Τελικά, μας δροσίζουν περισσότερο τα κρύα ή τα ζεστά ροφήματα;

12.07.2018
Τελικά, μας δροσίζουν περισσότερο τα κρύα ή τα ζεστά ροφήματα;
Τι να προτιμήσεις να πιεις τις μέρες που τα θερμόμετρα παίρνουν φωτιά

Με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν όλο και περισσότερο, φαίνεται πως όλοι προσπαθούμε να βρούμε διαφορετικούς τρόπους να δροσιστούμε.

Εσύ σκέφτηκες όμως ποτέ να ανάψεις το βραστήρα σου για να φτιάξεις κάτι ζεστό και να δροσιστείς;

Μπορεί να ακούγεται σαν έναν παλιό μύθο, αλλά υπάρχει μια φήμη που υποστηρίζει ότι ένα ζεστό ρόφημα σε μια ζεστή μέρα θα μας δροσίσει πραγματικά καλύτερα από κάτι δροσερό. Ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ μπορεί να ακούγεται σαν το τελευταίο πράγμα που θα ήθελες να πιεις στους 35 βαθμούς, αλλά πιστεύεται ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσεις τη θερμοκρασία του σώματός σου.

Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία;

Μια μελέτη που έγινε το 2012 από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα λέει: "Εάν πιείς ένα ζεστό ρόφημα, προκαλείται μια χαμηλότερη ποσότητα θερμότητας που αποθηκεύεται στο σώμα σου, υπό τον όρο ότι ο πρόσθετος ιδρώτας που παράγεται όταν πίνεις το ζεστό ρόφημα μπορεί να εξατμιστεί".

Ο ερευνητής Ollie Jay δήλωσε: «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι όταν καταναλώνεις ένα ζεστό ρόφημα, έχεις μια δυσανάλογη αύξηση στο πόσο ιδρώνεις. Ναι, το ζεστό ρόφημα είναι θερμότερο από τη θερμοκρασία του σώματος, κάτι που σημαίνει ότι προσθέτεις θερμότητα στο σώμα, αλλά το σώμα ιδρώνει για να κρυώσει, οπότε όσο περισσότερο το κάνεις, τόσο πολύ δροσίζεσαι - παρά το ότι ένα ζεστό ρόφημα μπορεί αρχικά να σας κάνει να νιώσεις μεγαλύτερη ζέστη.

Διάβασε επίσης: Η Νέα Δίαιτα - 10 tips που κάνουν τη διαφορά σε πόντους και απόλαυση!

Λειτουργεί κάθε φορά;

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει αυτό, είναι αν ο ιδρώτας μπορεί να εξατμιστεί από το δέρμα.

Ο Jay λέει: "Σε μια πολύ ζεστή και υγρή μέρα, αν φοράς πολλά ρούχα ή εάν ιδρώνεις τόσο πολύ που ο ιδρώτας στάζει στο έδαφος και δεν εξατμίζεται από την επιφάνεια του δέρματος, τότε το να πιεις ένα ζεστό ρόφημα σου κάνει κακό. "

Γι'αυτό, ένα φλιτζάνι τσάι δεν είναι η καλύτερη λύση αν δουλεύεις με θερμοκρασίες καύσωνα και δεν μπορείς να πας στην παραλία.

Τι θα πρέπει να πιεις κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα;

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αποφύγουμε την υπερβολική ποσότητα καφεΐνης ή αλκοόλ, καθώς αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και μπορούν να μας ζεστάνουν ακόμη περισσότερο.

Προτίμησε δροσερά υγρά όπως νερό ή χυμό φρούτων, και μείνε μακριά από ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.