Μεσογειακή διατροφή: Τι είναι και γιατί ξεχωρίζει από όλες τις άλλες;

30.05.2019
Μεσογειακή διατροφή: Τι είναι και γιατί ξεχωρίζει από όλες τις άλλες;
Αυτή είναι η απόλυτη λίστα για τη διατροφή που με το US News and World Report, κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης διατροφής του 2019.

Η μεσογειακή διατροφή, όπως διαμορφώθηκε κυρίως από τους Έλληνες και τους Ιταλούς, έχει καθιερωθεί από τη δεκαετία του 1960. Και επειδή πρόκειται για πραγματική φιλοσοφία του φαγητού κατακτά παντού διακρίσεις.

Τι είναι όμως αυτό που την κάνει τόσο δημοφιλή για τόσα πολλά χρόνια;

Η μεσογειακή διατροφή έχει πολλά οφέλη:

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μεσογειακής διατροφής είναι το πόσο οφελεί την υγεία. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, μεταξύ άλλων ασθενειών. Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να επιβραδύνει ακόμη και τη γήρανση.

Αλλά το πραγματικό μυστικό είναι η ευελιξία της.

Διάβασε επίσης: Αδυνάτισμα - 13 τροφές που θα φέρουν γρήγορα αποτέλεσμα!

«Το υπέροχο πράγμα για τη μεσογειακή διατροφή είναι ότι δεν είναι πραγματικά μια διατροφή, αλλά μάλλον ένα στυλ φαγητού», λέει στο Womens Health η Cara Harbstreet της Street Smart Nutrition. «Η μεγάλη ποικιλία τροφίμων που συνθέτουν τη μεσογειακή διατροφή αφήνουν άφθονο χώρο για γευστικές προτιμήσεις, εποχιακά ή τοπικά φαγητά και μπορεί να σε βοηθήσει να φας με έναν τρόπο που να σου φαίνεται αυθεντικός».

Η Harbstreet υποστηρίζει ότι αντί να επικεντρώνεται στην απώλεια βάρους, η προσέγγιση αυτή υποστηρίζει την ανάπτυξη υγιεινών συνηθειών, όπως την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών. «Λόγω της ευελιξίας της, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για να την προσαρμόσεις ώστε να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σου», λέει.

Η μεσογειακή διατροφή είναι πολύ απλή για να την ακολουθήσει κανείς.

«Η προϋπόθεση είναι να αποφεύγεις υπερβολικά επεξεργασμένα, συσκευασμένα τρόφιμα και να απολαμβάνεις φρέσκα φαγητά όποτε είναι δυνατόν», λέει η διαιτολόγος-διατροφολόγος, Emily Kyle. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιορίσεις στο ελάχιστο το επεξεργασμένο κρέας, τους επεξεργασμένους σπόρους, τα εξευγενισμένα έλαια και τα προστιθέμενα σάκχαρα. «Αυτή η απλή προσέγγιση κάνει τη μεσογειακή διατροφή λίγο πιο εύκολη στην κατανόηση και, τελικά, στην πραγματική ζωή».

Το καλύτερο κομμάτι αυτής της διατροφής είναι ότι υπάρχει μια ποικιλία από κουζίνες και συστατικά στην περιοχή της Μεσογείου, κάτι που σημαίνει αμέτρητες επιλογές για τους τουρίστες. «Η μεσογειακή διατροφή είναι μια πιο ευέλικτη προσέγγιση για την κατανάλωση τροφής σε σχέση με άλλες δίαιτες», λέει η Harbstreet. «Επιτρέπει επίσης μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, όπως το κόκκινο κρασί».

Διάβασε και αυτό: 7 Ιδέες για να χάσεις βάρος χωρίς να πεινάσεις

Ποια είναι, λοιπόν, η απόλυτη λίστα τροφίμων της μεσογειακής διατροφής;

Εάν ενδιαφέρεσαι να ακολουθήσεις ένα μεσογειακό ύφος στη διατροφή σου, σημείωσε τα παρακάτω τρόφιμα:

Φρούτα: Οποιοδήποτε και όλα τα φρέσκα φρούτα όπως τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα αχλάδια, το πεπόνι, τα σταφύλια, τα μούρα, τα σταφύλια, τα σύκα, τα ροδάκινα και το γκρέιπφρουτ. (Η Kyle λέει ότι είναι εντάξει να συμπεριλάβεις κατεψυγμένα φρούτα χωρίς πρόσθετα συστατικά και κομπόστες).

Λαχανικά: Οτιδήποτε και όλα τα φρέσκα λαχανικά, όπως ντομάτες, σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο, μανιτάρια, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, αγγούρια, πιπεριές, κολοκυθάκια και κρεμμύδια. Μην ξεχνάς και λαχανικά όπως γλυκοπατάτες, πατάτες και γογγύλια (Τα κατεψυγμένα λαχανικά χωρίς πρόσθετα συστατικά και τα κονσερβοποιημένα λαχανικά όπως οι ντομάτες, είναι, επίσης, εντάξει)

Δημητριακά ολικής άλεσης: Δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς και ψωμί και ζυμαρικά με συστατικά ολικής άλεσης. Αυτό περιλαμβάνει σιτάρι ολικής άλεσης, βρώμη, κριθάρι, σίκαλη, κινόα και καστανό ρύζι.

Ξηροί καρποί και σπόροι: Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κάσιους και φιστίκια. Σπόροι όπως οι ηλιόσποροι, οι σπόροι κολοκύθας, οι σπόροι σησαμιού και οι λιναρόσποροι.

Όσπρια: μαύρα και κόκκινα φασόλια, φασόλια πίντο, μπιζέλια, φακές, ρεβίθια και φάβα

Υγιεινά Λίπη: Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αβοκάντο, λάδι αβοκάντο, έλαιο καρυδιού, ελιές.

Γαλακτοκομικά: Μέτρια ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων όπως γιαούρτι, τυρί και γάλα.

Ψάρια και θαλασσινά: Ψάρια και οστρακοειδή ελεύθερης αλιείας, όπως σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί, γαρίδες, τόνος, πέστροφα και μύδια.

Άλλες ζωικές πρωτεΐνες: Μέσες ποσότητες πουλερικών, χοιρινών και άλλων άπαχων επιλογών. Κράτησε το κόκκινο κρέας για ειδικές περιπτώσεις.

Βότανα και μπαχαρικά: Σκόρδο, ρίγανη, βασιλικός, θυμάρι, μέντα, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, κανέλα, μοσχοκάρυδο και πολλά άλλα.

Όπως βλέπεις, υπάρχουν πολλές επιλογές. Μήπως είναι η ώρα να ξεκινήσεις και εσύ τη μεσογειακή διατροφή;