον θα λιγουρεύεται τον φρέσκο ​ακατέργαστο τόνο. Ενώ μπορείς να φας τον τόνο ωμό, μπορεί να βρεθείς αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας τροφικής ασθένειας αν ο ακατέργαστος τόνος δεν έχει αποθηκευτεί μακριά από ωμά κρέατα ή άλλα ωμά ψάρια. Ο ακατέργαστος τόνος έχει επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, ο οποίος μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό και στο κεντρικό νευρικό σου σύστημα. Μια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η ποσότητα του υδραργύρου ήταν 40-60% χαμηλότερη στα μαγειρεμένα ψάρια, απ 'ότι στα ωμά ψάρια.

Ντομάτες

Αν και οι ντομάτες μπορούν να καταναλωθούν ωμές, μια μελέτη από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Cornell έδειξε ότι η αντιοξειδωτική δραστηριότητα των μαγειρεμένων ντοματών είναι υψηλότερη από ό, τι στις ωμές ντομάτες. Αυτό σημαίνει ότι για να πάρεις περισσότερα οφέλη από τις ντομάτες, θα πρέπει να μαγειρευτούν πριν από το φαγητό. Οι ντομάτες καταλαμβάνουν τη δέκατη θέση από τα λαχανικά με κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, επομένως πρέπει πρώτα να πλένονται. Tα κοτσάνια, τα φύλλα και οι άγριες ντομάτες είναι δηλητηριώδη και δεν πρέπει να τρώγονται.

Πατάτες

Μπορεί να μην συνηθίζεται να τρώμε ωμές πατάτες, αλλά τα παιδιά μπορεί να τις δαγκώσουν όπως τα μήλα. Οι ωμές πατάτες μπορούν να επηρεάσουν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από το σώμα σου. Τα γλυκοαλκαλοειδή στις πατάτες σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία, φαγούρα, αυξημένη ευαισθησία και πεπτικά προβλήματα κάτι που μπορεί να αποφευχθεί με το ξεφλούδισμα και το μαγείρεμα τους.