Τι είναι τα γκότζι;
Πρόκειται για βατόμουρα κόκκινου χρώματος με όψη, μέγεθος αλλά και γεύση που θυμίζει σταφίδα, αφήνοντας και μια μικρή αίσθηση ντομάτας. Παράγονται από αναρριχώμενο θάμνο που φύεται εδώ και αιώνες στην Κίνα και στο Θιβέτ και ξεχωρίζουν χάρη στα πλούσια θρεπτικά συστατικά τους: Πρεβιοτικές ίνες, καροτένια (ζεαξανθίνη, β-κρυπτοξανθίνη, λυκοπένιο), πολυφαινόλες (ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ κ.ά.), αμινοξέα, μπεταΐνη, β-καροτίνη, βιταμίνες B, C και E, σίδηρος, χαλκός και μαγνήσιο.
Ποια τα πιθανά οφέλη τους;
Αρκετά, καθώς διαθέτουν αντιοξειδωτική, τονωτική, διουρητική, αγχολυτική, αντιγηραντική και μακροβιοτική δράση. Βοηθούν λοιπόν στην αντιμετώπιση της σωματικής κόπωσης, στον έλεγχο της υπέρτασης και των αυξημένων λιπιδίων στο αίμα, στην καλή λειτουργία ήπατος, νεφρών, εντέρων και νευρικού συστήματος. Παράλληλα ενισχύουν την όραση και ενδεχομένως και την ερωτική διάθεση.
Μπορείς να τα απολαύσεις...
...με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, μεταξύ των οποίων σκέτα ως σνακ, μαζί με ξηρούς καρπούς και σπόρους, σαν μπάρα δημητριακών, σαν ρόφημα ή ακόμη μέσα σε γιαούρτι, σε δημητριακά πρωινού, σε φρουτοσαλάτες, σε σαλάτες ωμών λαχανικών αλλά και σε μαγειρεμένα φαγητά, όπως σούπες κ.ά. Όσο για τα φύλλα και τους τρυφερούς βλαστούς τους, μπορούν να καταναλωθούν ως λαχανικό.
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 152
Update: Μάρτιος 2016.