Ποια είναι τα κορυφαία 5 λαχανικά για να προσθέσεις στη δίαιτα σου τώρα

01.06.2019
Ποια είναι τα κορυφαία 5 λαχανικά για να προσθέσεις στη δίαιτα σου τώρα
Οι οδηγίες των ειδικών για την κατανάλωση όλο και περισσότερων λαχανικών είναι σαφείς και αν επιλέγεις όλα τα χρώματα των λαχανικών (όχι μόνο τα πράσινα), να ξέρεις ότι θα έχεις στο πιάτο σου μια ευρύτερη ποικιλία θρεπτικών και φυτοθρεπτικών ουσιών.

Υπάρχουν όμως κάποια λαχανικά που είναι "καλύτερα" από τα άλλα;

Μια πρόσφατη μελέτη είχε ως στόχο να κατατάξει τα «πανίσχυρα» λαχανικά (και φρούτα) - αυτά που σχετίζονται περισσότερο με τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Σαράντα επτά λαχανικά κατατάχθηκαν με βάση τα ποσοστά 17 γνωστών θρεπτικών συστατικών σε μια μερίδα 100 θερμίδων. Τα θρεπτικά συστατικά περιελάμβαναν τις βιταμίνες Α, C, D, E, K και πολλές από τις βιταμίνες Β, μαζί με τα ανόργανα άλατα ασβεστίου, καλίου, σιδήρου και ψευδαργύρου, καθώς επίσης ίνες και πρωτεΐνες.

Διάβασε επίσης: Μεσογειακή διατροφή: Τι είναι και γιατί ξεχωρίζει από όλες τις άλλες;

Αυτά είναι τα 5 κορυφαία:

  • Νεροκάρδαμο
  • Kινέζικο λάχανο
  • Σέσκουλο
  • Παντζάρι
  • Σπανάκι

Ίσως να εκπλαγείς διαβάζοντας ότι το νεροκάρδαμο, που χρησιμοποιείται συχνά ως απλή γαρνιτούρα, κατέλαβε την πρώτη θέση. Σκέψου ότι αυτή η ευχάριστα πικάντικη πρασινάδα μπαίνει ως μια τέλεια βάση στις σαλάτες σου ή γίνεται ένα μεγάλο «υπόστρωμα» πάνω στο οποίο θα σερβίρεις μια πρωτεΐνη, όπως ένα στήθος κοτόπουλου.

Το κινέζικο λάχανο πήρε τη δεύτερη θέση. Με αυτό μπορείς να κάνεις μια πολύ ωραία coleslaw ή μια υγιεινή σαλάτα και μπορείς επίσης να προσθέσεις kimchi (καυτερό λάχανο) το οποίο θα πρέπει να το αφήσεις έξω από το ψυγείο για δύο η τρεις μέρες για να ξεκινήσει η διαδικασία της ζύμωσης.

Το σέσκουλο, το παντζάρι και το σπανάκι ολοκληρώνουν την πρώτη πεντάδα, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Άλλα υγιεινά λαχανικά που είναι ψηλά στον κατάλογο είναι το kale, η ρόκα, το μαρούλι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Σκέψου τα λοιπόν όταν θα πας στον μανάβη να ψωνίσεις για να φτιάξεις τη μεσημεριανή σου σαλάτα.