Η μικρότερη έκθεση στον ήλιο κατά τους χειμερινούς μήνες εμποδίζει τον οργανισμό να συνθέσει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D.
Χαμηλά επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης συνδέονται άμεσα με την αύξηση της όρεξης για λιπαρά γεύματα, γενικότερα με την επιθυμία κατανάλωσης περισσότερου φαγητού, αλλά και τη μεγαλύτερη αποθήκευση σωματικού λίπους.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα οι ειδικοί προτείνουν να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη D (μουρουνέλαιο, σκουμπρί, σολομός, τόνος, σαρδέλες, κρόκος αβγού, τυρί, μανιτάρια, εμπλουτισμένα τρόφιμα κ.ά.), καθώς και να εκτιθέμεθα στον ήλιο 15-20 λεπτά ημερησίως.